Skocz do zawartości

W czym peklujecie szyneczkę ?


Talib

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Do kontaktu z żywnością, nie oznacza że możesz w nich peklować czy parzyć. Ale co ja tu piszę.....
 

 

No właśnie! Co kolega pisze!

 

Czy do peklowania dajemy jakieś rozpuszczalniki, czy parzymy w rozpuszczalnikach?

 

Jeśli mają atest do żywności to jaki problem! Są też worki  z atestem do pieczenia!

 

Kolega  sprzedaje opakowania plastikowe do żywności, więc powinien wiedzieć :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kolega coś wie, zapytał i odrobił lekcje.  :)

 

Woreczek, woreczkowi nie równy jeśli chodzi o nasze zastosowania.

Wystarczy zapytać znajomego od woreczków, takiego co je produkuje i wie gdzie diabeł tkwi.

A takiego speca znam i zapytałem, czy woreczek z atestem do kontaktu z żywnością, znaczy się jednorazówka pospolita, nadaje się do chociażby parzenia ?

Okazuje się, że niestety nie !

A czemu ?

A temu, że zwykła jednorazówka mimo dość niskiej temperatury w jakiej następuje parzenie, po prostu się rozpuszcza, wnikając tym samym w wyrób.

Można by rzec, BREDZI !

Przecież woreczek jak był, tak jest ?

No wizualnie jest, ale ile go jest mniej ?

 

A może nie ?

 

Pozdrówka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A takiego speca znam i zapytałem, czy woreczek z atestem do kontaktu z żywnością, znaczy się jednorazówka pospolita, nadaje się do chociażby parzenia ?

Okazuje się, że niestety nie !

Przy okazji i do szynkowarów również nie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy okazji i do szynkowarów również nie.

Nie !


 

 

ale sa też woreczki z przeznaczeniem do pasteryzacji.

Pokaż mi je. Poczytam z czego są wykonane. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przy okazji i do szynkowarów również nie.

Nie !

Nie, że nie mam racji, czy że potwierdzasz, że nie można. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już dawno pisałem o tym że od kiedy posiadam pakowarkę próżniową, pekluję tylko i wyłącznie w woreczkach do próżniowego pakowania żywności metodą próżniową. Proszę poczytać w temacie pakowarki próżniowej. Doskonała metoda, która zabiera mało miejsca w lodówce, nie wymaga dociążania i obracania. Mniejsze woreczki układam jeden na drugim.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W woreczkach, wykonanych z foli dopuszczonej do parzenia, można parzyć.

Nie polecam używać do parzenia woreczków tzw. jednorazówek.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale dla kogoś, kto robi kilka kilogramów mięsa jednorazowo to ciekawe rozwiązanie

Ja wiem czy ciekawe?

Zawsze byłem tradycjonalistą ale w tym przypadku jestem chyba ortodoksyjny :D 

Od zawsze mieso pekluje w glinianym naczyniu. Mam kilka rozmiarów i nigdy nie sprawiało mi to żadnych problemów. W zimie w garażu w latem w lodówce.

Jest jeszcze jedna kwestia co do której nie ma pełnej zgody na forum.  Woda surowa, z kranu czy przegotowana? 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Woda surowa, z kranu czy przegotowana? 

 

Nasza woda najczęściej badana jest na ujęciu!

W zkładach spożywczych badana jest w kranach.

Czasami zdarza się, że woda pobrana w kranie nie spełnia norm bakteriologicznych.

Zwłaszcza gdy instalacja była montowana z użyciem pakół. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do niedawna peklowałem w przegotowanej ale był to spory problem bo długo się studziła. Teraz używam surowej, z kranu.

Kup odpowiedni garnek i dalej gotuj. :) Ja gotuję w takich garnkach, szybkie studzenie. http://www.zkmgastro.pl/pl/o/Garnek-wysoki---z-pokrywka---sr-360mm--H-360mm--V-37L

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co ma dać lepszego przegotowana woda ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co ma dać lepszego przegotowana woda ?

Nie wiem co może dać ale może nie dać bakterii wszelakich chyba. Generalnie po to się gotuje. A jak ktoś ma kranówkę ze swojego źródła to chyba spoko. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli masz złą wodę ?

Jak pije to jest dobra ale nie wiem co na to szynka, więc wolę zagotować.  :)

Ciekawe jak robiły zakłady mięsne w basenach, bo w PW podane jest tylko, że dolać wody ale jakiej nie piszą?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś gotowałem wodę.

Obecnie korzystam z wody źródlanej w bańkach pięciolitrowych z B lub L.

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.