paweljack Posted May 12, 2014 Author Report Share #51 Posted May 12, 2014 Czy jest konieczność dodawania krwi? Czy prócz koloru ma ona jakiś cel?Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351436 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted May 12, 2014 Report Share #52 Posted May 12, 2014 Pytam bo chciałbym jutro zrobić ale krwi u siebie nie dostanę a z internetu nic więcej na tą chwilę nie potrzebuję. Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351438 Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 12, 2014 Report Share #53 Posted May 12, 2014 Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ja ją bardzo lubię. Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351445 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 12, 2014 Report Share #54 Posted May 12, 2014 Śmiało rób taka podwędzana kaszaneczka "na biało" jest superaśna ... ja ją bardzo lubię. Roger to biala robi sie tak samo jaknormalna, tylko bez krwi? JA nigdy takiej nie jadlam a warto chyba sprobowac Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351472 Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 12, 2014 Report Share #55 Posted May 12, 2014 Zamiast krwi daję "rosół" ... tylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" ... wątroba krojona nie mielona, sporo mięsa z głów etc Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351475 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted May 12, 2014 Report Share #56 Posted May 12, 2014 ylko ja wolę takie kaszanki z "niespodziankami" .. JA rowniez lubie "niespodzianki " w kaszance Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351477 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted May 12, 2014 Report Share #57 Posted May 12, 2014 Zrobię Roger jak radzisz Również będę celował w grube kawałki podrobów Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351478 Share on other sites More sharing options...
roger Posted May 12, 2014 Report Share #58 Posted May 12, 2014 (edited) Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post): https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe/ Edited May 12, 2014 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351482 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 12, 2014 Report Share #59 Posted May 12, 2014 (edited) Robię dokładnie tak jak Arkadiusz tu macie jego przepis (3-i post): Muszę nieco sprostować .Otóż w przepisie jest błąd w ilości dodanej soli.Powinno być 17g/kg a nie 23 g/kg. Sumujemu wszystkie składniki wraz z rosołem do gotowania kaszy, kaszą, mięsem i rosołem dodanym zamiast krwi i solimy 17g/kg . Tu jest już poprawiony przepis. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=154243 Edited May 12, 2014 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351550 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted May 12, 2014 Report Share #60 Posted May 12, 2014 Jest w sprzedaży kaszanka biała, ale czy to jeszcze kaszanka? W niektórych rejonach Beskidu Śląskiego nie dodaje się krwi do kaszanki ze względów religijnych.Taki wyrób nazywa się tam "kaszokiem". Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351582 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted May 12, 2014 Report Share #61 Posted May 12, 2014 W niektórych rejonach Beskidu Śląskiego nie dodaje się krwi do kaszanki Będę w tych rejonach od 24 czerwca może uda się popróbować . Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-351600 Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted March 11, 2015 Report Share #62 Posted March 11, 2015 Natchniony kaszanką paweljacka, popełniłem podobną. Jest naprawdę pyszna: Quote Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411340 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 11, 2015 Author Report Share #63 Posted March 11, 2015 Jest naprawdę pyszna:Życzę smacznego. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411365 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 11, 2015 Report Share #64 Posted March 11, 2015 A gdzie niespodzianki ( kawalki watrobki) w przekroju ( jak mowi Henio)? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411500 Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted March 12, 2015 Report Share #65 Posted March 12, 2015 A gdzieś się pochowali. Quote Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411581 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 12, 2015 Author Report Share #66 Posted March 12, 2015 A gdzie niespodzianki ( kawalki watrobki) w przekroju ( jak mowi Henio)? Wydaje się, że w okolicach Skierniewic i Rawy Mazowieckiej, przynajmniej tam spotykałem w sklepach. Pomijam to jak się robiło u mnie w domu, bo tak staram się też robić co widać w tym temacie ale w żadnej recepturze w PW 16 i PW 21 nie ma kiszki krwistej, kaszanej albo kaszanki, w której jest pokrojona wątroba.Jeśli cokolwiek jest krojone to w kilku recepturach podgardle,maski i mięso z głów, i bułka.Więc jeśli ktoś lubi w kaszance coś gryźć, przeżuwać albo przełykać, to jego sprawa i regionu z którego się wywodzi.Nie piszmy zatem po raz kolejny, że kaszanka bez wątroby w kostkę to nie kaszanka.Podobnie jest z kaszą, 2/3 kraju używa kaszy jęczmiennej a 1/3 kaszy gryczanej, receptury są zatytułowane np. "kiszka kaszana wyborowa jęczmienna lub gryczana." A ciągle czytam, że jedyna słuszna kaszanka jest z kaszą gryczaną.A moim zdaniem kaszanka gryczana jest sucha i mało apetyczna z wyglądu.W osłonkach są kiszki a kaszanka jest luzem.Smacznego. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411704 Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted March 12, 2015 Report Share #67 Posted March 12, 2015 Nie piszmy zatem po raz kolejny, że kaszanka bez wątroby w kostkę to nie kaszanka. Quote Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411708 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 12, 2015 Report Share #68 Posted March 12, 2015 (edited) Pomijam to jak się robiło u mnie w domu, bo tak staram się też robić co widać w tym temacie ale w żadnej recepturze w PW 16 i PW 21 nie ma kiszki krwistej, kaszanej albo kaszanki, w której jest pokrojona wątroba. Zwróć szczególną uwagę na pkt.2 w "postać surowca po obróbce".Co do 21 to nie będę już powielał. Edited March 12, 2015 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411714 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 12, 2015 Author Report Share #69 Posted March 12, 2015 Zwróć szczególną uwagę na pkt.2 w "postać surowca po obróbce".Co do 21 to nie będę już powielał. Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411719 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 12, 2015 Report Share #70 Posted March 12, 2015 Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Kombinujesz jak koń pod górę.Uderz się w piersi i napisz mea culpa i będzie po sprawie.Nie myli się tylko ten co nic nie robi. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411736 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 12, 2015 Author Report Share #71 Posted March 12, 2015 Masz rację, nie zauważyłem. Ale jest napisane , że może być pokrojona ( na specjalne życzenie odbiorców), więc nie obligatoryjnie, co w kontekście mojej wypowiedzi nie oznacza wzoru kaszanki, tylko możliwość. Uderz się w piersi i napisz mea culpa i będzie po sprawie.Napisałem przecież, że masz rację odnośnie tego punktu. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411743 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 12, 2015 Report Share #72 Posted March 12, 2015 A ciągle czytam, że jedyna słuszna kaszanka jest z kaszą gryczaną. To teraz przeczytasz, że jedyna słuszna kaszanka jest z mieszanek kasz jęczmiennych i bez wątroby Pozdrawiam Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411745 Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted March 12, 2015 Report Share #73 Posted March 12, 2015 A dla mnie nie ma jednej słusznej kaszanki. to tak jak z bigosem. Każdy ma inny i dla każdego inny jest ideałem. Pewnie można by napisać, że ideał to taka kaszanka jak była w domu za dzieciaka bo każdy do tych smaków chce wracać i porównuje kolejne wyroby. Dla mnie ideał to jednak kasza jęczmienna i do tego dodatek starej bułki krojonej w dużą kostkę. Taka była u babci i reszta to smaczne ale jednak podróby. A tak na prawdę to tak jak z każdym wyrobem, trzeba czasem coś zmieniać by się nie znudziło. Można kombinować z kaszami, przyprawami albo dodawać wątrobę w kostce. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411746 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 12, 2015 Author Report Share #74 Posted March 12, 2015 Dla mnie ideał to jednak kasza jęczmienna i do tego dodatek starej bułki krojonej w dużą kostkę. Taka była u babci i reszta to smaczne ale jednak podróby.To bułczanka poznańska, też się u mnie robiło ale to jednak też odmiana kaszanki, kaszanka z dodatkiem bułki. Można kombinować z kaszami, przyprawami albo dodawać wątrobę w kostce.Można, tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. Można jak pisze Gonzo i bez wątroby, tylko co na to ortodoksi? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411771 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 12, 2015 Report Share #75 Posted March 12, 2015 (edited) tylko co na to ortodoksi? Ortodoksom zawsze samkuje "moja" kaszana w grubej kiszce i pieczona.No i bez tej krajanki oczywiście I wcale długo nie muszę namawiać żeby chwalili Pozdrawiam Edited March 12, 2015 by Gonzo Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/3/#findComment-411772 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.