Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Halusi z szynkowarki i nie tylko..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
355 odpowiedzi w tym temacie

#1 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 sty 2014 - 18:07

SZYNKA  KONSERWOWA

 

- wp I - szynka - 1,40

- wpII - 30 dkg

- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg

 

Mięso klasy I pokrojone w dużą kostkę.

WpII zmielone na sitku fi 9

Wp III zmielone na sitku fi 4

Woda 100 ml

Przyprawy:

- 2 g czosnku/kg

- 18g 50/50 soli i peklosoli / kg

- 3 g pieprzu / kg

Do zmielonego mięsa kl III dodałam wszystkie przyprawy oraz wodę. Wszystko dobrze połączyłam i wrzuciłam do miski z wpI  i wp I. Całość dobrze wyrobiłam do momentu aż masa stała się kleista.

Potem już tylko do szynkowarki.. wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.

Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.

Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna. :)

Załączone pliki



#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12476 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 sty 2014 - 18:23

- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg

 

 Witaj Halinko .  Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być  okrawki z szynki .  Jeżeli by to były błony między -mięśniowe i ścięgna albo mięśnie bliżej golonki to by było chyba bliżej prawdy  . Dla mnie okrawki z szynki to raczej do II wp . Oczywiście mogę się mylić .

 

  Gorąco pozdrawiam



#3 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 19 sty 2014 - 18:29

Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo? :) :facepalm:



#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 sty 2014 - 18:50

Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki .

Andrzejku tak się składa że szynka którą kupiłam była ze skórą i nie była za ciekawa.. stąd to wp III.. były to na prawdę okrawki nieciekawe więc zmieliłam je na sitku fi 4.

Co prawda jest to moja pierwsza taka szynka konserwowa... chyba :) wciąż się uczę.

Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III.


Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo?
 

Jasne że można zamrozić.. na jak długo to nie mam pojęcia... ale u mnie dłużej nie leży jak miesiąc. :)



#5 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 20 sty 2014 - 14:35

Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III.

 

 

Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp.

Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )

W szynce, III wp to dolne fragmenty mięśni od strony golonki oraz jak wcześniej napisał Andrzejk fragmenty ścięgien i błon.

Szynka pewnie jest smaczna choć w przekroju uwidacznia się brak tej prawdziwej III-ki ( puste miejsca po wytopionym tłuszczu ).

 

pozdrawiam



#6 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 20 sty 2014 - 18:38

Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp. Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )
 

Zgadza się , dałam mocno nieciekawe okrawki z szynki... i tu był mój błąd. Następnym razem dodam golonkę... sądzę że wtedy pozbędę się tych pustych miejsc po wytopionym tłuszczu.

Dziękuję za rady.. na pewno się nie poddam, efekt końcowy musi mnie zadowolić. :)



#7 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 24 sty 2014 - 22:05

@Halusia@

 

Haluś, ładna ta Twoja szyneczka. Myślę, że nie powinno być w niej tłuszczu. Ja niedawno robiłam taką szynkę i wszystkie kawałki tłuszczu odkroiłam.

Dałam same mięso wp kl I i golonke bez skóry i tłuszczu. Wyszło mi naprawdę super.  Pamietam jeszcze czasy gdzie w takiej szynce kupionej w sklepie, kiedyś tłuszczu nie było też widać. Więc chyba wniosek jest jeden. Zero tłuszczu, ale to tylko moja sugestia a Ty zrobisz jak zechcesz.

 

Pozdrawiam.



#8 Adek

Adek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 419 postów
  • MiejscowośćLubań (dolnośląskie)

Napisano 08 lut 2014 - 19:57

Halusia ile czasu peklowałaś? Pozdrawiam :)



#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 18:24

Szynka prasowana z szynkowarki :)

 

 

Załączone pliki



#10 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 01 maj 2014 - 18:25

No Halinko :clap: :thumbsup:



#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 18:33

No Halinko
 

Dzięki Małgoś... szynką podzieliłam się z dziećmi bo obawiałam się że nie damy rady zjeść... jak się okazuje z mojej części już za wiele nie zostało.. smakuje  :D



#12 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 maj 2014 - 18:34

Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa :tongue: ;) :D



#13 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 maj 2014 - 18:41

Az mi slinka poleciala :tongue: :clap: :clap: :clap:



#14 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 18:46

Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa
 

Marku bo była długa o wadze prawie 2 kg  :)



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 maj 2014 - 18:55

smakowicie wygglada  :thumbsup:



#16 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2418 postów

Napisano 01 maj 2014 - 19:04

Halusiu ładny wyrób  :thumbsup:



#17 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 01 maj 2014 - 19:39

Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu :thumbsup:



#18 maria.s

maria.s

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 323 postów
  • MiejscowośćMrozy

Napisano 01 maj 2014 - 20:21

Witaj Halusia wyrób super nie wspomnę o smaku :clap: :clap: :clap:



#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 20:25

Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu
 

Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego.. :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1885 postów

Napisano 01 maj 2014 - 20:33

Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego..

Haluś tego jeszcze nie mam :( ale mam obiecane, że niedługo stanę się posiadaczką szynkowara, a wtedy i ja zrobię :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych