Skocz do zawartości

Wyroby Halusi z szynkowarki i nie tylko..


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...

Dla osób odwiedzających mój kącik na dzisiaj troszkę wyrobów w słoiku.... czyli Boczek smarowny w/g Beiota http://wyrobydomowe.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1687442 

I jeszcze coś smacznego ... przepis podpatrzony od Przemka - tier... z tym ze nie robiłam tego na głowiznie, kupiłam golonkę bez kości i nóżki...  :)

Oba wyroby bardzo smaczne... polecam  :rolleyes:


 

 

 

post-43626-0-97601100-1414951503_thumb.jpg

post-43626-0-32301700-1414951520_thumb.jpg

post-43626-0-21318500-1414951530_thumb.jpg

post-43626-0-65940000-1414951553_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla osób odwiedzających mój kącik na dzisiaj troszkę wyrobów w słoiku.... czyli Boczek smarowny w/g Beiota

Halinko Królowo Złota ty chyba czytasz w moich myślach. Wczoraj bliżej zacząłem się przyglądać temu przepisowi. 

Zrób proszę fotkę w przekroju i opisz swoje wrażenia.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj bliżej zacząłem się przyglądać temu przepisowi.  Zrób proszę fotkę w przekroju i opisz swoje wrażenia.

 

Michał !!! 

Oczywiście że wstawię fotkę ... jeśli chodzi o wrażenia smakowe to przytocze słowa Beiota.. ''Smak smarówki jest w kierunku mielonki tyrolskiej.'' i nic więcej nie napiszę bo chcę Cię sprowokować do zrobienia i samemu wypróbowaniu tego wyrobu..  :facepalm:  :D 

Chcę nadmienić że mój boczek nie był zbyt tłusty, więc  i wyrób jest jak dla mnie akurat...  :) 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ten smalczyk cudowny

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól :tongue: no bo cóż można więcej ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól no bo cóż można więcej ?

 Aniu grzybki, jeszcze do tego grzybki :tongue: 

 Halus , smalczyc na prawde wola przez szybke komputera :thumbsup:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście że wstawię fotkę ...

Wstaw koniecznie. Nie daj się prosić.

 

 

'Smak smarówki jest w kierunku mielonki tyrolskiej.''

Właśnie kończę ostatni słoik tyrolskiej. Moja lodówka nie lubi pustki :D

 

 

i nic więcej nie napiszę bo chcę Cię sprowokować do zrobienia i samemu wypróbowaniu tego wyrobu..   

Skoro nalegasz :D Przyjmuję wyzwanie :)

 

 

Haluś... ten smalczyk .. kurcze, jak on super wygląda i do tego dołożyć własny świeży chleb... ogórek kiszony i......... sól no bo cóż można więcej ?
 

Destylat? :D  :D  :D  :D  :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Destylat? :D :D :D :D :D

Bingo http://emoty.blox.pl/resource/th_girl_haha.gif

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pieczeń wieprzowa  .

- 1, 5 kg łopatki

- 1,5 kg boczku

Boczek kroimy w cienkie paski.. Zasypałam mieszanką 50/50 sól + peklosól , 18 g/kg. Do tego inne przyprawy ale już na oko.. pieprz. Liść laurowy, rozmaryn. Kolendra, ziele angielskie.

I to wszystko zostawiłam na 2 godziny.

Mięso czyli łopatka ½ zmieliłam na sitku Fi 10 lub 12 już nie pamiętam a drugą połowę na sitku Fi 8.  Do zmielonego mięsa dodaję 50/50 peklosól  … 18g/kg. .. pieprz , czosnek .

Wszystko dobrze wyrabiamy dodając 100 ml wody.

Farsz dzielimy napół.

Pokrojone paski boczku układamy w  przeplataną kratkę. … na wierzch rozkładam czosnek pokrojony w płatki. Farsz formujemy w kształcie klopsa.. i zwijamy bardzo starannie w materiał boczkowy… Wierzch można posypać wg uznania. Gotowe przekładamy na blachę i do piekarnika. W sumie piekłam 2 godziny w temp 160 stopni.. niestety nie mierzyłam temp w środku z powodu awarii termometru. 

post-43626-0-98387600-1426958291_thumb.jpg

post-43626-0-30480300-1426958305_thumb.jpg

post-43626-0-72386800-1426958314_thumb.jpg

post-43626-0-62448300-1426958325_thumb.jpg

post-43626-0-74730700-1426958341_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczka w gruboziarnistym pieprzu kolorowym i czosnku granulowanym wisi na ganku przy otwartym oknie . Halusiu trochę chyba za dużo olejku mi się wtarło z przyprawami i jak miętoszę tą gazę z polędwiczką to gaza otłuściła się - zepsułam wyrób ? 
 

Ulalka.. nic nie zepsułas... wszystko ok. teraz tylko odczekać i będzie mozna się zajadać :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

:thumbsup: Bardzo lubimy taki boczek ,odkad mam szynkowar ,przestalam piec w piecyku, ja tylko czosnek rozcieram i smaruje taka pasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pieczeń najpierw upieczona a potem staje się surowa. :cool:

 

Jacek ja zawsze w ten sposób prezentuje produkt.. najpierw efekt końcowy :):rolleyes:

 

Dobrze, że stojąc na kracie szkocka Ci się nie wylała. :laugh:

 

Wszystko pod kontrolą :tongue::D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia pokaż przekrój tej pieczeni :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.