Skocz do zawartości

Z Miro w kuchni - obiadki.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem przepis na szybki i smaczny obiadek z boczkiem w roli głównej.

 

Do przyrządzenia będzie nam potrzebne:

- 1kg boczku świeżego chudego

- 1 średnia cebula

- 1 ząbek czosnku świeżego

- 1-2 liście laurowe

- parę ziaren angielskiego ziela

- 1/2 łyżeczki mielonego lub całego kminku

- wegeta, sól, pieprz czarny do smaku (można dodać również inne przyprawy wg. uznania)

- trochę oleju, najlepiej słonecznikowego

 

Do dzieła !

 

Trzeba w sklepie trafić na ładny kawałek chudego, świeżego boczku.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-011.jpg

 

Boczek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem lub ściereczką.

Rozgrzewamy w rondlu olej, jakieś 1-2 łyżki, nie za dużo ponieważ boczek sam w sobie jest tłusty i sporo tłuszczu odda.

 

 

Podpiekamy boczek z dwóch stron.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-02.jpg

 

 

Kiedy mięsko jest już podpieczone, zmniejszamy grzanie kuchenki, dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i chwilkę dalej podsmażamy, ok. 5-7 minut.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-03.jpg

 

 

 

Mięso podlewamy 1-2 szklankami przegotowanej, gorącej wody i dusimy mięso jakieś 10-15 minut.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-04.jpg

 

 

 

W czasie kiedy podsmażamy mięso trzeba nagrzać piekarnik do około 180 C. Kiedy mięso mamy już lekko uduszone przekładamy go do piekarnika, pieczemy jakieś 30-40 minut w 180 C po czym

 

wyłączamy piekarnik !

 

Mięso przygotowuję wieczorem i przez całą noc jest w piekarniku w którym powolutku sobie dochodzi. Jeśli nie masz takiej możliwości, to trzeba piec mięso jakieś 1,5-2h, aż będzie miękkie.

Na drugi dzień lub po upieczeniu kroję mięso na porcje, podgrzewam i GOTOWE  :)

 

Tak wyglądało mięsko przed podaniem:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-05.jpg

 

 

 

 

Żeby nie było nudno, że tylko ziemniaki, mięso i surówka polecam jako dodatki fasolkę szparagową polaną podsmażoną bułką tartą i coś na lekko ostro, czyli fasolkę czerwoną konserwową.

 

I mamy komplet ..... mniam :)

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/01/boczek-pieczony-06.gif

 

 

 

Przygotowanie fasolki szparagowej:

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie jakieś 3-5 minut. W tym czasie na maśle podsmażamy do zarumienienia bułkę tartą. Odsączamy fasolkę z wody, wykładamy na talerz i polewamy podsmażoną bułką tartą.

 

Przygotowanie fasolki czerwonej konserwowej: 

Zawartość 1 puszki fasolki podgrzewamy w garnuszku i od zagotowania lekko gotujemy około 3-5 minut. Do fasolki dodajemy 1-2 łyżeczki ostrego sosu chili i chwilę mieszamy. (jak ktoś lubi bardzo ostre dania może dać więcej) Fasolka jest gotowa do podania.  

 

  Smacznego życzę ! Miro.   

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso sam, natomiast fasolki, to praca wspólna z LP.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Nie wiem jak to nazwać, bo grill to nie jest, duszone też nie, ale może pieczone ?

 

Mięsko z karczku, obtoczone w marynacie: olej, przyprawy wg. uznania, wegeta i odrobina peklosoli (jakieś 1/2 płaskiej łyżeczki).

Po wymieszaniu pozostawić na 2-3 h w temperaturze pokojowej.

Potem pozostaje jedynie wykończyć na żeliwnej blasze ze starego pieca, plus ogień z ogniska.

 

 

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/kia/miesko.jpg

 

To tego sałatka: pomidor, ogórek, cebula, czosnek, ser feta, olej z oliwek, 1/2 wyciśniętej cytryny, sól i pieprz do samku.

Acha ! No i oczywiście składnik niezbędny, czyli Piffko.

 

Smacznego !  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.