Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

paweljack w kuchni


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
333 odpowiedzi w tym temacie

#161 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 27 sty 2015 - 15:12

 

 

CHILI CON CARNE

Polecam też do tej potrawy kawałek cynamonu.Bardzo wskazany :thumbsup:

 

Posypałem po wierzchu swoją porcję utartym cynamonem - ciekawe połączenie - dziękuję :thumbsup:

A ja spróbuję następną razą.


Użytkownik paweljack edytował ten post 27 sty 2015 - 17:17


#162 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów

Napisano 28 sty 2015 - 20:30

Nie jestem pewien, ale chyba w którymś przepisie na Chili Con Carne, który gdzieś mi się zawieruszył, było napisane, że można dodać trochę gorzkiej czekolady.



#163 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 29 sty 2015 - 07:55

[quote name='Todek' timestamp='1422473418' post='400490'] że można dodać trochę gorzkiej czekolady [/quot

Prawdopodobnie można, to jest danie pochodzące z Meksyku a tam gorzka czekolada jest częstym składnikiem dań.Indyk w czekoladzie jest tego przykładem.Osobiście nie spotkałem się z takim przepisem,ale dodatek cynamonu też rzadko występuje w naszych przepisach.Ja wziąłem z opasłego tomiska "Wielkiej kuchni amerykańskiej". Wypróbowałem i "kupiłem"

Ta księga jest fajnym przykładem na megalomanię Amerykanów.Pizza to jest ich danie narodowe,chili to danie z Texasu /o Meksyku ani słowa choć Texas przez długie lata należał do Meksyku//,nawet dania orientalne wynależli amreykanie :D

Przepisów na chili jest tyle co na nasz bigos,ale w przyprawach dwie  występują obowiązkowo, to oczywiście chili i kumin  czyli kmin rzymski,w naszych przepisach zastępowany często swojskim kminkiem.



#164 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 08 lut 2015 - 18:29

GUIZO - Wg R. Makłowicza 
 

 

Składniki:

1/2 kg wołowiny (antrykot)
105 g kiełbasy cienkiej (może być biała)
4 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka pasty pomidorowej
1 szklanka soku pomidorowego
200 g makaronu (niegotowany)
1 l bulionu (może być wołowy)
2 szklanki fasoli (ugotowanej)
liść laurowy
szczypta tymianku
sól, pieprz biały 

 

Załączony plik  Guizo.jpg   73,56 KB   4 Ilość pobrań

 

Najczęściej robię z kilograma wołowiny, z udźca i 3,4 białych parzonych oraz 2 puszek fasoli.

Bulionu potrzeba 1,5-2 litry

Dodaję dwie łyżki tymianku.

 

Wykonanie.

 

Mięso pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć.
Pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię.
Posiekaną cebulę dodać do mięsa.
Smażyć aż cebula się zezłoci.

 

Towar przełożyć do garnka.

 

Dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 - 15 minut.
Następnie tymianek, liść laurowy, sok pomidorowy.

Posolić popieprzyć i chwilę dusić,
Jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu.

 

Na koniec dodać fasolę, suchy makaron i gotować aż makaron będzie miękki. 

 

Załączony plik  Guizo_1.jpg   63,21 KB   4 Ilość pobrań

 

Załączony plik  Guizo_2.jpg   38,61 KB   4 Ilość pobrań

 

Niezależnie od ilości bulionu, danie po ugotowaniu i odstaniu, mocno zgęstnieje.

 

Smacznego.

 



#165 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów

Napisano 08 lut 2015 - 18:40

2 szklanki fasoli (ugotowanej)

Ma być biała, czy może być czerwona? Czy może być z puszki?



#166 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 08 lut 2015 - 18:44

Ma być biała, czy może być czerwona? Czy może być z puszki?

 

Autor napisał: 

 

oraz 2 puszek fasoli.

:)  A co do koloru to czasami dodaję w barwach narodowych.



#167 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów

Napisano 08 lut 2015 - 19:44

Autor napisał:

O przepraszam, nie zauważyłem. :blush:



#168 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 08 lut 2015 - 19:48

 

Autor napisał:

O przepraszam, nie zauważyłem. :blush:

W końcu nic się nie stało, czytałeś za szybko.  :)



#169 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 15 maj 2015 - 14:19

Ostatnio robiłem pyszną, prostą zupę. Przepis mam od siostry.

 

ZUPA - KREM Z PORÓW

 

Składniki:

 

5 - 6 grubych porów ( białe części)

5 – 6 ziemniaków

1,5 L bulionu

Pieprz

sól

masło

śmietana

 

Pory kroimy, podsmażamy do miękkości na maśle z odrobiną soli.

Dolewamy wywaru do porów, lub odwrotnie ( zależy, kto w czym podsmaży pory), dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości Zimniaków. Doprawiamy pieprzem i śmietaną, najlepiej 30 % - choć ja użyłem 18% i też było dobrze. Blendujemy.

 

Zdjęcia „następną razą”


Użytkownik paweljack edytował ten post 16 sie 2015 - 21:32


#170 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 15 maj 2015 - 16:06

Ostatnio robiłem pyszną, prostą zupę.

 

Ja też czasami robię pyszną, prostą zupke CHIŃSKĄ :D



#171 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 15 maj 2015 - 16:24

do klusek makaronowych wsypać dołączone przyprawy i zalać wrzątkiem  :tongue: taka też mi wychodzi Bazyl hehe a porowy krem jest pyszny i delikatny , z groszek ptysiowym u mnie się podaje 


Użytkownik Ulalka edytował ten post 15 maj 2015 - 16:24


#172 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5406 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 maj 2015 - 16:35

jedna z moich ulubionych zup kremowych , ja robie grzanki z serem zoltym ,a do zupy dodaje jescze troche startej galki muszkatolowej.



#173 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 15 maj 2015 - 17:02

z groszek ptysiowym u mnie się podaje 

Składniki

masa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól.

 

To musi być super.   :D



#174 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5406 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 maj 2015 - 20:21

taki ptysiowy groszek chyba mozna zrobic samemu , z ciasta parzonego, ja tam wole sobie grzanke zrobic to i zdrowiej .

Pawle jak lubisz takie przecierane zupy to zrob z zuccini ,polowe mniej ziemniakowmozna pominac wogole)  a do tego przetrzyj troche jagod  lekko podgotowanych zeby stracily ta surowosc i zrob z nich taki kleksik o obok drugi ze smietany. Polecam



#175 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 16 maj 2015 - 05:14

Jedna z moich ulubionych zup  :) masełko nadaje jej fajny smak.

Robię bez ziemniaków, a śmietany tylko kleks do dekoracji  :)

Pychota :cool:



#176 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 maj 2015 - 09:07

Składniki masa jajowa, woda, mąka pszenna, margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, kokosowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; barwnik: annato], sól.   To musi być super.  

 

:facepalm:



#177 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 16 maj 2015 - 18:53

Robię bez ziemniaków

Ale wiesz, u nas w Wielkopolsce musi być z pyrami.  :D



#178 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6097 postów

Napisano 16 maj 2015 - 19:36

No to kolejna zupa. Tym razem od Joli.  http://przepisyjoli....zupa-gulaszowa/

 

Załączony plik  Zupa gulaszowa Joli.jpg   44,7 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#179 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 maj 2015 - 09:50

No to kolejna zupa. Tym razem od Joli.  http://przepisyjoli....zupa-gulaszowa/
 

 

Paweł.. Joli nie znam, ale gulaszową w Twoim wydaniu chętnie bym zjadła  :)



#180 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 maj 2015 - 09:56

..znam Jolę , ale do obiadu nigdy nie dotrwałem.... :devil:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych