Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Smalec do chleba według Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#1 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5882 postów

Napisano 18 sie 2007 - 15:28

Wylazłam z kuchni.."popełniłam" smaluszek z majerankiem ,cebulką i jabłuszkiem....
Sępy tylko czekają aż zastygnie..oj..tej nocy nie zasnę..muszę bronić smalczyku!

Powiedz mi skąd wzięłaś przepis na takie cudo?


Moja mama a wcześniej babcia smalec robiły.żadna filozofia.
Przepis na smalec :
-1 kg słoninki (ja dałam 1kg30 dag)
-50 dag boczku wędzonego
-50 dag kiełbasy
-2 cebule
-5 ząbków czosnku
-2 jabłka (kwaśne)
-2 łyżki majeranku
-pieprz,sól do smaku

Słoninę i boczek przepuściłam przez maszynkę o dużych oczkach.Kiełbaskę pokroiłam w kosteczkę.Słoninkę i boczek wytapiać ,dodać kiełbaskę( tak pod koniec aby się nie spaliła)Gdy skwarki bedą rumiane dodać drobniutko pokrojony czosnek,pokrojoną w kosteczkę cebulkę i utarte jabłka(na tarce do ziemniaków).Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.Rozlać do miseczek i uważać aby skwarki na dno nie opadły.Radzę rozlewać warstwami.Warstwa -zastygnie-warstwa-zastygnie..itd.

Pychota..
Dzisiaj do tego robię ogórki małosolne... :tongue:

#2 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 19 sie 2007 - 11:55

Dzięki, za przepis. Wygląda mi to smakowicie, przy najbliższej okazji taki zrobię:).
Pozdrawiam!

#3 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 sie 2007 - 15:51

... własnie wczoraj zrobiłem również "smalczyk" ... również używam: zielonego jabłuszka, czosnku, cebulki, swieżo mielonego pieprzu, no i oczywiście majeranku (z Polski) dodatkowo ususzoną jalapeno (w całości ... skwarek nie mielę, ... jabłuszko, czosnek i cebulkę wrzucam pod koniec wytapiania a przed wlaniem smalczyku do glinianej miseczki wyjmuję

smaczne smalczykowe pozdróweczka

ps - oczywiście robię również domowe "małosolne" :tongue:

#4 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 sie 2007 - 16:18

Gdybyś był bliżej tobym Ci przesłała słoik.. :grin:
Małosolne już "prawie" :grin: dobre

... moje już "doszły" i są w lodówce ... a tak swoja drogą mogłabyś z Mareczkiem słoiczek przywieźć (Janek dowiózł smaczny polski chleb z GS-owskiej piekarni w Słubicach :grin: )

pozdróweczka

#5 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 sie 2007 - 16:35

a tak swoja drogą mogłabyś z Mareczkiem słoiczek przywieźć

Nie ma sprawy :grin:

... no to dawajcie :grin: ... podesłać samolocik :lol:

pozdrówka

ps - [i]"cóś mi się wydawa", że Abratek nas zaraz "wyćpi" do BlaBlaBla :lol: :lol: :wink:

#6 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5882 postów

Napisano 19 sie 2007 - 17:41

A smaluszek już w lodówce "dojrzewa"do Zlociku :grin:

#7 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 sie 2007 - 18:06

... Abratkowi serdeczne dzięki
Dołączona grafika

... taka to już robota "adminów" i "modów"
Dołączona grafika

pozdrówka

ps - jeszcze się gdzieś "off topic" Bizon "szlaja po kątach" :wink:

#8 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 19 sie 2007 - 18:40

Już się nie szlaja :tongue:

... po prostu "któś" Bizona przestraszył
Dołączona grafika

pzdr

#9 zetes

zetes

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 112 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 21 sie 2007 - 12:13

Witam!
Smalcyk o którym pisze Małgoś robię już kilka lat, szczególnie w lecie kiedy dodatkiem jest świeży pomidorek lub ogórek (może też być małosolny). Ale ja dodaję oprócz majeranku jeszcze tymianek, rozmaryn, oregano oraz szczyptę kolendry. W tym składzie też wszystkim smakuje.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

#10 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1793 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 21 sie 2007 - 12:32

o zetes dużo ziół :lol: :lol:
ciekawe zestawienie :question:
dasz popróbować na zlocie ? :grin:
pozdrówka
tak smalczyk i ogóras super mnianko

#11 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2267 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 19 lut 2008 - 19:30

Malgos napisz mi jaki posmak daje dodanie tego jabluszka do smalczyku
mam ochote go zrobic...cos mnie bierze na tlusto :wink:

#12 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 19 lut 2008 - 21:23

Marku taki słodkawo -lekko kwaśny taki specyficzny ,zależny od gatunku /kwaśności/ i ilości jabłek .

#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13368 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 lut 2008 - 21:24

Witam .

Ja niedawno smakowałem smalczyk w którym była czerwona świeża papryka pokrojona w kostkę no i cebulka . Paprykę się wyczuwało lecz cebulka była włożona za wcześnie i przebijał smak spalonej cebuli .

Mareczku ja też kiedyś robiłem smalec z jabłuszkiem i cebulką ale smaku jakoś na dzisiaj nie potrafię określić . Mnie smakował .

Serdecznie pozdrawiam

#14 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 19 lut 2008 - 21:46

O smakach się nie dyskutuje, ale ja do tego smalczyku dodaję garstkę sproszkowanych suszonych grzybów. Dla mojej famili rewelacja. :grin:

#15 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2267 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 20 lut 2008 - 14:15

witam
dziekuje za informacje :wink: zrobie go bez jabuszka,

cebulka była włożona za wcześnie i przebijał smak spalonej cebuli

dzieki za ostrzezenie fakt faktem z cebulka trzeba uwazac.
dziekuje za porady
pozdrawiam
Marek

#16 rychol

rychol

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćBytom/ Tąpkowice

Napisano 06 mar 2009 - 23:59

Witam
Coś ten smalec bardzo słabo wydajny, a może się bardzo utlenia - zrobiłem we wtorek a dzisiaj już go niema. SUPER - PYCHOTKA :tongue:

#17 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 07 mar 2009 - 09:30

witam
dziekuje za informacje :wink: zrobie go bez jabuszka,

cebulka była włożona za wcześnie i przebijał smak spalonej cebuli

dzieki za ostrzezenie fakt faktem z cebulka trzeba uwazac.
dziekuje za porady
pozdrawiam
Marek


Ja bym dodał, nadaje taką specyficzną nutkę samku. No i jabłko powinno być kwaśne.

Co do cebuli i czosnku to należy je dodawać w ostatniej chwili.
Ja robię tak, że wrzucam cebulę, a gdy zaczyna sie rumienić, wrzucam czosnek i wyłączam gaz.
Jest to metoda Macieja Kuronia, opisana w jego książce i znakomicie się sprawdza.

#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30377 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 07 mar 2009 - 10:19

To jest metoda stara jak świat, jak mawiał Pawlik w filmie "Szabla komendanta". Inaczej cebula się spali.

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10475 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 mar 2009 - 23:48

Inaczej cebula się spali.

Najbardziej wrażliwym na spalenie składnikiem jest czosnek.
Najbezpieczniej jest odebrać trochę wytopionego smalcu do rondelka, do niego włożyć zgnieciony czosnek, delikatnie podsmażyć i dodać do przestudzonej całości. Przy dużej pojemności cieplnej grzejnika + rondel z zawartością można łatwo spalić czosnek i zepsuć smalczyk.
Jako stara miłośniczka domowego smalcu wiem co mówię :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 08 mar 2009 - 00:22

A ja na przykład dodaję cebulę i czosnek, po wyłączeniu palnika. Wytopiony tłuszcz ma i tak wysoką temperaturę, co pozwala cebulce i czosnkowi spokojnie dojść do "chrupkości" :lol:
I nigdy nie miałem problemu ze spaloną cebulą.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych