Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:12

Tylko że przepisy odnoszą się do rozmiaru sitka przy mieleniu mięsa w wilkach.

Milimetry są raczej takie same. :)



#22 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:16

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.



#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:23

Milimetry tak ,ale gardziel duża i nie zachodzi tak duże miażdzenie surowca przez ślimak jak w maszynkach małych,ot co cała tajemnica,nie raz wałkowana na forum.

Tak pisałeś chyba u mnie też przy jakiejś okazji, ale uważam nadal że to nie ma znaczenia, owszem do kaszanki czy wątrobianki są wkładane większe kawałki ale za to miękkie, natomiast kiełbasy robi się przecież z małych kawałków.



#24 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:34

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.



#25 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:42

To nie moje fanaberie i wymysły tyko praktyka za tym przemawia,masz prawo do swojego zdania ale dalsze Twoje produkcje zweryfikują ,myślę ten pogląd na te kwestie.

Pewnie masz rację. Natomiast przymierzam się do Twojej jagnięciny i pytałem w Twoim temacie o przyprawy, może robiłes próby?



#26 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 16 sty 2014 - 10:44

Przy mieleniu mięsa maszynkami małymi wystarczy sklasyfikowana mięso pociąć w paski o takiej szerokości jaki jest skok ślimaka maszynki, i miażdżenie będzie minimalne.



#27 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 16 sty 2014 - 10:49

Jak na razie dodaję tylko te przyprawy jakie podałem,ale czas na zmiany,trzeba będzie następnym razem poeksperymentować.



#28 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 08:12

Dla treningu:

 

6 x 100 g kaszy jęczmiennej

2 golonki tylne 2,6 kg

skórki wp. 0,6 kg

serca wieprzowe 0,8 kg

wątroba cielęca 0,8 kg

podgardle wieprzowe 1,5 kg

wp kl. IV 0,5 kg.

 

Po sparzeniu wyszło 3 kg kaszy i 4 mięsa. 0dirol.gif

 

Załączony plik  kaszanka maj.jpg   67,66 KB   11 Ilość pobrań



#29 mankotom

mankotom

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 09 maj 2014 - 09:13

przekrój :)



#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 09:17

przekrój :)

Po robocie.  :)



#31 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12695 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 maj 2014 - 10:20

Po sparzeniu wyszło 3 kg kaszy

 

 

 Chyba dałeś więcej rosołu    . Na 600gram kaszy powinno być około 1,2 litra rosołu :D

 

 

 Pozdrawiam



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 10:45

 

Po sparzeniu wyszło 3 kg kaszy

 

 

 Chyba dałeś więcej rosołu    . Na 600gram kaszy powinno być około 1,2 litra rosołu :D

 

 

 Pozdrawiam

Kaszę wrzucam do rosołu i się parzy. Jak się parzy krócej, to jest 2,5 kg jak dłużej to 3 kg. Nie odmierzam ilości rosołu do parzenia. Pozdrawiam. :)



#33 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 17:27

przekrój :)

Proszę.

 

Załączony plik  kaszanka maj przekrój.jpg   61,79 KB   12 Ilość pobrań



#34 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6964 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 maj 2014 - 20:28

Tak - mięsna jest, ale czegoś mi w niej brakuje.... :cool: To napisał kaszankowy maniak. 



#35 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 20:29

Tak - mięsna jest, ale czegoś mi w niej brakuje.... :cool: To napisał kaszankowy maniak. 

A dokładniej?



#36 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6964 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 09 maj 2014 - 20:33

Spoiwa.... mało... :cool:



#37 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 maj 2014 - 20:49

I niespodzianek ... ? Typu krojona wątróbka ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 20:57

I niespodzianek ... ? Typu krojona wątróbka ;)

To kwestie regionalne, u mnie się tak nie robiło.



#39 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 maj 2014 - 21:00

No to tylko spoiwa ;) bo "krucho" przekrój wypada ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#40 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 21:05

No to tylko spoiwa ;)

czyli?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych