miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Tym razem przepis na szybki i smaczny obiadek z boczkiem w roli głównej. Do przyrządzenia będzie nam potrzebne: - 1kg boczku świeżego chudego - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku świeżego - 1-2 liście laurowe - parę ziaren angielskiego ziela - 1/2 łyżeczki mielonego lub całego kminku - wegeta, sól, pieprz czarny do smaku (można dodać również inne przyprawy wg. uznania) - trochę oleju, najlepiej słonecznikowego Do dzieła ! Trzeba w sklepie trafić na ładny kawałek chudego, świeżego boczku. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-011.jpg Boczek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Rozgrzewamy w rondlu olej, jakieś 1-2 łyżki, nie za dużo ponieważ boczek sam w sobie jest tłusty i sporo tłuszczu odda. Podpiekamy boczek z dwóch stron. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-02.jpg Kiedy mięsko jest już podpieczone, zmniejszamy grzanie kuchenki, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i chwilkę dalej podsmażamy, ok. 5-7 minut. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-03.jpg Mięso podlewamy 1-2 szklankami przegotowanej, gorącej wody i dusimy mięso jakieś 10-15 minut. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-04.jpg W czasie kiedy podsmażamy mięso trzeba nagrzać piekarnik do około 180 C. Kiedy mięso mamy już lekko uduszone przekładamy go do piekarnika, pieczemy jakieś 30-40 minut w 180 C po czym wyłączamy piekarnik ! Mięso przygotowuję wieczorem i przez całą noc jest w piekarniku w którym powolutku sobie dochodzi. Jeśli nie masz takiej możliwości, to trzeba piec mięso jakieś 1,5-2h, aż będzie miękkie. Na drugi dzień lub po upieczeniu kroję mięso na porcje, podgrzewam i GOTOWE Tak wyglądało mięsko przed podaniem: http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-05.jpg Żeby nie było nudno, że tylko ziemniaki, mięso i surówka polecam jako dodatki fasolkę szparagową polaną podsmażoną bułką tartą i coś na lekko ostro, czyli fasolkę czerwoną konserwową. I mamy komplet ..... mniam http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-06.gif Przygotowanie fasolki szparagowej: Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie jakieś 3-5 minut. W tym czasie na maśle podsmażamy do zarumienienia bułkę tartą. Odsączamy fasolkę z wody, wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną bułką tartą. Przygotowanie fasolki czerwonej konserwowej: Zawartość 1 puszki fasolki podgrzewamy w garnuszku i od zagotowania lekko gotujemy około 3-5 minut. Do fasolki dodajemy 1-2 łyżeczki ostrego sosu chili i chwilę mieszamy. (jak ktoś lubi bardzo ostre dania może dać więcej) Fasolka jest gotowa do podania. Smacznego życzę ! Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek58au Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Wszystko to wygląda super, tylko to Ty sam robisz? :-) Jak tak to szacun :-) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Mięso sam, natomiast fasolki, to praca wspólna z LP. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Nie wiem jak to nazwać, bo grill to nie jest, duszone też nie, ale może pieczone ? Mięsko z karczku, obtoczone w marynacie: olej, przyprawy wg. uznania, wegeta i odrobina peklosoli (jakieś 1/2 płaskiej łyżeczki).Po wymieszaniu pozostawić na 2-3 h w temperaturze pokojowej.Potem pozostaje jedynie wykończyć na żeliwnej blasze ze starego pieca, plus ogień z ogniska. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/kia/miesko.jpg To tego sałatka: pomidor, ogórek, cebula, czosnek, ser feta, olej z oliwek, 1/2 wyciśniętej cytryny, sól i pieprz do samku.Acha ! No i oczywiście składnik niezbędny, czyli Piffko. Smacznego ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Nie wiem jak to nazwać, bo grill to nie jest, duszone też nie, ale może pieczone ? Miro, to jest smażenie! Kotleciki wyglądają pysznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.