@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2014 SZYNKA KONSERWOWA - wp I - szynka - 1,40- wpII - 30 dkg- wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg Mięso klasy I pokrojone w dużą kostkę.WpII zmielone na sitku fi 9Wp III zmielone na sitku fi 4Woda 100 mlPrzyprawy:- 2 g czosnku/kg- 18g 50/50 soli i peklosoli / kg- 3 g pieprzu / kgDo zmielonego mięsa kl III dodałam wszystkie przyprawy oraz wodę. Wszystko dobrze połączyłam i wrzuciłam do miski z wpI i wp I. Całość dobrze wyrobiłam do momentu aż masa stała się kleista.Potem już tylko do szynkowarki.. wyłożyłam folią celulozową gdyż nie posiadałam innego opakowania.Szynkowar wstawiłam do wody o temp 100 stopni .. a potem już dalsze parzenie w temp 80 stopni przez 100 min.Może konserwa nie prezentuje się profesjonalnie ale w smaku jest pyszna. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Stycznia 2014 - wpIII- okrawki z szynki - 30 dkg Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki . Jeżeli by to były błony między -mięśniowe i ścięgna albo mięśnie bliżej golonki to by było chyba bliżej prawdy . Dla mnie okrawki z szynki to raczej do II wp . Oczywiście mogę się mylić . Gorąco pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witaj Halinko . Tak mnie zastanawia czy III wp. mogą być okrawki z szynki . Andrzejku tak się składa że szynka którą kupiłam była ze skórą i nie była za ciekawa.. stąd to wp III.. były to na prawdę okrawki nieciekawe więc zmieliłam je na sitku fi 4.Co prawda jest to moja pierwsza taka szynka konserwowa... chyba wciąż się uczę.Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III. Halusia ,wlasnie tego szukalam , czy mozna ja zamrozic zeby nie stracila smaku i jak dlugo? Jasne że można zamrozić.. na jak długo to nie mam pojęcia... ale u mnie dłużej nie leży jak miesiąc. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Następnym razem dołożę golonkę.. bez tego wp III. Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp.Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy )W szynce, III wp to dolne fragmenty mięśni od strony golonki oraz jak wcześniej napisał Andrzejk fragmenty ścięgien i błon.Szynka pewnie jest smaczna choć w przekroju uwidacznia się brak tej prawdziwej III-ki ( puste miejsca po wytopionym tłuszczu ). pozdrawiam Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Halusia i wówczas będzie to prawdziwa III wp. Jeżeli dodałaś zewnętrzne okrawki z szynki to w zależności od zawartości tłuszczu była to IIa lub IIb a jak mocno nieciekawa to mógł to już być tłuszcz drobny. ( miękki lub twardy ) Zgadza się , dałam mocno nieciekawe okrawki z szynki... i tu był mój błąd. Następnym razem dodam golonkę... sądzę że wtedy pozbędę się tych pustych miejsc po wytopionym tłuszczu.Dziękuję za rady.. na pewno się nie poddam, efekt końcowy musi mnie zadowolić. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Stycznia 2014 @Halusia@ Haluś, ładna ta Twoja szyneczka. Myślę, że nie powinno być w niej tłuszczu. Ja niedawno robiłam taką szynkę i wszystkie kawałki tłuszczu odkroiłam.Dałam same mięso wp kl I i golonke bez skóry i tłuszczu. Wyszło mi naprawdę super. Pamietam jeszcze czasy gdzie w takiej szynce kupionej w sklepie, kiedyś tłuszczu nie było też widać. Więc chyba wniosek jest jeden. Zero tłuszczu, ale to tylko moja sugestia a Ty zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lutego 2014 Halusia ile czasu peklowałaś? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Maja 2014 Szynka prasowana z szynkowarki Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Maja 2014 No Halinko "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Maja 2014 No Halinko Dzięki Małgoś... szynką podzieliłam się z dziećmi bo obawiałam się że nie damy rady zjeść... jak się okazuje z mojej części już za wiele nie zostało.. smakuje Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Maja 2014 Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Maja 2014 Az mi slinka poleciala :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Maja 2014 Ile to to waży? Wydaje się taaaaaka długa Marku bo była długa o wadze prawie 2 kg Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Maja 2014 smakowicie wygglada https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Maja 2014 Halusiu ładny wyrób Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Maja 2014 Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Maja 2014 Witaj Halusia wyrób super nie wspomnę o smaku :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Maja 2014 Halinko ... zazdroszczę takiego wyrobu Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego.. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Maja 2014 Anuś jeśli masz szynkowar to na prawdę nie jest nic trudnego.. Haluś tego jeszcze nie mam ale mam obiecane, że niedługo stanę się posiadaczką szynkowara, a wtedy i ja zrobię Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Maja 2014 Haluś tego jeszcze nie mam ale mam obiecane, że niedługo stanę się posiadaczką szynkowara, a wtedy i ja zrobię Anuś więc życzę Ci szybkiego posiadania tego urządzenia.... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 1 Maja 2014 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Maja 2014 Ładnie Ci wyszła szyneczka Halinko ... Moja mandolinka ma 5kg i nie za często robię, dodatkowo za Boga nie mogę się wstrzelić w swoją słoność Dzięki Robercie co do słoności to ja utrzymuję się przy 18 g/ kg.Powiem Ci że na moją rodzinę mój szynkowar również jest za duży... ale zawsze dzielę się z Córką, wtedy jest ok. Zawsze jest możliwość zamrożenia ale ten wyrób najlepiej smakuje mi bez wcześniejszego przetrzymywaniu w zamrażarce Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Pasztet.... 2 standartowe i 2 z żurawiną . Pieczeń ... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Ale tego narobiłaś Pewnie foremki się już kończą ps ...już spakowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi