miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Carpaccio to ulubione danie mojej kochanej żonki. Danie, to trochę za dużo powiedziane. Jest to przystawka, która podana z szampanem zadowoli każdą kobietę. Carpaccio miałem przyjemność skosztować po raz pierwszy w jednej z bielskich niestety nieistniejącej już restauracji. Potrawa nie była skomplikowana więc popatrzyłem, pomyślałem i zrobiłem w domu sam. Od tej pory jestem nieustannie molestowany przez żonę ..... zrób mi carpaccio.... carpaccio ! Do przygotowania carpaccio będzie nam potrzebna polędwica wołowa. Polędwicę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wykrawamy środkowy, bardziej walcowaty kawałek. W zależności od wielkości polędwicy kawałek będzie miał około 10-15 cm długości. Z mięsa usuwamy błony, resztki tłuszczu i teraz musimy zapeklować mięso na mokro. Żeby się nie męczyć z przeliczaniem ilości wody i peklosoli proponuje skorzystać z tego kalkulatora: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Mięso peklujemy około 5-7 dni w lodówce. Po zapeklowaniu czas uformować mięso i doprawić. Polędwicę wyciągamy z zalewy peklującej, płuczemy chwilę pod bieżącą wodą i osuszamy. Do przyprawienia mięsa musimy zrobić marynatę z przypraw. Do marynaty potrzebujemy: - oliwa z oliwek, 6-7 łyżek - czarnego mielonego pieprzu, 3-4 płaskie łyżeczki - oregano 2-3 płaskie łyżeczki - czosnek granulowany 2 płaskie łyżeczki Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą dokładnie z każdej strony nacieramy mięso. Po natarciu mięso zawijamy w folię aluminiową formując walec. Uformowane mięso wkładamy do zamrażalnika. Praktycznie po zamrożeniu mięso jest gotowe do podania. Jak podać ? Wyciągamy mięso z zamrażalnika, ściągamy folię i pozostawiamy na 10-15 minut, aż trochę się rozmrozi. Kroimy na maszynce do krojenia w cienkie, jak najcieńsze plastry. Plastry układamy na lekko posmarowanym oliwą z oliwek talerzu, posypujemy pieprzem mielonym, oregano i czosnkiem granulowanym. Danie prawie gotowe do podania. Do szczęścia brakuje jedynie grzanek z weka posmarowanego masłem czosnkowym, no i oczywiście lampki szampana. Oto nasza pychotka. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio01.jpg http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio02.jpg Smacznego życzę. Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso???Zamarynowane na 5 dni to nie takie surowe, a Ty nie jadasz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Stycznia 2014 A tatar ? Ja jem .... uwielbiam. Miro ale mi smaka zrobiłes, nie pamiętam kiedy jadłem tatara. Trzeba będzie zrobic Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2014 No .... też bym skonsumował. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Eli55, a carpaccio to jest daniem jakiej kuchni ?włoskiej. Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Kuszące te carpaccio. À propos tatara. U mnie w domu nazywano go KALEKA. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2014 ja ostatno jadłem carpaccio z wołowinki na której leżała rukola, kilka kaparków i na to spore wiórki parmezanu, polane oliwą i posypane przez kelnera świerzym pieprzem z młynka...mmmmm.pyszota ja również lubię surowe mięsko ale jadam tylko wołowe, np. tatar albo steki dojrzewające średnio wysmażone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2014 To znaczy ze jecie surowe mieso Przecież to kuchnia włoska.Tylko w oryginale nie jest peklowane a krótko macerowane w oliwce i ocie winnym.Ale teraz moda na carpaccio spowodował,że jadłem nawet ze śledzia Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Stycznia 2014 a jeśli rybki i owoce morza to może ceviche spróbujcie ?? to taka sałatka z ryb albo owoców morza zamarynowane w soku z limonki lub cytryny z dodatkami różnymi: papryczkami chili, cebulą, kukurydzą itd. odmian tysiące, ja jadłem z łososia właśnie i z krewetek (31-40) mrożonych pod wpływem kwasu białko się ścina i rybka przestaje być surowa.piszą tego posta przypomniał mi się wierszyk który zawsze powtarzała moja polonistka:"Być może wyjadę nad morze, lecz nie wierzę że wejdę na wieżę", przepraszam za off top Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny. A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio? Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy. Możesz napisać jak robisz bo mnie zaciekawiło Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Moda moda, czy kuchnia wloska , ale ja nie jem surowego miesa, przepraszam Miro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie kupisz polędwicy u siebie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) włoskiej. DZIADKU MAĆKU to było do Eli55, bo ona przecież "nadaje" z : monastir / wlochy Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu.No to już nie wiem, to tylko przepisy mogą być na forum? Nic nie wolno pisać, zapytać? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Wszystko można tylko w trzeba pisać w temacie !Z wołowiny zrobiły się rybki, a przez to robi się chaos na forum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ale Miro przecież to przystawki, no ja wiem, że w twoim temacie (możesz poczyścić z gupot ) Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Stycznia 2014 W sumie masz rację ..... niech więc sobie posty leżą.... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.