Jump to content

Recommended Posts

Kaszanka, już prawie dochodzę do smaku ze świniobić u babci ponad 30 lat temu. "Kaszanka powinna być tłusta, pieprzna i majeranczna"

 

post-55133-0-98696400-1384441136_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/
Share on other sites

  • Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czemu tak przewiązujesz kaszankę.

Żebym mógł odciąć pojedyncze sztuki lub dzielić dowolnie, przed sparzeniem robisz inaczej?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1537-cz-i-kaszanka-wiejska-tzw-parnikowa Ja wiążę kaszankę do parzenia jak w linku,po wystudzeniu dzielisz jak chcesz.

Mam bardzo mniej więcej podobnie  :laugh:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

mniej więcej
Sorki że nie pomogłem,a mniej więcej to żyd na nartach jeżdził,mniej na nartach a więcej na d...e,tylko podejdz do tego z humorem :thumbsup:  :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 2 months later...

Składniki  

Podgardle 1kg

2 golonki tylne - 2,3 kg

serca - 1 kg

wątroba - 0,7 kg

kasza jęczmienna 6 x 100g - po sparzeniu 2,8 kg

mięsa i podroby po ugotowaniu - 2,7 kg  

 

Przyprawy:  

sól - 20 g/kg

pieprz świeżo mielony  - 2 g/kg

majeranek - 3 g/kg

tymianek - 2g /5,5 kg

kolendra mielona - 2 g/ 5,5kg

krew sucha 40 g/kg

1,25 L bulionu z gotowania  

 

Jelita wieprzowe 32 +  

 

Mielenie na sitku 4  

 

Parzenie 20 min w 80 st. C  

post-55133-0-17123800-1389795191_thumb.jpg  

 

post-55133-0-82073700-1389795191_thumb.jpg    

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Z wierzchu kaszana, na przekroju kicha. :cool: Pierwszy raz?

Nie pierwszy ale pierwszy o takim składzie, wcześniej testowałem.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

mój syn jak zobaczył fotkę stwierdził że to łódzkie "czarne" :):D

ale to dobrze czy źle?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

łodzkie czarne jest robione z manny a nie z kaszy

oj Eli ,Eli .. z manny ... ?? z manny to jest łódzka pasztetowa a czarne robi się z czerstwych bułek , krwi i słoniny,

 

 

ale to dobrze czy źle?

jeżeli miała być to kaszanka to źle ..  chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo :)

Edited by DUCH

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

ale to dobrze czy źle?

jeżeli miała być to kaszanka to źle ..  chyba zbyt drobne sitko użyłeś ,, chociaż we flaczku prezentuje się zawodowo :)

 

Przepisy mówią o sitkach od 3 do 5, u mnie 4 a jak ma być coś wiekszęgo to w kostkę ale u mnie się takich nie robiło. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.

Milimetry są raczej takie same. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.

Tak pisałeś chyba u mnie też przy jakiejś okazji, ale uważam nadal że to nie ma znaczenia, owszem do kaszanki czy wątrobianki są wkładane większe kawałki ale za to miękkie, natomiast kiełbasy robi się przecież z małych kawałków.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.

Pewnie masz rację. Natomiast przymierzam się do Twojej jagnięciny i pytałem w Twoim temacie o przyprawy, może robiłes próby?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.