Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#41 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 09 maj 2014 - 21:18

Emulsji i tłustego ... no chyba że jedziesz na wolowinie ;) to sorry ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4



#42 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 21:22

To dość tłusta kaszanka i zastanawiałem się czy dawać te dodatkowe skórki. Wszystko jest dobrze sklejone.



#43 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 09 maj 2014 - 21:22

A czym ją barwisz.



#44 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 21:24

A czym ją barwisz.

Suszona krew.



#45 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 09 maj 2014 - 21:30

Zapytałem bo w składzie brak krwi . Mięso z głów wp. dodaje smaku kaszance .



#46 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2014 - 21:38

Zapytałem bo w składzie brak krwi . Mięso z głów wp. dodaje smaku kaszance .

Masz rację DZIADKU, nie napisałem.


6 x 100 g kaszy jęczmiennej

2 golonki tylne 2,6 kg

skórki wp. 0,6 kg

serca wieprzowe 0,8 kg

wątroba cielęca 0,8 kg

podgardle wieprzowe 1,5 kg

wp kl. IV 0,5 kg.

Suszona krew


Mięso z głów wp. dodaje smaku kaszance .

Spróbuję znaleźć i dodam następnym razem.



#47 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 maj 2014 - 14:53

W sklepach "Wierzejki" można zamówić całą głowę wieprzową lub pół. Jeśli miałbyś kłopoty mogę Ci załatwić, ( odbiór w Warszawie w sobotę lub niedzielę, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym, moja komórka 601-94-56-75 ).



#48 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 11 maj 2014 - 15:26

W sklepach "Wierzejki" można zamówić całą głowę wieprzową lub pół. Jeśli miałbyś kłopoty mogę Ci załatwić, ( odbiór w Warszawie w sobotę lub niedzielę, po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym, moja komórka 601-94-56-75 ).

Dziękuję, będę pamiętał.



#49 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 maj 2014 - 15:47

Cała przyjemność po mojej stronie.



#50 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 12 maj 2014 - 10:25

Czy jest konieczność dodawania krwi? Czy prócz koloru ma ona jakiś cel?



#51 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 12 maj 2014 - 10:41

Czy jest konieczność dodawania krwi? Czy prócz koloru ma ona jakiś cel?

Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka?  :)



#52 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 12 maj 2014 - 10:44

Pytam bo chciałbym jutro zrobić ale krwi u siebie nie dostanę a z internetu nic więcej na tą chwilę nie potrzebuję.



#53 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 12 maj 2014 - 11:31

Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ;) ja ją bardzo lubię.



#54 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 maj 2014 - 12:37

Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ja ją bardzo lubię.
 

 Roger to biala robi sie tak samo jaknormalna, tylko bez krwi? JA nigdy takiej nie jadlam a warto chyba sprobowac



#55 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 12 maj 2014 - 12:38

Zamiast krwi daję "rosół" ;) ... tylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" ... ;) wątroba krojona nie mielona, sporo mięsa z głów etc ;)



#56 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 maj 2014 - 12:41

ylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" ..

 JA rowniez lubie "niespodzianki " w kaszance



#57 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1697 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 12 maj 2014 - 12:42

Zrobię Roger jak radzisz :) Również będę celował w grube kawałki podrobów :)



#58 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 12 maj 2014 - 12:45

Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post):

 

https://wedlinydomow...liny-podrobowe/


Użytkownik roger edytował ten post 12 maj 2014 - 12:47


#59 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 12 maj 2014 - 15:51

Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post):  

 

Muszę nieco sprostować .Otóż w przepisie jest błąd w ilości dodanej soli.Powinno być 17g/kg a nie 23 g/kg. Sumujemu wszystkie składniki wraz z rosołem do gotowania kaszy, kaszą, mięsem i rosołem dodanym zamiast krwi i solimy 17g/kg .

 

Tu jest już poprawiony przepis.

 

https://wedlinydomow...obowe/?p=154243


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 12 maj 2014 - 15:52


#60 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 maj 2014 - 17:57

Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka? 

W niektórych rejonach Beskidu Śląskiego nie dodaje się krwi do kaszanki ze względów religijnych.

Taki wyrób nazywa się tam "kaszokiem".






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych