Skocz do zawartości

Nie samym chlebem człowiek żyje


dyzio

Rekomendowane odpowiedzi

..jeśli można się wtrącić...to owoce dzikiej róży wymagają przemrożenia..jak jarzębina. Wystarczy włożyć do zamrażarki na tydzień...  i można zalewać % :cool:

Bardzo cenna uwaga. Dlatego chciałem się dopytać o sposób produkcji Kol. kainabaru1.

   

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

owoce były przemrożone. nastepnie luskam owoce żeby został miąsz i kilogram miaszu zalewam 0.75 spirytusu dodając po torebce rumianku i mięty czekam (a raczej będę czekał) okolo czterech tygodni i gotuję 0.5 litra wody razem z miodem jak to ostygnie wlewam do przecedzonego nastawu i czekam okolo dwóch miesiecy. taki przepis dostałem. od znajomego. próbowałem i byla smaczna zobacze jak mi wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotuję 0.5 litra wody razem z miodem

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy gotowanie miodu nie niszczy w nim wsystkich cennych składników ? i czemu ma służyć ?

bo jeśli chodzi o samo połączenie, to może lepiej przegotowac wodę, wystudzić, i dopiero wymieszać z miodem !?

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

gotuję 0.5 litra wody razem z miodem

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy gotowanie miodu nie niszczy w nim wsystkich cennych składników ? i czemu ma służyć ?

bo jeśli chodzi o samo połączenie, to może lepiej przegotowac wodę, wystudzić, i dopiero wymieszać z miodem !?

 

przepraszam za interpunkcje mój błąd. chodziło mi o przegotowanie wody i dodanie razem z miodem do nastawu

 

Wtrącę swoje dwa grosze do przepisu kol. kainabru1, z owocu dr. raczej usuwamy pestki, bo oddzielić miąższ od skórki to raczej nie możliwe. a po drugie miodu nie wolno zagotować.

ale ja robie nalewkę z dzikiej róży i z niej usuwam nasiona :) nie robię z derenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moje kolejne podejście, mam nadzieję, że tym razem udane, do Nalewki Plebana w/g Kolegi Worek.

 

post-51023-0-39144500-1414478495_thumb.jpg

 

Mozolne ćwiczenia słabej silnej woli trwają w najlepsze. Poprosiłem o wspomożenie i odniosło to pozytywny skutek. Nie ma w domu. Nie widzę. Nie próbuję, czy już dobre. I się ostaje.

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A czemuż to kolejne? Przeca plebanek nie ma prawa nie wyjść....  :cool:

To, że nie ma prawa nie wyjść, to oczywiście wiem. I tak by na pewno było, gdyby nie moja podejrzliwość, że może się po paru dniach zwarzył.

No i właśnie mój sceptycyzm nie pozwalał mu odstać swojego.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mozolne ćwiczenia słabej silnej woli trwają w najlepsze. Poprosiłem o wspomożenie i odniosło to pozytywny skutek. Nie ma w domu. Nie widzę. Nie próbuję, czy już dobre. I się ostaje.

To znaczy, że dajesz gościom, bez wcześniejszego posmakowania owego trunku? :laugh: ktoś przecież musi pełnić rolę testera :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To znaczy, że dajesz gościom, bez wcześniejszego posmakowania owego trunku? :laugh: ktoś przecież musi pełnić rolę testera :tongue:

No więc wstyd się przyznać. Goście go jeszcze nigdy nie dostali do degustacji przez to właśnie, że jakby się rozchodził w międzyczasie. :facepalm:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakby się rozchodził w międzyczasie. :facepalm:

Dyzio się nie przejmuj :D już lecę z pomocą, znaczy się przywieź do mnie ja Tobie przechowam :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

I ponownie przyszedł czas na dereń.

 

post-51023-0-17634100-1475054096_thumb.jpg   post-51023-0-02862500-1475054108_thumb.jpg

 

I ponownie ćwiczenie śłabej silnej woli.

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Poproszę o pomoc!

 

Nie mam zielonego niepojęcia czy to pigwa czy pigwowiec.

 

post-51023-0-37843500-1537275248_thumb.jpg   post-51023-0-61963900-1537275259_thumb.jpg

 

post-51023-0-07098300-1537275268_thumb.jpg   post-51023-0-03226700-1537275276_thumb.jpg

 

Jedne były bardziej żółte, inne bardziej zielone. Rozmiary podobne.

 

Nie wiem co odpowiedzieć biesiadnikom, jak będę częstował.

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy to pigwa czy pigwowiec.

pigwa jest duża

1.wielkości i kształtu podobna do jabłka

2. wielkości i kształtu podobna gruszki

 

PIGWOWIEC- ma owoce małe wielkości  dużych orzechów włoskich- różnych kształtów i kolory żółte zielone, widziałem też czerwonawy

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pigwa ma kształt podobny do gruszki
Mam 2 rodzaje pigwy jedna jabłkopodobna - już dojrzała - druga gruszkopodobna - jeszcze ze 2 tygodnie

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pigwowiec zdecydowanie mocniej pachnie , jest drobniejszy i bardziej przypomina kształtem jabłko . Ale teraz to już raczej " po zawodach " . Biesiadnikom powiedz " na zdrowie " i to im wystarczy . I tak się smakiem zachwycą .

 

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki koledzy.

Moja wrodzona skromność nie pozwala mi dłużej rozpisywać się nad Waszymi odpowiedziami.

Jestem usatysfakcjonowany.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

PIGWOWIEC- ma owoce małe wielkości dużych orzechów włoskich- różnych kształtów i kolory żółte zielone, widziałem też czerwonawy

 

 Pigwowiec nie koniecznie ma owoce małe, jest odmiana o dużych owocach występuje pod nazwą pigwowiec okazały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pigwowiec okazały.
o dzięki za info - nie wiedziałem  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.