Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nie samym chlebem człowiek żyje

nalewki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#41 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 maj 2014 - 09:16

Elektra, jak masz ochotę to zapakuję próżniowo i Ci podeślę tyle ile potrzebujesz.



#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 maj 2014 - 09:24

dziekuje , ale mam jeszcze nalewki jakies wczesniejsze to spoko :) moja mieta rosnie w doniczce na balkonie ,bede musiala wziasc od znajomej z ogrodka i sobie znow posadzic, lubie takie swieze listki do mojito.



#43 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 maj 2014 - 19:19

Na dzisiejszy upał zeszłoroczna  miętówka  jak znalazł :D /Na świniobiciu nazwano ją Ludwikiem :hmm:/ Załączony plik  P5220013.JPG   59,06 KB   1 Ilość pobrań

A do tego kanapeczka z humusem z cieciorki i bakłażana z dodatkami

Załączony plik  P5210012.JPG   57,5 KB   1 Ilość pobrań

 

 



#44 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 22 maj 2014 - 21:44

Na dzisiejszy upał zeszłoroczna miętówka jak znalazł

 

Ja na dzisiejsze swoje smutki zażyłerm inne napitki :D



#45 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2014 - 11:36

Mamy wrzesień, więc pora zbiorów. W tym i derenia.

 

Załączony plik  2014-08-15-1112.jpg   81,74 KB   2 Ilość pobrań

 

Rośnie pod oknami, więc grzechem byłoby nie wykorzystać. Zeszłoroczna z niego jak i z innych owoców nalewki nie udały się. W tym sensie, że nie wytrzymały próby czasu.

Dzięki radom Kruszynki o ćwiczeniu słabej silnej woli, myślę, że pewien postęp osiągnę.

 

Załączony plik  2014-09-11-1139.jpg   37,5 KB   2 Ilość pobrań

 

Przepis z Zielonego Zakątka.

 

 

 

 

 

 



#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 wrz 2014 - 14:21

A u mnie deren jeszcze nie dojzaly..a nalewka nieruszona z zeszlego roku :tongue:



#47 kainabru1

kainabru1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • Miejscowośćotwock

Napisano 11 wrz 2014 - 16:59

a ja właśnie nastawiłem nalewke z owoców dzikiej róży ile ja sie naszukałem owocow to glowa mała :(



#48 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2014 - 18:58

a ja właśnie nastawiłem nalewke z owoców dzikiej róży ile ja sie naszukałem owocow to glowa mała :(

A jak robisz, jeśli można wiedzieć ?



#49 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5641 postów

Napisano 11 wrz 2014 - 19:10

..jeśli można się wtrącić...to owoce dzikiej róży wymagają przemrożenia..jak jarzębina. Wystarczy włożyć do zamrażarki na tydzień...  i można zalewać % :cool:



#50 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 11 wrz 2014 - 19:11

u mnie w okolicy nigdzie derenia nie ma...



#51 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 11 wrz 2014 - 19:12

..jeśli można się wtrącić...to owoce dzikiej róży wymagają przemrożenia..jak jarzębina. Wystarczy włożyć do zamrażarki na tydzień...  i można zalewać % :cool:

Bardzo cenna uwaga. Dlatego chciałem się dopytać o sposób produkcji Kol. kainabaru1.

   

#52 kainabru1

kainabru1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • Miejscowośćotwock

Napisano 11 wrz 2014 - 19:37

owoce były przemrożone. nastepnie luskam owoce żeby został miąsz i kilogram miaszu zalewam 0.75 spirytusu dodając po torebce rumianku i mięty czekam (a raczej będę czekał) okolo czterech tygodni i gotuję 0.5 litra wody razem z miodem jak to ostygnie wlewam do przecedzonego nastawu i czekam okolo dwóch miesiecy. taki przepis dostałem. od znajomego. próbowałem i byla smaczna zobacze jak mi wyjdzie.



#53 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2221 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 11 wrz 2014 - 19:49

Moja nalewka ze sliwek stoi juz rok  i chyba nadal bedzie stac :D



#54 kainabru1

kainabru1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • Miejscowośćotwock

Napisano 11 wrz 2014 - 20:02

eli55 przeslij ją  do mnie  :D



#55 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów

Napisano 12 wrz 2014 - 06:59

gotuję 0.5 litra wody razem z miodem

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy gotowanie miodu nie niszczy w nim wsystkich cennych składników ? i czemu ma służyć ?

bo jeśli chodzi o samo połączenie, to może lepiej przegotowac wodę, wystudzić, i dopiero wymieszać z miodem !?


Użytkownik osid edytował ten post 12 wrz 2014 - 07:00


#56 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 wrz 2014 - 07:26

Wtrącę swoje dwa grosze do przepisu kol. kainabru1, z owocu dr. raczej usuwamy pestki, bo oddzielić miąższ od skórki to raczej nie możliwe. a po drugie miodu nie wolno zagotować.



#57 kainabru1

kainabru1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • Miejscowośćotwock

Napisano 12 wrz 2014 - 16:26

 

gotuję 0.5 litra wody razem z miodem

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy gotowanie miodu nie niszczy w nim wsystkich cennych składników ? i czemu ma służyć ?

bo jeśli chodzi o samo połączenie, to może lepiej przegotowac wodę, wystudzić, i dopiero wymieszać z miodem !?

 

przepraszam za interpunkcje mój błąd. chodziło mi o przegotowanie wody i dodanie razem z miodem do nastawu

 

Wtrącę swoje dwa grosze do przepisu kol. kainabru1, z owocu dr. raczej usuwamy pestki, bo oddzielić miąższ od skórki to raczej nie możliwe. a po drugie miodu nie wolno zagotować.

ale ja robie nalewkę z dzikiej róży i z niej usuwam nasiona :) nie robię z derenia



#58 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 28 paź 2014 - 07:50

Moje kolejne podejście, mam nadzieję, że tym razem udane, do Nalewki Plebana w/g Kolegi Worek.

 

Załączony plik  2014-10-27-1215.jpg   50,96 KB   2 Ilość pobrań

 

Mozolne ćwiczenia słabej silnej woli trwają w najlepsze. Poprosiłem o wspomożenie i odniosło to pozytywny skutek. Nie ma w domu. Nie widzę. Nie próbuję, czy już dobre. I się ostaje.

 

 

 

 



#59 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5443 postów

Napisano 28 paź 2014 - 08:02

A czemuż to kolejne? Przeca plebanek nie ma prawa nie wyjść....  :cool:



#60 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 28 paź 2014 - 09:22

A czemuż to kolejne? Przeca plebanek nie ma prawa nie wyjść....  :cool:

To, że nie ma prawa nie wyjść, to oczywiście wiem. I tak by na pewno było, gdyby nie moja podejrzliwość, że może się po paru dniach zwarzył.

No i właśnie mój sceptycyzm nie pozwalał mu odstać swojego.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nalewki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych