@halusia@ Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Chleb który piekę od jakiegoś czasu to chleb żytni z ziarnami. Wzorowałam się na przepisie naszej Koleżanki chudziak.. z tym że wprowadziłam maleńkie zmiany. Chleb żytni z migdałami. Około 100 gramów zaczynu a pochodzi on z chleba pieczonego nie dalej niż tydzień temu . Wieczorem wyciągnij go z lodówki dodaj 200 g mąki żytniej typ 2000 i wody tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany i zostawić do rana w ciepłym miejscu.Mieszanka mąki:- Mąka orkiszowa - 200 g- Mąka żytnia typ 2000 - 200 g- Maka pszenna do wypieku chleba (razówka) 110 g- 2 łyżeczki soli- łyżka miodu- około 300 ml wody Ziarna:- migdały- siemię lniane- ziarno słonecznika Ziarna uprażyć na patelni. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić.Gdy ciasto podwoi swoją objętość .. odkładamy do słoiczka 100 g a do reszty dodajemy ziarna.Ciasto wkładamy do korytek wcześniej wysmarowanych olejem i posypaną mąką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.U mnie trwało to 2 godziny.Następnie korytka z ciastem władamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 1 godz.Przekrój chlebka wstawię jutro .. póki co stygnie Z jednej porcji wychodzi jeden chlebek . Edytowane 3 Maja 2019 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zachęcające te chleby. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Haluś, piekne i zdrowe te Twoje chlebki :clap: Zawsze podziwiam Twoje wyroby. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Halinko chlebki wyglądają pięknie i smakują na pewno pysznie . W przyszłym tygodniu wykorzystam Twój przepis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Obiecany chlebek w przekroju Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Halusia super chlebek TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Halinko gratulacje . Moje pierwsze chleby na podobnym przepisie nie nadawały się do jedzenia. Ale po pewnym czasie zaczeły być dobre. Przywieź proszę jakiś Twój wyrób do Chłapowa to porównamy i wymienimy się doświadczeniami. W pozostałych dziedzinach jak słodkości i wyroby z mięsa nawet nie myślę z Tobą konkurować. Pozdrawiam .Marek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Halinko gratulacje . Moje pierwsze chleby na podobnym przepisie nie nadawały się do jedzenia. Ale po pewnym czasie zaczeły być dobre. Przywieź proszę jakiś Twój wyrób do Chłapowa to porównamy i wymienimy się doświadczeniami. Nie ma sprawy Mareczku... przywiozę swój chlebek ale obawiam się że mój '' gnieciuch '' nie będzie Ci smakował żartuję.... chlebek jest smaczny... wzorowałam się na przepisie koleżanki chudziak, a Ona piecze pewnie co tydzień i w tej kwestii ma duże doświadczenie. A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . Kolego Daro699, każdy piecze według siebie i pod swoje podniebienie.Osobiście wolę mojego '' gnieciucha'' gdyż nie jadam świeżego i pulchnego pieczywa.. Ale cóż o smakach i gustach się nie dyskutuje... każdy ma z nas inne .... prawda?? Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 A mnie sie nie podobają twoje chlebki.Ze swojego doswiadczenia wiem(a piekę chleb od 4 lat)że ładny chleb wysoki i z ładnymi dziurami wychodzi jezeli do maki przennej dodam max 40% dodatków,czyli orkisz lub żytnia.Przy wiekszym udziale innych mąk wychodzą takie własnie gnieciuchy płaskie . To kwestia sporna. Niekoniecznie musi byc gnieciuch. To wszystko zalezy jak silny masz zakwas . Ty chcesz uzyskac chcleb w wyrosnietym bochenku jak pszenny, no inaczej rosnie chcleb zytni i ma inny splot ( zawartosc glutenu w mace ma na to wplyw). Jednak nawet z samej maki zytniej wychodza bardzo dobre wyrosniete chleby. Pamietaj ,ten chcleb jest robiony w blaszce, nie musisz miec uksztaltowanego ,swartego rulonu ,jak w chlebie pieczonym bez blaszlki.Z mojego doswiadczenia( Doswiadczenie w pieczeniu chleba mam przynajmniej 2x takie ja Ty. )i obserwacji jak inne osoby robily , pierwszy popelniany blad przy wyrobie chleba zytniego, to ciagle podsypywanie maka aby uzyskac konsystencje chleba pszennego. TA ilosc podsypaniej maki powoduje wlasnie uzyskanie gnieciucha po upieczeniu( ciasto jest po prostu za ciezkie-ilosc maki do ilosci i sily zakwasu). Zrob z tego zakwasu, trzymajac sie scisle ilosci podanych w przepisie a sie przekonasz ,ze chleb wyrosnie i nie bedzie gnieciuchem. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Halinko, ładnie wygląda Twój żytni chlebek, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić abyś zagniecione ciasto jeszcze w naczyniu w którym go mieszasz pozostawiła na ok 24 godz. Po tym czasie przekładasz do " korytek" i czekasz ok 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Dalej to już piekarnik robi swoje. "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Halinko, ładnie wygląda Twój żytni chlebek, ja ze swojego doświadczenia mogę Ci poradzić abyś zagniecione ciasto jeszcze w naczyniu w którym go mieszasz pozostawiła na ok 24 godz. Po tym czasie przekładasz do " korytek" i czekasz ok 2 godz do ponownego wyrośnięcia. Dalej to już piekarnik robi swoje. Zbig HAlusia zrobila wieczorem zakwas z maka, czyli spokojnie 8-10 godni byl w cieplym, jesli po takim czasie pozostawilaby go jeszcze na 24 godziny chleb wlaszcza zytni moze wyjsc bardzo kwasny. Robienie chleba przez 3 dni( bo tak by tutaj wyszlo) to troche za dlugo. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Halinko. Każdy kto piecze chleby na zakwasie ma swoje przepisy, doświadczenia i uważa,. że jego wyroby są najlepsze.Ale jest to trudna dziedzina. Widząc Twoje wyroby wcale nie wyglądają na gnieciuchy- ładnie wyrośnięte i jestem pewny że tak samo smakują . Pozdrawiam. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Dzisiaj upiekłam bułeczki z przepisu kolegi Snickers'a... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9298-wyroby-snickersa-nie-tylko-z-w%C4%99dzarni/?do=findComment&comment=328630 co prawda nie są aż tak piękne jak kolegi, ale już nie ma po nich śladu czyli musiały smakować.Wykulałam 12 bułeczek... każda jedna waży 80g Do tego zrobiłam jeszcze mój Pasztet.. Edytowane 17 Maja 2014 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie , a że smaczniaste to wiadomo .Wiem że po karku oberwe , ale to takie miłe będzie z Twojej łapki Pozdrówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie , a że smaczniaste to wiadomo . Wiem że po karku oberwe , ale to takie miłe będzie z Twojej łapki Heniuś masz szczęście że Cię lubię ... ale przyznam się ... masz rację , nie wygładziłam go po wlaniu do foremek .. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Czekaj Heniu niech to Andrzej przeczyta to na karku poczujesz inną "pieszczącą dłoń" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 17 Maja 2014 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Maja 2014 @halusia@ bułeczki wyglądają jakbyś zapomniała posmarować jajkiem. Ichyba dlatego są takie bledsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Maja 2014 Czekaj Heniu niech to Andrzej przeczyta to na karku poczujesz inną "pieszczącą dłoń" Pewnie masz rację , bo z Halusią tańczyłem i Andrzejek mi ją "odbił" i pogłaskał mnie po karku i powiedział - NU POGADI . Pozdrawiam Halusię i Andrzejka , ale zawsze jest humor jak jesteśmy razem , Tak to mamy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) @halusia@ bułeczki wyglądają jakbyś zapomniała posmarować jajkiem. Ichyba dlatego są takie bledsze.Bułeczki były smarowane jajkiem... ale może za krótko siedziały w piecu... zresztą wszystko zależy od piekarnika. Obiecuję że następne będą tak piękne jak Twoje Pozdrawiam Halusię i Andrzejka , ale zawsze jest humor jak jesteśmy razem , Tak to mamy .Dziękuję bardzo Heniuś... tak jest jak piszesz bo inaczej być nie może.Buziaki dla Ciebie i Grażynki Edytowane 18 Maja 2014 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Maja 2014 Oj Halineczko - do pasztetu to Ty rączek nie przyłożyłaś i wyglądają jak (błoto) w koleinie Henryk, nie marudź chłopaku a że smaczniaste to wiadomo . To wiadomo, wsio co z ręki Haluśki smaczniaste być musi nie wygładziłam go po wlaniu do foremek Nie narzekaj Haluś, skórka jak pomarsczona też ma swój urok Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Maja 2014 Halusia Wygładzony czy krajobraz księżycowy smaczny jak zawsze bo to swój wyrób b dobry jak zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Długo nie trzeba było czekać ... dzisiaj ponownie te same bułeczki z tym że do środka oprócz siemienia lnianego dodałam ziarna słonecznika... i o dziwo z tej samej porcji wyszło 14 bułeczek , a każda z nich waży 80 g czy to jakieś czary mary... Edytowane 18 Maja 2014 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snickers Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Maja 2014 Widzę, że posmakowały Ci bułeczki , ja dzisiaj też robię te bułeczki za parę minut będą focie z gotowego wyrobu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Maja 2014 Widzę, że posmakowały Ci bułeczki Pieczywa jadam bardzo mało...bułeczki pochłania syn i zawsze coś '' skapnie '' się dzieciakom Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi