Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Smalec do chleba według Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1222 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 08 mar 2009 - 09:13

A ja na przykład dodaję cebulę i czosnek, po wyłączeniu palnika


Ja też wszystkie dodatki do wytopionego smalcu dodaje po wyłączenie palnika. Przynajmniej wszystko jest lekko sparzone, a nie spalone. A przeciez o to chodzi by zatrzymać naturalny smak i aromat dodatków !!!!

#22 Jtauber

Jtauber

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćEkwador

Napisano 10 kwi 2009 - 10:02

To dobry przepis. Spróbójcie zamiast słoninki użyć podgardla :)
Cudo

#23 waga

waga

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 10 kwi 2009 - 11:23

Czosnek, szczególnie wiosną , ma taki fajny zielony szczypiorek w środku, wyjmujcie go, bo smażony daje gorzki posmak przy obróbce cieplnej.

#24 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 02 mar 2020 - 10:24

Odświeżę temat,zawsze jak robię smalec to mam twarde skwarki,jak zrobić by były miekkie po wystudzeniu?

#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 mar 2020 - 10:54

Nie czekać aż się zrobią brązowe, wyjąć łyżką cedzakową kiedy są jeszcze jasne, smalec rozlać do słoiczków i dokładać skwarczki do słoiczka według potrzeby. Osobiście robię jedną część smalcu z bardzo dużą ilością skwarek, do smarowania chlebka i do kraszenia potraw, a drugą część z czystym, lub prawie czystym smalcem, do smażenia lub tylko podsmażania potraw :D.



#26 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów

Napisano 02 mar 2020 - 11:25

Ja dodaję jeszcze kurkumy, to wtedy robi się żółty i wyglada jak złote masełko.

Osobiście nie wyczuwam żadnego jej posmaku.


Użytkownik witt edytował ten post 02 mar 2020 - 11:26


#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29820 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 mar 2020 - 11:27

Dodatek wody również wpływa na twardość skwarków po wytopie.



#28 robert4you

robert4you

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 43 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 02 mar 2020 - 16:38

Gdzie i kiedy dodać tej wody?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#29 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 02 mar 2020 - 17:49

Gdzie i kiedy dodać tej wody?

 

 https://wedlinydomow...smalec-wghenia/



#30 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 02 mar 2020 - 19:13

Gdzie i kiedy dodać tej wody?


https://wedlinydomow...smalec-wghenia/

Podziękował ;)

#31 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7408 postów

Napisano 03 mar 2020 - 02:46

Ja dodaję mleka żeby skwarki były miękkie.

#32 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 304 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 03 mar 2020 - 06:14

Ja dodaję mleka żeby skwarki były miękkie.

Na jakim etapie dodajesz mleka?

#33 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7408 postów

Napisano 03 mar 2020 - 06:25

Jak smaleclekko przestygnie bo inaczej to wykipi.

#34 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 mar 2020 - 09:08

Tak wygląda smaluszek wykonany metodą o której pisałem wcześniej, czyli skwareczki wyjęte z topionego smalcu zanim jeszcze zdążą się wysmażyć na "wiór", ściemnieć na brąz i stwardnieć, przełożone do słoiczka, a następnie zalewane smalcem wg. uznania. Skwareczki są mięciutkie o pięknym kremowym kolorze, to wersja do kraszenia. W drugim słoiczku czysty smaluszek bez skwarek, do smażenia :D :thumbsup:.

Załączone pliki


Użytkownik sverige2 edytował ten post 03 mar 2020 - 09:28


#35 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 mar 2020 - 16:55

A wersja do smarowania na chlebek??

Ja dziś zakupiłam słoninkę ,i skrawki mięsa od szynki.Będzie smalczyk taki do smarowania chleba z dodatkiem papryki i śilwek suszonych



#36 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 03 mar 2020 - 17:03

Ja do smalcu dodaję czosnek i majeranek,ale ze względu na mój podeszły wiek nie mogę sobie pozwolić za często na ten rarytas.



#37 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 mar 2020 - 17:05

No właśnie do chlebka, to ta wersja na trzech pierwszych fotkach, ze skwareczkami obowiązkowo, do tego ew. plastry surowej cebulki, i z chlebusiem pszenno żytnim na zakwasie, niech się wszystkie szynki i polędwice schowają  :D .



#38 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1945 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 mar 2020 - 17:17

I z ogórem kiszonym :)My wersję do smarowania lubimy wypasioną z mięskiem  Na koniec dodaje posiekaną w kostkę  cebulkę ,paprykę śliwki ,czosnek i trochę magi


Użytkownik beatag edytował ten post 03 mar 2020 - 17:18


#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5780 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 mar 2020 - 17:38

Z ogóraskiem kwaszonym  też oczywista. Różne warianty, z najprzeróżniejszymi dodatkami w życiu robiłem. Jednak jeżeli już, to preferuję ten najbardziej klasyczny, czyli cebulka i skórka z jabłek. oczywiście skwarki na tzw. "gęsto" w tym smakołyku to podstawa :D . Nie mniej w każdej postaci smaluszek ze skwarkami i dowolnymi dodatkami jest "the best" :thumbsup:.



#40 robert4you

robert4you

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 43 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 03 mar 2020 - 18:24

Dziękuję za przepis źródłowy.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych