Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaszanka produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

#101 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 221 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 cze 2015 - 07:13

Dzięki. Właśnie się parzy:

 

Załączony plik  003.JPG   85,62 KB   16 Ilość pobrań

 

 



#102 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 cze 2015 - 10:16

Dzięki. Właśnie się parzy:

 

attachicon.gif003.JPG

Powietrza dużo. Dziwne w kaszance, suchą masę zrobiłeś?



#103 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 221 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 cze 2015 - 12:40

Tak. Masa dość sucha, ale smak obłędny.

 

Załączony plik  005.JPG   129,44 KB   11 Ilość pobrań

 



#104 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 20 cze 2015 - 18:35

Tak. Masa dość sucha, ale smak obłędny.

Czego nie dodałeś tłustego, rosołu z gotowania mięs?  :rolleyes:



#105 ewidencja

ewidencja

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 221 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 20 cze 2015 - 18:48

Oko mistrza wszystko zauważy. Rosół dodałem, ale do ... kaszy  :facepalm:



#106 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 07 sie 2015 - 16:46

Lata minęły od czasu gdy ostatnio jadłem kaszankę.  Nawet zapomniałem jak ją bardzo lubię. :D  Zdecydowałem nareszcie zakończyć ta przerwę i przedwczoraj zrobiłem trochę tego polskiego specjału.  Kaszanka wyborowa na podstawie WD 21, ale także z pomocą postów Arkadiusza, Paweljacka i innych.

 

P1130765_zpsmxowbeea.jpg

 

P1130769_zpsfr5nnvru.jpg

 

P1130771_zpsicopy66s.jpg



#107 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sie 2015 - 17:02

Ładne Ci wyszły te kaszaneczki. :tongue:

Krwi chyba dodałeś oszczędnie?  :)

Kaszanka to jedna z moich ulubionych wędlin podrobowych.

Ostatnio zrobiłam ją na mięsie dzika (od kości i krwawe) i dziczych płuckach.



#108 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 07 sie 2015 - 18:06

ale także z pomocą postów Arkadiusza,

 

Wątróbki nie widzę. :)


 

 

Krwi chyba dodałeś oszczędnie? 

 

Ja sądzę,że akurat.Zwiększenie ilości krwi powoduje ciemny kolor kaszanki.


Ostatnio zrobiłam ją na mięsie dzika (od kości i krwawe) i dziczych płuckach

 

I jak wyszło.? 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 sie 2015 - 18:05


#109 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sie 2015 - 19:56

I jak wyszło.? 

Bardzo mięsnie, bardzo ciemno i przepysznie.

Jak wyciągnę do grilowania to zrobie fotkę i wstawię do "dziczka" :D 



#110 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2313 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 08 sie 2015 - 06:07

Ja tez lubie bardzo kaszanke i nawet dobra mi wychodzi :)  , ale w rodzinie  jem ja tylko sama  , dobrze   ze chociaz z mala pomoca kolegi , bo 5kg to sama bym jadla caly rok :D



#111 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 08 sie 2015 - 07:06

Ładne Ci wyszły te kaszaneczki.

Dziękuje :)

 

 

 

Krwi chyba dodałeś oszczędnie?

Wcale nie oszczędzałem i sam jestem zdziwiony ze tak jasno wyszła.  Według WD dałem 600g na 3kg surowca, ale nie wyglądało OK i dolałem jeszcze 400g.  Krew kupiłem mrożoną w sklepie chińskim.  Kolor był jasno czerwony.

 

 

 

Wątróbki nie widzę.

Załóż okulary!  :laugh: Wątróbka wieprzowa jest, 50g/kg, i zaraz poznajemy to w smaku.  Tylko nie kroiłem w paseczki tylko surowa przepościłem z mięsem.  

 

 

Ja tez lubie bardzo kaszanke i nawet dobra mi wychodzi :) , ale w rodzinie jem ja tylko sama , dobrze ze chociaz z mala pomoca kolegi , bo 5kg to sama bym jadla caly rok

Tez ten sam problem, muszę sam większość wsuwać, ale moja szefowa trochę pomaga.  Moje dzieci i niektórzy znajomi myślą ze ja jakiś neandertalczyk. confusion-smiley-emoticon.gif


Użytkownik redzed edytował ten post 08 sie 2015 - 07:08


#112 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 08 sie 2015 - 13:21

Tylko nie kroiłem w paseczki tylko surowa przepościłem z mięsem.  

 

No i dalej nic nie widzę, ale już wiem dlaczego.Kroić się nie chciało w kosteczkę. :laugh:  



#113 Gość_Leosta_*

Gość_Leosta_*
  • Goście

Napisano 05 sty 2016 - 13:12

Paweł masz anielską cierpliwość. Jesteś Anioł nie człowiek.

Twoje wyroby są wyborne.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#114 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 21 sty 2016 - 14:11

Paweł masz anielską cierpliwość. Jesteś Anioł nie człowiek.

Twoje wyroby są wyborne.

Dziękuję.  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych