Jump to content
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Recommended Posts

Ja rozumiem troche inaczej ..zaczyn nie jest to samo co zakwas , jak wynika z przepisu to mamy na kolejny raz odlozyc pare lyzek z ciasta na kolejny zaczyn. 

Zaczyn to jest zakwas + niewielka iloc maki +woda  jak rozumuje inaczej ktos mnie poprawi?

Ilość zaczynu zależy chyba od planowanej gramatury pieczonego chleba  ;)

Nie całkiem, nawet niewielka ilość zaczynu zakwasi ciasto - będzie to trwało odpowiednio dłużej. Efekt będzie taki sam.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Jaki jest skład zaczynu ? W przedstawionym przepisie jest tylko uwaga: "Włożyć zaczyn ..." :hmm:

No właśnie... w tym rzecz że ja dostałam już gotowy zaczyn , nie potrafię podać dokładnego składu .

Jakiś czas temu,piekłam chleb w/g koleżanki chudziak.

W notatkach mam zapisane że na zakwas potrzeba:

- 100 g mąki żytnie

- 200 ml wody...

Olgo podpowiesz dalej ??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Moim zdaniem Electra ma rację Istnieją zaczyny zawierające drożdże : Pate fermentee , Poolish, Biga . Zaczyn dla chleba na zakwasie : Levain .Samo pojęcie zakwas jest używane dla pieczywa żytniego na zakwasie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Istnieją zaczyny zawierające drożdże

Tu się nie zgadzam... ponieważ nie jestem specjalistką w pieczeniu chleba nie będę się madrowąć , :)  :facepalm: 

Jednak pamiętam ze pierwszy zaczyn robiłam tylko i wyłącznie z mąki żytniej i wody, przy odpowiednim dokarmianiu zaczyn nadaje się do wypieku chleba bez udziału drożdży . :)

Pozdrawiam Halusia

Halusia .maka zytnia +wodawymieszana i dokarmiana co jakis odstep czasu to wlasnie jest zakwas.

biorac np 100 g zakwasu i do tego 100 g maki +150 ml wody ..mieszamy i odstawiamy na 12 h w ten sposob mozemy zrobic zaczyn 

po czym do tego dodajemy juz odpowiednia ilasc maki i wody i mieszamy ciasto wlasciwe dla chleba.

Już kiedyś dyskutowaliśmy na temat co jest zaczynem a co zakwasem . Babcia MojegoŚlubnego zostawiony kawałek ciasta z poprzedniego chleba nazywała zaczynem :rolleyes:  I ja  też tak nazywam - odbieram ok 150gramów z ciasta chlebowego zanim dodam ziarna i trzymam go w lodówce .Gdy piekę chleb a robię to co najmniej raz w tygodniu ,wieczorem wyciągam z lodówki i dodaje 2 szklanki mąki żytniej typ 2000 i typ 720 oraz serwatki( lub wodę)  tyle by miało konsystencję gęstej śmietany. Rana dodaję 2 szklanki mąk ipszennej typ 650 oraz 1szk. żtniej typ 720  ,2 łyżeczki soli , płaską łyżkę miodu i wody tyle by uzyskac odpowiednią konsystencję . Mieszam i odbieram te ok 150 gr na następny , dodaje ziarna i przekładam  do foremki . Chleb rośnie ok 5 godzin . Nigdy żadnych drożdży nie dodawałam. Proporcje mąki czasem zmieniam ,czasem stosuję nieco  mąki orkiszowej czy zmielone ziarno amarantusa . Gdy piekę częściej i jest ciepło jak teraz wszystkie procesy przebiegają szybciej :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Gorzej tylko co z takim ciastem jak sie piecze zadziej? nie psuje sie?

Ja do moich chlebow daje tylko zakwas lub robie zaczyn na bazie zakwasu.musze jednak zrobic taki chcleb na kawalku ciasta i posmakowac ..ucze sie caly czas  :D

Gorzej tylko co z takim ciastem jak sie piecze zadziej? nie psuje sie?

Donatko... ja mam w naczyniu lekko domkniętym..w lodówce..Nic się nie dzieje.

W tym dniu kiedy zarabiam chleb dodaję ten zaczyn ktory przez tydzień powiększy swoją objętość. Po zarobieniu chleba, ubieram 3-4 łyżki do następnego wypieku.

Taki przepis przekazała mi szwagierka i tak robię :)

Pozdrawiam Halusia

Moim zdaniem Electra ma rację Istnieją zaczyny zawierające drożdże : Pate fermentee , Poolish, Biga . Zaczyn dla chleba na zakwasie : Levain .Samo pojęcie zakwas jest używane dla pieczywa żytniego na zakwasie.

Nie koniecznie, boznaczeni slowa zaczyn, to jest -zaczyn

1. porcja surowego ciasta pozostawiona z poprzedniego wypieku, dodawana najczęściej do ciasta na chleb;

2. to, co stało się początkiem czegoś, zdarza się po raz pierwszy, coś nowego; zalążek, pierwocina;

3. rozczynione, rozdrobnione ciasto; rozczyn;

http://sjp.pl/zaczyn

Sound nie ma o co przy tych nazwach kruszyc kopi, kazdy z nas rozumie  zwykle o co chodzi, mozna tylko , jesli nie jestes pewiem, poprosic HAlusie o wstawienie zdjecia  zaczynu i wtedy bedziesz mial calkowita odpowiedz, 

Co do nazw polskich ,zaczyn , czy zakwas. Roger kiedys juz to wyjasnial w ktoryms temacie chlebowym. Ja mam problem z nawami w jezyku polskim, dlatego wzywam Roger do tablicy  ;)  :D , on bardzo ladnie to wyjasnil co i jak( chyba ze ktos to wczesniej znajdzie i poda link).

HAlusia, Chlebus zrobilas juz mnie wilgotny i daszek sie podnosi :thumbsup: . Masz lekko niedopieczone dno. Wiesz spokojnie po pierwszej pol godzinie  kiedy juz sie chleb prawie upiecze, a ze robisz to w domowej blaszcze mozesz wyjac z blaszki i na kamieniu w piekarniku spokojnie piec. Ksztalt bedzie trzymal, a ladna skorke bedziesz miec naokolo chlebka mimo ,ze z foremki.

Brawio , nastepny temat szlifujesz. :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

HAlusia, Chlebus zrobilas juz mnie wilgotny i daszek sie podnosi :thumbsup:

Tak ,zgadza się Aniu ponieważ teraz dalam mniej wody, w tym pierwszym zle odczytałam przepis. :facepalm::)

poprosic HAlusie o wstawienie zdjecia zaczynu i wtedy bedziesz mial calkowita odpowiedz,

Po tygodniu pojemniczek jest prawie pełen :)

post-43626-0-99841200-1466368723.jpg

post-43626-0-97496500-1466368735.jpg

post-43626-0-28791100-1466368748.jpg

Pozdrawiam Halusia

Chudziak,pytam specjalistkę od wypieków ,a jaka jest różnica między zaczynem a rozczynem?

Specjalistką się nie czuję  i niestety nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie  :hmm:  choć dla mnie rozczyn związany jest z technologią wypieku ciast drożdżowych czyli rozrobione drożdże z cukrem mlekiem i odrobiną mąki  dodawane do ciasta .

Edited by chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Annam włączyłem się do dyskusji nie dlatego "żeby kruszyć kopię" lecz dlatego że zaiteresował mnie przepis @halusi@ na chleb pszenno żytni . Brakowało mi informacji o składzie zaczynu , nie zdjęciu. Ciekawa receptura ze względu na urozmaicony skład ziaren.

Pieczeniem chleba na własne potrzeby zajmuję się od ponad roku, od roku nie kupuję chleba w sklepie  :) . Nie udało mi się upiec ani jednego chleba, który nie nadawał się do jedzenia. A włączyłem się do dyskusji, żeby nie popsuć sobie statystyki związanej z pieczeniem chleba. :tongue:

Babcia MojegoŚlubnego zostawiony kawałek ciasta z poprzedniego chleba nazywała zaczynem

Olga, pamiętam dawną dyskusję na ten temat według mojej wiedzy i wspomnień na wsiach na taki kawałek ciasta z poprzedniego chleba często pozostawiony w dzieży mówiło się "zaczątek" rozwodniony stanowił rozczyn (często są to też drożdże rozwodnione z cukrem) a po dodaniu mąki zaczyn ...

Tak jak Nestor pisze niezależnie od ilości dodanej i tak "zakwasił" i ruszył nowe ciasto chlebowe pytanie w jakiej temperaturze i ile czasu to trwało.

@Sound, produkty które przywołałeś wcześniej to gotowce "piekarniczo-przemysłowe" mające niewiele wspólnego s domowym wypiekiem chleba ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

@Sound, produkty które przywołałeś wcześniej to gotowce "piekarniczo-przemysłowe" mające niewiele wspólnego s domowym wypiekiem chleba  

Nie zupelnie Roger. Niektore osoby robia i poolish i Biga  czesto robia w domu w malych ilosciach a pozniej pieka pieczywo. Jest to jednak zobowiazujace czasowo. W przemysle na wieksza skale ma to sens. Co prawda nawet w domu robione bagietki poprawnym sposobem, pieczone na kamiemu w lekko popryskanim woda piekarniku ( aby uzyskac pare w pieakrniku) na prawde maja smak .

Brakowało mi informacji o składzie zaczynu , nie zdjęciu. Ciekawa receptura ze względu na urozmaicony skład ziaren.

Opis dostales, teraz zdjecie uzupelnilo wiedze.  ;)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

A ja sobie zostawie kawalek ciasta z kolejnego chleba i upieke taki jak robi Halusia ,porownam smaki  :D

Teraz juz beda 3 pojemniki w lodowce do roznych chlebow. :tongue:

teraz pieke chleby z maki pszennej ale dodaje 4 ziarna  zboz,zeby zdrowiej bylo :)

A ja sobie zostawie kawalek ciasta z kolejnego chleba i upieke taki jak robi Halusia ,porownam smaki :D

Donatko wypróbuj... odłożony kawałak ciasta włóż do naczynia, nic z tym nie rób. Mój stoi w lodówce tydzień... a efekty są takie jak widać.

Tak robi moja szwagierka, dała przepis z zaczynem w naczyniu. ..ponieważ wyjechała na 3 tygodnie ja ją w tym wyręczam , a przy okazji mam smaczny chlebek. O dziwo nawet pozostałym domownikom smakuje... będę piekła i modyfikowała składniki... :) 

Jeśli chodzi o  zaczyn to najprościej byłoby załatwić z piekarni jeśli ktoś ma dostęp. :)

Pozdrawiam Halusia

Ja mam wlasny zakwas ,jak bede piekla moj "standartowy " chleb to zostawie sobie troche ciasta, teraz jakos mniej chleba idzie bo chyba za cieplo i moj do pracy mniej kanapek robi :) a ja to jak zjem kromke na dzien to wszystko :)

Halinko jak masz prazona cebulke to mozesz sprobowac zrobic z nia ,fajny smak ma chleb lepiej dac do srodka bo na wierzchu zazwyczaj sie przypala.

Z piekarno to musi byc taka co to nie jedzie na mixmaszach :-)

Edited by electra

Halinko jak masz prazona cebulke to mozesz sprobowac zrobic z nia ,fajny smak ma chleb lepiej dac do srodka bo na wierzchu zazwyczaj sie przypala.

Dziękuję Donatko, tak zrobię, ale tak sobie myślę że suszonymi pomidorami zrobię następnym razem :)

Pozdrawiam Halusia

ale tak sobie myślę że suszonymi pomidorami zrobię następnym razem

to sypnij tez odrobine bazylii :)

Ja juz strasznie dawno nie robilam ciabatty moze trzeba to zmienic to bym zrobila z suszonymi pomidorkami i oliwkami :)  

A mam jeszcze pytanko z innej beczki masz moze przepis na takie ciastka co kiedys byly to kupienia na wage nazywalo sie to chyba "krajanka deserowa "? byly tez bitki z makiem( baletki)

Edited by electra
Robiłem z cebulką, pomidorami, żurawiną, czosnkiem niedźwiedzim. Nalepszy z żurawiną, potem z cebulką:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.