Skocz do zawartości

Chleby i bułeczki spod ręki Halusi


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halinko do grilla by mi pasowały!

 

Daleko nie mamy do siebie Karolku  :)

 

 

 

@halusia@, dnia 01 Maj 2019 - 14:34, napisał: Dzisiaj z rana machnęłam Bułeczki jogurtowe . Halusiu, jaki rozrost

 

Dziękuję Aniu , tak pięknie się rozrosły w piekarniku. 

A następnym razem, bo na bank je upiekę, dodam masła zamiast oleju. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sliczne, wyrosniete  :clap: , szkoda ,ze nie mozna tak siegnac z ekranu. Akurat bylyby na sniadanie u mnie  :D

 

 Wiesz Halinko, co mnie bardzo zachwyca? Robisz rozne przepisy i bierzesz je z roznych miejsc. Zawsze podajesz zrodlo. A jest tyle ludzi i tu i na FB i na innych blogach , podaja ,ze cos zrobili a zrodla pochodzenia przepisu nie podaja. Jakby chcieli sobie dodac chwaly . Ze maja tak wielkie wyobraznie i potrafia tyle tworzyc. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sliczne, wyrosniete , szkoda ,ze nie mozna tak siegnac z ekranu. Akurat bylyby na sniadanie u mnie

 

Aniu, bułeczki zniknęły w szybkim tempie, jutro powtórka 

 

 

 

Wiesz Halinko, co mnie bardzo zachwyca? Robisz rozne przepisy i bierzesz je z roznych miejsc. Zawsze podajesz zrodlo

 

Nie może być inaczej Aniu, nie przywłaszczam sobie cudzych przepisów.  :)

 

 

 

Bułeczki cudowności

 

Dzięki  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem dziś na śniadanie. Rewelacja. Niestety nie mam zdjęć - pożarte natychmiast. Porcja akurat dla pięcioosobowej rodziny na niedzielne śniadanie ;)

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem dziś na śniadanie. Rewelacja. Niestety nie mam zdjęć - pożarte natychmiast. Porcja akurat dla pięcioosobowej rodziny na niedzielne śniadanie

 

Super, naważniejsze że bułeczki smakowały, co to są 2 bułeczki na osobę. :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejne ciasto, do kawusi. Jak znalazł na dzisiejsze Święto Dnia Matki  :)

 

 

 PROSTE CIASTO TRUSKAWKOWE

 

Składniki:

 

  • 2,5 szkl mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa

 

  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 budynie malinowe (65g)
  • 1/3 szkl oleju
  • szczypta soli

 

Ponadto

 

 
  • 300 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę , cuker puder i proszek do pieczenia oraz masło i zółtka.
Wszystko zagniatamy , ciasto dzielimy na 2 części , czyli 2/3 ciasta wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( nakłuć widelcem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min by podpiec.
 Resztę ciasta czyli 1/3 zawijamy w folię i wkłdamy do zamrażarki.
W miedzy czasie białka ubijamy na sztywno , wsypując stopniowo cukier.
Do ubitej piany wsypujemy budynie malinowe , a na koniec olej.
Tak przygotowaą masę budyniowa rozkładamy na podpieczony spód jeszcze ciepły.
Na wierzch układamy truskawki, i ściaramy lekko zmrożone ciasto na oczka.
Gotowe, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy w tej samej temp 35-30 min.
Na koniec posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!

 

post-43626-0-20320400-1558888903_thumb.jpgpost-43626-0-01247700-1558888915_thumb.jpgpost-43626-0-81463900-1558888924_thumb.jpgpost-43626-0-96639100-1558888937_thumb.jpgpost-43626-0-50611500-1558888952_thumb.jpg

 

Przepis wyszukany w necie  https://poprostupycha.com.pl/proste-ciasto-z-truskawkami/?fbclid=IwAR0HwLSkR_o6J_MZAtwYZe5aLftPuf6yTl38IMEwKrKWOcS9e2bPyi0vhBI
 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciasto, do kawusi
I jak tu Cie nie kochać - faceta najłatwiej na łakocie :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale bym sobie zjadł przed spaniem!

 

Znając Twoje zdolności Karolku, to zapewne niebawem sam wypróbujesz przepis  :)

 

 

 

@halusia@, dnia 26 Maj 2019 - 18:43, napisał: ciasto, do kawusi I jak tu Cie nie kochać - faceta najłatwiej na łakocie

Podobno to działa Waldziu  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Siedzę w domu to piekę chlebek co drugi dzien.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9276-chleby-i-bułeczki-spod-ręki-halusi/?p=549722  ten sam chlebek w innej odsłonie. 

Domownikom chyba smakuje bo znika za szybko  :facepalm: a długo wyrasta bo jest na zakwasie.

post-43626-0-54064800-1585570788_thumb.jpg

post-43626-0-68679700-1585570804_thumb.jpg

post-43626-0-01267300-1585570820_thumb.jpg

post-43626-0-95695200-1585570867_thumb.jpg

post-43626-0-59162100-1585570882_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 30 Marz 2020 - 14:20, napisał: Domownikom chyba smakuje bo znika za szybko Haluś wydzielaj po 2 kanapki

 

Bazylku.. niech jedzą...myślę że tego nam nie braknie  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 30 Marz 2020 - 14:20, napisał: Domownikom chyba smakuje Halinko, smakuje też rodzinie Już nie pamiętam kiedy jadłam tak smaczny chlebek

 

Siostro., fajnie że mieliście okazję spróbować.. wierzę w to , że ten gatunek chleba Wam przypadnie do gustu i zdecydujesz się by upiec.  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

@halusia@, dnia 30 Marz 2020 - 14:20, napisał: Domownikom chyba smakuje bo znika za szybko Haluś wydzielaj po 2 kanapki

 

Bazylku.. niech jedzą...myślę że tego nam nie braknie  :rolleyes:

 

No w kwarantannie suchy chleb dla konia jak znalazł :D

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, bardzo piękne te chlebki aż ślinka leci,na te dwie blaszki to jaką wielkość wsadu stosujesz pozdrawiam Grzegorz

 

Robie z połowy przepisu , czyli z 1 kg mąki, czyli nieco zmieniłam skład mąki : 20 dkg mąki żytniej ( można dać według uznania) oraz 80 dkg mąki pszennej typ 500 bo tylko taką posiadam.  Ciasto dzielę na 2 keksówki co widać na fotkach, Czas wyrastania 6 godzin, ale uwarunkowane jest tym jakie ciepłe jest pomieszczenie. Nacięcia robię przed włożeniem do piekarnika. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.