Jump to content

Recommended Posts

Witam, dziś kupiłem w sklepie polędwicę łososiową z piersi indyka (podobna jak do producenta, nie będę robił reklamy ale nazywa się na M....)

Chciałbym taką zrobić samemu, czy ktoś może zna jakiś przepis. I proszę nie podawać na polędwicę dojrzewającą ze schabu, bo taką robiłem wg. tutejszych przepisów i wyszła pyszna. Teraz chciałbym to zrobić z piersią indyka, ale nie wiem, czy zachować takie proporcje jak ze schabu i tak spróbować? Pozdrawiam. Norbert

 

 

polędwicę łososiową z piersi indyka

Pierwszy raz spotykam się z takim ustrojstwem...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jeśli można tu podać jakiegoś linka to podaję:

http://blog.polskiesouthbeach.pl/2012/10/co-warto-jesc-poledwica-ososiowa-z.html

gdyby ten link był niezgodny z regulaminem forum- to proszę o usunięcie.

Norbert

Może to pierś z indyka wędzona na zimno?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Jest taki wynalazek tylko że oni to robią nie z samych piersi ale z polędwiczek od piersi (tak się toto nazywa).

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Nie, z linkiem wszystko w porządku. Tylko ta nazwa mnie przeraża. :D Czego ci nasi handlowcy jeszcze nie wymyślą.


To jest po prostu pierś indycza na łososiowo.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Tusiaczku, przeglądałem różne i różniste katalogi, ale czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda. :D


Kolego tabazior przeczytaj dokładnie jakie są składniki i można rozpracować metodę produkcji.


Z wyglądu przedstawionego na zdjęciach widać, że jest to filet z piersi robiony wg przepisu na polędwicę wp. łososiową.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Bo to taki chwyt marketingowy  ;)  Jest polędwiczka? Jest  :D Więc i kasiorkę można większą zrobić... ze rarytas niby taki. A że nijak się to ma do rzeczywistości to statystyczny zjadacz chleba już nie wie.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Raczej tak. Przekonasz się oglądając dokładnie i smakując mięso. Jeśli jest surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste, to znaczy że były robione na wzór polędwicy wp. łososiowej. Jeśli natomiast plasterki maja kolor z odcieniem mlecznym, są nieprzeźroczyste i dosyć kruche, mięso robione jest wg przepisu na polędwicę wp. sopocką.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Peklowanie tak jak peklowanie polędwiczek wp. Wędź tak, by temperatura nie przekraczała 35 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda

Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.

Sprzedawcy nazywają go nie wiadomo dlaczego - polędwiczką.

Taki filet, z ciężkich, 20kg indyków to ładny kawałek mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam po raz pierwszy na forum. Robiłem taką pierś i mogę tylko dodać że jeżeli chodzi o proporcje to brałem mniej soli niż do wieprzowiny i pierwszym razem wędziłem ok 9 h zimnym dymem  wyszło tak jak mówili koledzy : surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste natomiast drugim ok 6h ciepłym dymem i było bardzo podobne do tej kupnej i wyglądało i smakowało na lekko sparzone mięsko( nie robiłem więcej bo moje dzieci wolą "ciągutkę").Moja rada(jeżeli można jako "nowy") mniej soli i zobaczysz :) .Pozdrawiam.

Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.

 

Dokładnie jadłem ostatnio coś takiego, polędwiczka łososiowa drobiowa:) Surowe, wędzone zimnym dymem. Zdziwiony byłem z lekka bo drobiu raczej nie spożywam surowego:) i jeszcze ta nazwa polędwiczka drobiowa. Ale i tak moje polędwiczki Wp wędzone zimnym dymem smakowały lepiej:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

  • 1 month later...

Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.

Bezpieczne jest spożywanie mięsa drobiowego "surowego"?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami  salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków.

Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.

Nie wystarczy jest jeszcze peklosól i proces peklowania. 

Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami  salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków.

O lodach słyszałem, bo już dawno temu wycofano jaja kacze z produkcji lodów ale jajecznica?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

witam

Poniżej przysmak córki polędwiczka z indora wędzona ,niebo w ustach dla najbardziej wybrednych dzieci jest pyszna  ;)

pozdrawiam słonecznie

             Marek

                                                    http://img1.aukcjoner.pl/gallery/016231900/1_t.jpg

 

 

 

Robię takie piersi z indyków własnego chowu i jadam na surowo gdyż parzone nie podchodzą. jeżeli chcesz wędzić to proponuję nie przekraczać temp. 45* gdyż przy większej może wokół wędzonki zrobić się otoczka, ale i tak jest dobra 

i przykład https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4293-grillo-wedzarnia-tima/?p=128646

 

a tutaj masz troszkę o piersi indyczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4295-piers-indyka/

Edited by tim
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.