Talib Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Witam,Zadymiam już od ponad 2 lat ale tak że mi wychodzi co wędzenie to samo to od roku Pytanie jak w temacie w czym peklujecie ?Bo zaczynałem od 1-2 szynek czyli 1-2kg. czasami jeszcze kiełbasa i pojawia się problem w co to wsadzić?Trzymam to w lodówce bo w piwnicy nie mam aż tak niskiej temp bo około 10st.Może ktoś ma patent na fajny "zbiornik" z dociśnięciem ?Chodzi o jakieś max 6kg Teraz w lodówce siedzi 4,5kg w garku dociśnete kolejnym ale więcej już mi nie wejdzie :/Pozdro Ps.Jeśli jest już gdzieś taki tem to sorki ale szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 bierzesz pojemnik plastykowy (są różne wielkości,prostokątne z pokrywką,mam na 8,12,20,30kg) a po co dociskasz to nie wiem w garnku też możesz pekliwać jak masz mniej mięsa to wystarczy przykryć talerzem, który jest ciut mniejszy od garnka. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Podobno trzeba dociskać tak czytałem że lepiej wtedy sól wyciąga soki z szynki. A poza tym to i tak muszę bo zazwyczaj wystają ponad wodę więc mus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Podobno trzeba dociskać tak czytałem że lepiej wtedy sól wyciąga soki z szynki. Na Naszym forum tego nie wyczytasz Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2014 peklujesz na sucho czy mokro bo z twojej wypowiedzi (jak ma sól wyciągać to do dojrzewania, a wystawać ponad,, wodę,, to na mokro) to nie wiem Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A poza tym to i tak muszę bo zazwyczaj wystają ponad wodę więc mus Dociskać a dociskać to jest różnica i to wielka Jeżeli chcesz podnieść poziom solanki w pojemniku to możesz zanurzyć np dopasowaną butelkę PET wypełnioną wodą . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) ja mam wiadra plastikowe 10L. i wchodza mi 4szt. do lodówki, a do sztuki jakieś 4kg, na dolne półki, tam gdzie najchłodniej, ustawiam temp na 6* i już, przykrywam tylko talerzykiem teraz zima za oknem to może spadnie ci temp. jeszcze w piwnicy do zalecanej i tam będziesz mógł peklować Edytowane 16 Stycznia 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2014 pekluje oczywiście na mokro, na sucho była jedna próba i nie udana.Dzięki za odpowiedzi co do dociskania ... to faktycznie nie na tym forum. a dociskam faktycznie tylko tyle żeby poziom wody był wyżej od szynk.dzięki za podpowiedź z tym PETem na przyszłość zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ja też polecam plastikowe pojemniki. Jeżeli chodzi o peklowanie w lodówce to są idealne. Dopasuj sobie wielkość tak by pasowały do Twojej lodówki, żeby nie było straty miejsca. Jak peklowałem w pojemnikach szklanych lub garnkach to nigdy nie mogłem pomieścić tego w lodówce. Teraz mam prostokątne i problemy się rozwiązały.Tylko nie kupuj tanich plastików. Musisz patrzeć by miały atest do kontaktu z żywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Takie pojemniki dostosowane do kontaktu z żywnością kupiłem w Kauflandzie Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Np. coś takiego: http://allegro.pl/pojemnik-15l-plastikowy-na-zywnosc-i3695936429.html Ja podobne pojemniki kupiłem ostatnio w Tesco. Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2014 czyli w sumie każdy z nas ma podobne pojemniki ale ten 15l fajny musze zrobić pomiar lodówki albo wkładać po prostu w dolną szufladę i włożyć coś żeby zwiększyć objętość jak będzie za mało jak "andrzej k" napisał wyżej. bo i tak szuflada leży na lodówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes80 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Stycznia 2014 ja mam kamionkę i 15kg mięcha wchodzi na raz ,do lodówki wchodzi idealnie talerzyka do przykrycia 6 stopni i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Stycznia 2014 ja też "beczka" kamionkowa chyba 50 letnia... 12 kg się mieści na jedno peklowanie Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Przed świąteczne peklowanie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Talib Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Stycznia 2014 szacun a lodówka wcale nie mała hehe piękny widok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Stycznia 2014 A ja tu http://alleogrodniczy.pl/opis/2624158/wiadro-15l-do-kiszenia-kapusty-ogorkow-beczka.htmlkupiłem cztery takie wiadra i problem peklowania mam z głowy, mieści się nawet 50 kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Jak widzę fotkę PePe to m i się przypominają moje pierwsze peklowania. Kombinacje i brak miejsca w lodówce. Od kiedy mam pojemniki dopasowane do lodówki to taką ilość wyrobów mieszczę w dolnej części a reszta wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Stycznia 2014 PePe czy możesz napisać ile mięska jednorazowo peklujesz w tej swojej ''piramidzie''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Może warto zainteresować się takim sprzętem: GN - Pojemniki z poliwęglanuGN 1/2 (265x325)GN 1/3 (176x325)GN 1/4 (162x265)GN 1/6 (162x176)GN 1/9 (108x176)Jak troszku poszperasz to można kupić w przystępnej cenie.Zmierz lodówkęi dopasuj pojemniki. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Stycznia 2014 ile mięska jednorazowo peklujesz w tej swojej ''piramidzie''? Ja szacuję na jakieś 40-50 kg ze wskazaniem na to drugie Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Marca 2014 Zanim zdecydujecie się na zakup sztucznych pojemników do peklowania proponuje przeczytać ten artykuł..http://badania.net/zatruwa-cie-bisfenol-a/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnik27 Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Marca 2014 Ja znalazłem pomysł gdzieś tu na forum, ktoś peklował tu kurczaka w woreczkach strunowych, wystarczą tylko większe worki i jakaś miska dopasowana kształtem do lodówki.W worki 250x350 mm wchodzą mi dwie szyneczki po 1,5 kilo + zalewa albo 4,5 kilo mięsa na sucho (tu nawet miski nie potrzeba). dodatkowym atutem jest to że niczego nie trzeba obciążać, przed zamknięciem worka usuwamy powietrze i obracamy wędzonki w czasie peklowania bez wyjmowania z worka.Jak do tej pory na 50 worków trafił mi się tylko jeden z nieszczelnym zgrzewem.Worki oczywiście do kontaktu z żywnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Marca 2014 Głupi pomysł, bardzo głupi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnik27 Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Marca 2014 A coś bliżej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.