ANNAM Posted March 12, 2015 Report Share #76 Posted March 12, 2015 tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. Paweljack, ja nikomu nic nie zarzucilam, aty alarm podniosles , tylko bylo pytanie. Ja lubie akurat te kawalki do kasania, ale to juz kazdy z nas pod swoj smak rob. Uwierz nie mialam nic zlego na mysli Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-411784 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 13, 2015 Author Report Share #77 Posted March 13, 2015 tylko nie można komuś zarzucać, że nie umie robić kaszanki, bo nie kroi w kostkę. Paweljack, ja nikomu nic nie zarzucilam, aty alarm podniosles ANNAM nie smuć się, to nie bylo do Ciebie, dlatego oddzieliłem wypowiedzi.Napisalem przy okazji, bo parę razy mi sie zdarzyło otrzymać PW, że nie umiem, bo bez wątroby w kostkę. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-411863 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted March 13, 2015 Report Share #78 Posted March 13, 2015 To mi lzej Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-411867 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 13, 2015 Report Share #79 Posted March 13, 2015 Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu.Oczywiście wątroba polepsza smak kaszanki,natomiast płuca pogarszają smak.Nigdy nie dodaję płucek,natomiast majeranek podnosi walory smakowe i zapachowe. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412110 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted March 14, 2015 Report Share #80 Posted March 14, 2015 (edited) Oczywiście wątroba polepsza smak kaszanki,natomiast płuca pogarszają smak. To chyba bardzo indywidualne stwierdzenie mogące wprowadzić w błąd osoby, które zaczynają przygodę z kaszanką. żeby im z kaszanki nie wyszła wątrobianka I czemu płucka pogarszją smak ? bo np.pierogi z płuckami chyba każdy lubi albo pamięta ten smak z dzieciństwa. Pozdrawiam Edited March 14, 2015 by Gonzo Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412152 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 14, 2015 Report Share #81 Posted March 14, 2015 Tak, nie dodałem wątroby, dodałem płucka i ..... już nie mam, taka kaszana o pogorszonym smaku.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412165 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 14, 2015 Author Report Share #82 Posted March 14, 2015 (edited) Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu.E tam od razu przyczepił. Arkadiusz to miły gość, chyba. Nie koniecznie chodziło o niedodawanie wątroby w ogóle, tylko o to, że nie jest w kostkę i jej nie widać i nie koniecznie chodziło o arkadiusza. Edited March 14, 2015 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412172 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted March 14, 2015 Report Share #83 Posted March 14, 2015 Arkadiusz to miły gość Zdziwił byś się. To istny wilk w owczej skórze. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412212 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 14, 2015 Report Share #84 Posted March 14, 2015 Arkadiusz przyczepił się do Paweljack, żę nie robi kaszanki według przepisu A gdzie ja coś takiego napisałem .Jedni robią z inni bez. Jedni wątróbkę mielą na małym oczku, inni na grubym a jeszcze inni tak jak ja kroją w kostkę.Każdy robi jak mu pasuje.Jedynie zwróciłem uwagę, że przepisy zawierają różne formy rozdrobnienia. natomiast płuca pogarszają smak Jak widać mamy inne smaki.Płucka w kaszance oczywiście w odpowiedniej ilości moim zdaniem są niezbędnym składnikiem. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412261 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted March 14, 2015 Report Share #85 Posted March 14, 2015 I oco idzie ta cała polemika. U nas w wielkopolsce była bułczanka i wg mnie jest to nasjlepsza kaszanka, dlatego też każdy ma prawo mówić o swoim regionalnym produkcie, że jest najlepszy. Kochani! My mamy kultywować i promować zdrowe jedzenie, a czy ono jest z bułka, wątrobą i czym tam jeszcze, to jest to najmniej ważne! Smacznego.Ps. "poznaniacy" używali tylko kaszy jęczmiennej i to była nasza kaszanka. Tyle chwacit. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412397 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 14, 2015 Author Report Share #86 Posted March 14, 2015 Ps. "poznaniacy" używali tylko kaszy jęczmiennej i to była nasza kaszanka. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-412402 Share on other sites More sharing options...
Johnny41 Posted March 25, 2015 Report Share #87 Posted March 25, 2015 Tragedia!Kupiłem w hali mięsnej produkty na kaszankę,umyłem oczyściłem,zalałem zimną wodą i zaczołem po dodaniu przypraw gotować na wolnym ogniu rosół,który chciałem użyc do zalania kaszy !Smród nie do wytrzymania,mocz,mocz i jeszcze raz mocz!Wylałem wszystko do zlewu i wypada mi zalac wrzatkiem wodnym z dodatkiem żelatyny drobiowej kasze bo poprzedni rosół nie nadawał się do spożycia !Zapewniał nie własciciel stoiska,ze mięso,i cała reszta z uboju rolniczego ale te plastikowe okrągłe kolczyki i stęple mogą świadczyć o importowym harakterze ubojnii?Tak czy owak podroby i miesa cuchną knurowym moczem mimo różnych zabiegów odsmradzajacych!Nie mam pojęcia co teraz z tym półfabrykatem przepuszczonym juz przez maszynkę zrobić ? Jak się pozbyć tej nie najlepszej woni ? Czy jest na to jakiś sposób ?Czy poprostu wywalić wszystko i obejść się smakiem kaszanki czy możeeksperymentować jesli jest jakiś sposób ??? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415646 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted March 25, 2015 Report Share #88 Posted March 25, 2015 Jakie produkty kupiłeś? Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415691 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 25, 2015 Report Share #89 Posted March 25, 2015 Jeżeli jest możliwość zrób reklamację.Prawdopodobnie mięso pochodzi od knura ,więc nie ma możliwości pozbycia tego smrodu.Wina leży po stronie nieuczciwego rolnikla. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415717 Share on other sites More sharing options...
Johnny41 Posted March 25, 2015 Report Share #90 Posted March 25, 2015 Jeżeli jest możliwość zrób reklamację.Prawdopodobnie mięso pochodzi od knura ,więc nie ma możliwości pozbycia tego smrodu.Wina leży po stronie nieuczciwego rolnikla.Za późno na reklamację ale odwiedzę go z bejzbolówką-nie czapką !!! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415722 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 25, 2015 Author Report Share #91 Posted March 25, 2015 Jeżeli jest możliwość zrób reklamację.Prawdopodobnie mięso pochodzi od knura ,więc nie ma możliwości pozbycia tego smrodu.Wina leży po stronie nieuczciwego rolnikla.Za późno na reklamację ale odwiedzę go z bejzbolówką-nie czapką !!! Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415724 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted March 25, 2015 Report Share #92 Posted March 25, 2015 Za późno na reklamację ale odwiedzę go z bejzbolówką-nie czapką !!! Sprzedawcę czy rolnika? Rolnik może mieć widły więc tu bym się zastanowił. A tak na poważnie, nawet mięso poddane obróbce cieplnej możesz reklamować. Jeżeli jest tak jak twierdzisz, to ten zapach jest specyficzny i takie mięso z knura nie powinno trafić do obrotu. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415727 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted March 25, 2015 Report Share #93 Posted March 25, 2015 A nerek nie było? Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-415730 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 27, 2015 Author Report Share #94 Posted April 27, 2015 Sezon grillowy się zbliża, więc przygotowałem trochę kaszanki. Wieprzowina II klasy - 2 kgwieprzowina IV klasy - 2,75 kgwątroba wieprzowa 1,5 kgserca wp, woł, ciel. - 0,4 kgpodgardle - 1,6 kgmięso z głów wp. 1 kgskórki wieprzowe - 1,2 kgkasza jęczmienna - 800 g, po ugotowaniu 4 kgkrew sucha - 578 g Przyprawy: sól - 20 g/kgmajeranek - 3 g/kgpieprz - 2 g/kgtymianek - 0,5 g/kgkolendra - 0,5 g/kg2 L bulionu z gotowania mięs. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-422027 Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted April 28, 2015 Report Share #95 Posted April 28, 2015 Tragedia!Kupiłem w hali mięsnej produkty na kaszankę,umyłem oczyściłem,zalałem zimną wodą i zaczołem po dodaniu przypraw gotować na wolnym ogniu rosół,który chciałem użyc do zalania kaszy !Smród nie do wytrzymania,mocz,mocz i jeszcze raz mocz! Na targu,bądź hali, jak kupujesz mięso,zawsze zabierz zapalniczkę,żaden knur się nie ukryje,zdradzi go miły smrodek po podgrzaniu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-422263 Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted April 28, 2015 Report Share #96 Posted April 28, 2015 ,zawsze zabierz zapalniczkę,żaden knur się nie ukryje Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-422281 Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted April 29, 2015 Report Share #97 Posted April 29, 2015 Co tam mało kaszy w tej kaszance Paweł. Quote Filemonek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-422375 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted June 13, 2015 Author Report Share #98 Posted June 13, 2015 Co tam mało kaszy w tej kaszance Paweł.Na bogato Panie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-430059 Share on other sites More sharing options...
ewidencja Posted June 19, 2015 Report Share #99 Posted June 19, 2015 A ja też sporządzam właśnie kaszaneczkę Quote Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-431416 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted June 19, 2015 Author Report Share #100 Posted June 19, 2015 A ja też sporządzam właśnie kaszaneczkę Powodzenia. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-produkcji-paw%C5%82a/page/4/#findComment-431418 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.