tabazior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam, dziś kupiłem w sklepie polędwicę łososiową z piersi indyka (podobna jak do producenta, nie będę robił reklamy ale nazywa się na M....)Chciałbym taką zrobić samemu, czy ktoś może zna jakiś przepis. I proszę nie podawać na polędwicę dojrzewającą ze schabu, bo taką robiłem wg. tutejszych przepisów i wyszła pyszna. Teraz chciałbym to zrobić z piersią indyka, ale nie wiem, czy zachować takie proporcje jak ze schabu i tak spróbować? Pozdrawiam. Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Stycznia 2014 polędwicę łososiową z piersi indyka Pierwszy raz spotykam się z takim ustrojstwem... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabazior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jeśli można tu podać jakiegoś linka to podaję:http://blog.polskiesouthbeach.pl/2012/10/co-warto-jesc-poledwica-ososiowa-z.htmlgdyby ten link był niezgodny z regulaminem forum- to proszę o usunięcie.Norbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Może to pierś z indyka wędzona na zimno? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jest taki wynalazek tylko że oni to robią nie z samych piersi ale z polędwiczek od piersi (tak się toto nazywa). Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie, z linkiem wszystko w porządku. Tylko ta nazwa mnie przeraża. Czego ci nasi handlowcy jeszcze nie wymyślą.To jest po prostu pierś indycza na łososiowo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabazior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Stycznia 2014 paweljack: w smaku to nie czuję, aby to było wędzone. Dlatego zastanawiam się jak to zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Tusiaczku, przeglądałem różne i różniste katalogi, ale czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda. Kolego tabazior przeczytaj dokładnie jakie są składniki i można rozpracować metodę produkcji.Z wyglądu przedstawionego na zdjęciach widać, że jest to filet z piersi robiony wg przepisu na polędwicę wp. łososiową. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Bo to taki chwyt marketingowy Jest polędwiczka? Jest Więc i kasiorkę można większą zrobić... ze rarytas niby taki. A że nijak się to ma do rzeczywistości to statystyczny zjadacz chleba już nie wie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabazior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czyli to byłoby robione np. wg przepisu na polędwiczkę łososiową Ligawy. Czyli wędzenie na zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Raczej tak. Przekonasz się oglądając dokładnie i smakując mięso. Jeśli jest surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste, to znaczy że były robione na wzór polędwicy wp. łososiowej. Jeśli natomiast plasterki maja kolor z odcieniem mlecznym, są nieprzeźroczyste i dosyć kruche, mięso robione jest wg przepisu na polędwicę wp. sopocką. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tabazior Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dzięki czyli to wg. przepisu na łososiową - wędzenie na zimno, tego akurat w mojej wędzarni nie bardzo udaje się zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Peklowanie tak jak peklowanie polędwiczek wp. Wędź tak, by temperatura nie przekraczała 35 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Stycznia 2014 czegoś takiego jak polędwiczka drobiowa nie spotkałem. Filet drobiowy - zgoda Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno.Sprzedawcy nazywają go nie wiadomo dlaczego - polędwiczką.Taki filet, z ciężkich, 20kg indyków to ładny kawałek mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldi1972 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witam po raz pierwszy na forum. Robiłem taką pierś i mogę tylko dodać że jeżeli chodzi o proporcje to brałem mniej soli niż do wieprzowiny i pierwszym razem wędziłem ok 9 h zimnym dymem wyszło tak jak mówili koledzy : surowe - miękkie, soczyste i ciągnące, a plasterki o czerwonawym zabarwieniu są półprzezroczyste natomiast drugim ok 6h ciepłym dymem i było bardzo podobne do tej kupnej i wyglądało i smakowało na lekko sparzone mięsko( nie robiłem więcej bo moje dzieci wolą "ciągutkę").Moja rada(jeżeli można jako "nowy") mniej soli i zobaczysz .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Filet, czyli mniejszy mięsień piersiowy. W środku znajduje się cienkie ścięgno. Dokładnie jadłem ostatnio coś takiego, polędwiczka łososiowa drobiowa:) Surowe, wędzone zimnym dymem. Zdziwiony byłem z lekka bo drobiu raczej nie spożywam surowego:) i jeszcze ta nazwa polędwiczka drobiowa. Ale i tak moje polędwiczki Wp wędzone zimnym dymem smakowały lepiej:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Marca 2014 Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.Bezpieczne jest spożywanie mięsa drobiowego "surowego"? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Marca 2014 Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Marca 2014 Tak czytam i się zastanawiam, cały czas myślałem że mięso drobiowe wymaga obróbki termicznej, a tu się dowiaduję że wystarczy wędzenie w tep. 35st. i można już konsumować.Nie wystarczy jest jeszcze peklosól i proces peklowania. Nie jest bezpieczne ,bo drób może być zarażone salmonellą.Kaczki n.p. nie muszą mieć objawów chorobowych ale są nosicielami salmonelli,dlatego nie wolno jeść jajecznicy,tylko jajka używać do wypieków.O lodach słyszałem, bo już dawno temu wycofano jaja kacze z produkcji lodów ale jajecznica? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Marca 2014 witamPoniżej przysmak córki polędwiczka z indora wędzona ,niebo w ustach dla najbardziej wybrednych dzieci jest pyszna pozdrawiam słonecznie Marek http://img1.aukcjoner.pl/gallery/016231900/1_t.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Robię takie piersi z indyków własnego chowu i jadam na surowo gdyż parzone nie podchodzą. jeżeli chcesz wędzić to proponuję nie przekraczać temp. 45* gdyż przy większej może wokół wędzonki zrobić się otoczka, ale i tak jest dobra i przykład https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4293-grillo-wedzarnia-tima/?p=128646 a tutaj masz troszkę o piersi indyczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4295-piers-indyka/ Edytowane 19 Marca 2014 przez tim Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel.lewski Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Ja kiedyś spotkałem taki wymysł idiotów: "Filety śledziowe z makreli".Cóż miałem zrobić, rozpierduchę w sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.