Skocz do zawartości

Z Miro w kuchni - przystawki.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Carpaccio to ulubione danie mojej kochanej żonki.

 

Danie, to trochę za dużo powiedziane.

Jest to przystawka, która podana z szampanem zadowoli każdą kobietę.

Carpaccio miałem przyjemność skosztować po raz pierwszy w jednej z bielskich niestety nieistniejącej już restauracji.

Potrawa nie była skomplikowana więc popatrzyłem, pomyślałem i zrobiłem w domu sam.

Od tej pory jestem nieustannie molestowany przez żonę .....

 

zrób mi carpaccio.... carpaccio !

 

Do przygotowania carpaccio będzie nam potrzebna polędwica wołowa.

Polędwicę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wykrawamy środkowy, bardziej walcowaty kawałek.

W zależności od wielkości polędwicy kawałek będzie miał około 10-15 cm długości.

Z mięsa usuwamy błony, resztki tłuszczu i teraz musimy zapeklować mięso na mokro.

Żeby się nie męczyć z przeliczaniem ilości wody i peklosoli proponuje skorzystać z tego kalkulatora:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html 

 

Mięso peklujemy około 5-7 dni w lodówce.

 

Po zapeklowaniu czas uformować mięso i doprawić.

 

Polędwicę wyciągamy z zalewy peklującej, płuczemy chwilę pod bieżącą wodą i osuszamy.

Do przyprawienia mięsa musimy zrobić marynatę z przypraw.

 

Do marynaty potrzebujemy:

- oliwa z oliwek, 6-7 łyżek

- czarnego mielonego pieprzu, 3-4 płaskie łyżeczki

- oregano 2-3 płaskie łyżeczki

- czosnek granulowany 2 płaskie łyżeczki

 

Wszystkie składniki mieszamy i powstałą marynatą dokładnie z każdej strony nacieramy mięso.

Po natarciu mięso zawijamy w folię aluminiową formując walec.

Uformowane mięso wkładamy do zamrażalnika.

Praktycznie po zamrożeniu mięso jest gotowe do podania.

 

Jak podać ?

 

Wyciągamy mięso z zamrażalnika, ściągamy folię i pozostawiamy na 10-15 minut, aż trochę się rozmrozi.

Kroimy na maszynce do krojenia w cienkie, jak najcieńsze plastry.

Plastry układamy na lekko posmarowanym oliwą z oliwek talerzu, posypujemy pieprzem mielonym, oregano i czosnkiem granulowanym.

 

Danie prawie gotowe do podania.

Do szczęścia brakuje jedynie grzanek z weka posmarowanego masłem czosnkowym, no i oczywiście lampki szampana.

 

 

 

Oto nasza pychotka.

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio01.jpg

 

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2013/12/carpaccio02.jpg

 

 

Smacznego życzę.

 

Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To znaczy ze jecie surowe mieso???

Zamarynowane na 5 dni to nie takie surowe, a Ty nie jadasz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tatar ? Ja jem .... uwielbiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No .... też bym skonsumował.  :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kuszące te carpaccio. À propos tatara. U mnie w domu nazywano go KALEKA.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja ostatno jadłem carpaccio z wołowinki na której leżała rukola, kilka kaparków i na to spore wiórki parmezanu, polane oliwą i posypane przez kelnera świerzym pieprzem z młynka...mmmmm.pyszota :) ja również lubię surowe mięsko ale jadam tylko wołowe, np. tatar albo steki dojrzewające średnio wysmażone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To znaczy ze jecie surowe mieso

Przecież to kuchnia włoska.Tylko w oryginale nie jest peklowane a krótko macerowane w oliwce i ocie winnym.

Ale teraz moda na carpaccio spowodował,że jadłem nawet ze śledzia :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jeśli rybki i owoce morza to może ceviche spróbujcie ?? to taka sałatka z ryb albo owoców morza zamarynowane w soku z limonki lub cytryny z dodatkami różnymi: papryczkami chili, cebulą, kukurydzą itd. odmian tysiące, ja jadłem z łososia właśnie i z krewetek (31-40) mrożonych :) pod wpływem kwasu białko się ścina i rybka przestaje być surowa.

piszą tego posta przypomniał mi się wierszyk który zawsze powtarzała moja polonistka:

"Być może wyjadę nad morze, lecz nie wierzę że wejdę na wieżę", przepraszam za off top

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Często robię z łososia, też pyszne. Czas marynowania krótszy niż wołowiny.

 

A dokładniej? Piszesz o tatarze czy carpaccio?

 

Carpaccio mam na myśli, chociaż tatar z łososia też jadamy.

 

Możesz napisać jak robisz bo mnie zaciekawiło :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie ..... śmieci mi się robią z tematu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie kupisz polędwicy u siebie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko można tylko w trzeba pisać w temacie !

Z wołowiny zrobiły się rybki, a przez to robi się chaos na forum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie masz rację ..... niech więc sobie posty leżą.... :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.