Jump to content

Recommended Posts

tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. 

Paweljack, ja nikomu nic nie zarzucilam, aty alarm podniosles :( , tylko bylo pytanie. Ja lubie akurat te kawalki do kasania, ale to juz kazdy  z nas pod swoj smak rob.

Uwierz nie mialam nic zlego na mysli

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

• Replies 130
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. 

Paweljack, ja nikomu nic nie zarzucilam, aty alarm podniosles :(

ANNAM nie smuć się, to nie bylo do Ciebie, :hug:  dlatego oddzieliłem wypowiedzi.

Napisalem przy okazji, bo parę razy mi sie zdarzyło otrzymać PW, że nie umiem, bo bez wątroby w kostkę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu.Oczywiście wątroba polepsza smak kaszanki,natomiast płuca pogarszają smak.Nigdy nie dodaję płucek,natomiast majeranek podnosi walory smakowe i zapachowe.

Oczywiście wątroba polepsza smak kaszanki,natomiast płuca pogarszają smak.

To chyba bardzo indywidualne stwierdzenie mogące wprowadzić w błąd osoby, które zaczynają przygodę z kaszanką. żeby im z kaszanki nie wyszła wątrobianka   :) I czemu płucka pogarszją smak ? bo np.pierogi z płuckami chyba każdy lubi albo pamięta ten smak z dzieciństwa.

Pozdrawiam  ;)

Edited by Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu.

E tam od razu przyczepił. Arkadiusz to miły gość, chyba.  :D  Nie koniecznie chodziło o niedodawanie wątroby w ogóle, tylko o to, że nie jest w kostkę i jej nie widać i nie koniecznie chodziło o arkadiusza.  :D

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Arkadiusz to miły gość

Zdziwił byś się. To istny wilk w owczej skórze.   ;)  :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu

A gdzie ja coś takiego napisałem :facepalm: .Jedni robią z inni bez. Jedni wątróbkę mielą na małym oczku, inni na grubym a jeszcze inni tak jak ja kroją w kostkę.Każdy robi jak mu pasuje.Jedynie zwróciłem uwagę, że przepisy zawierają różne formy rozdrobnienia.

natomiast płuca pogarszają smak

Jak widać mamy inne smaki.Płucka w kaszance oczywiście w odpowiedniej ilości moim zdaniem są niezbędnym składnikiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

I oco idzie ta cała polemika. U nas w wielkopolsce była bułczanka i wg mnie jest to nasjlepsza kaszanka, dlatego też każdy ma prawo mówić o swoim regionalnym produkcie, że jest najlepszy. Kochani! My mamy kultywować i promować zdrowe jedzenie, a czy ono jest z bułka, wątrobą i czym tam jeszcze, to jest to najmniej ważne! Smacznego.

Ps. "poznaniacy" używali tylko kaszy jęczmiennej i to była nasza kaszanka. Tyle chwacit. :facepalm:

Ps. "poznaniacy" używali tylko kaszy jęczmiennej i to była nasza kaszanka.

:clap:

Miłego dnia. 

• 2 weeks later...

Tragedia!

Kupiłem w hali mięsnej produkty na kaszankę,umyłem oczyściłem,zalałem zimną wodą i zaczołem po dodaniu przypraw gotować na wolnym ogniu rosół,który chciałem użyc do zalania kaszy !

Smród nie do wytrzymania,mocz,mocz i jeszcze raz mocz!

Wylałem wszystko do zlewu i wypada mi zalac wrzatkiem wodnym z dodatkiem żelatyny drobiowej kasze bo poprzedni rosół nie nadawał się do spożycia !

Zapewniał nie własciciel stoiska,ze mięso,i cała reszta z uboju rolniczego ale te plastikowe okrągłe kolczyki i stęple mogą świadczyć o importowym harakterze ubojnii?

Tak czy owak podroby i miesa cuchną knurowym moczem mimo różnych zabiegów odsmradzajacych!

Nie mam pojęcia co teraz z tym półfabrykatem przepuszczonym juz przez maszynkę zrobić ? Jak się pozbyć tej nie najlepszej woni ? Czy jest na to jakiś sposób ?

Czy poprostu wywalić wszystko i obejść się smakiem kaszanki czy możeeksperymentować jesli jest jakiś sposób ???

Jeżeli jest możliwość zrób reklamację.Prawdopodobnie mięso pochodzi od knura ,więc nie ma możliwości pozbycia tego smrodu.Wina leży po stronie nieuczciwego rolnikla.

Za późno na reklamację ale odwiedzę go z bejzbolówką-nie czapką !!!

Jeżeli jest możliwość zrób reklamację.Prawdopodobnie mięso pochodzi od knura ,więc nie ma możliwości pozbycia tego smrodu.Wina leży po stronie nieuczciwego rolnikla.

:thumbsup:

Miłego dnia. 

Sprzedawcę czy rolnika? :) Rolnik może mieć widły więc tu bym się zastanowił. A tak na poważnie, nawet mięso poddane obróbce cieplnej możesz reklamować. Jeżeli jest tak jak twierdzisz, to ten zapach jest specyficzny i takie mięso z knura nie powinno trafić do obrotu.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

• 1 month later...

Sezon grillowy się zbliża, więc przygotowałem trochę kaszanki.

Wieprzowina II klasy - 2 kg

wieprzowina IV klasy - 2,75 kg

wątroba wieprzowa 1,5 kg

serca wp, woł, ciel. - 0,4 kg

podgardle - 1,6 kg

mięso z głów wp. 1 kg

skórki wieprzowe - 1,2 kg

kasza jęczmienna - 800 g, po ugotowaniu 4 kg

krew sucha - 578 g

post-55133-0-71346200-1430131771_thumb.jpg

Przyprawy: 

sól - 20 g/kg

majeranek - 3 g/kg

pieprz - 2 g/kg

tymianek - 0,5 g/kg

kolendra - 0,5 g/kg

2 L bulionu z gotowania mięs.

post-55133-0-54137500-1430131772_thumb.jpg

post-55133-0-15819000-1430131773_thumb.jpg

Miłego dnia. 

Tragedia!

Kupiłem w hali mięsnej produkty na kaszankę,umyłem oczyściłem,zalałem zimną wodą i zaczołem po dodaniu przypraw gotować na wolnym ogniu rosół,który chciałem użyc do zalania kaszy !

Smród nie do wytrzymania,mocz,mocz i jeszcze raz mocz!

Na targu,bądź hali, jak kupujesz mięso,zawsze zabierz zapalniczkę,żaden knur się nie ukryje,zdradzi go miły smrodek po podgrzaniu ;)

• 1 month later...

Co tam mało kaszy w tej kaszance Paweł.

Na bogato Panie.  ;)

Miłego dnia. 

A ja też sporządzam właśnie kaszaneczkę  :)

Powodzenia.

Miłego dnia.