Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Praska-szynkowar


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rafcik

Rafcik

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 26 sty 2014 - 21:23

Witajcie,

Jestem właśnie przed zakupem praski-szynkowaru i tak naprawdę po przeczytaniu kilku tematów nie wiem na co się zdecydować.

Najlepiej będzie jak napiszę co będę i w jakich ilościach "wytwarzał"

a wiec:

boczek, golonka, szynka, słonina, rzadziej mielonka

a wagowo jednorazowy wypust do 1 kg

I teraz proszę Was o pomoc - co mam kupić i jakiej firmy ?

 

Pozdrawiam

Rafał



#2 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 27 sty 2014 - 07:16

Jak czytałeś to wiesz jest tego do wyboru i koloru między innymi http://www.tradismak.pl/ w sklepie u Mira też., a decyzja jak zawsze w takim przypadku należy do kupującego. Pozdrawiam  :D



#3 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 27 sty 2014 - 11:39

Witajcie,

Jestem właśnie przed zakupem praski-szynkowaru


a wagowo jednorazowy wypust do 1 kg

 

Witaj.

Dlaczego chcesz się ograniczyć jednym kilogramem wyrobu ?

Ja zacząłem od razu od takiej

 

Załączony plik  2012-09-21-124.jpg   40,4 KB   18 Ilość pobrań

 

i wydaje się być czasami za mała na trzyosobową rodzinę.



#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 27 sty 2014 - 11:43

Dyziu, te praski od Ciebie są superaśne, ale dla mnie tak jak Ci mówiłem też o wiele za duże, i osobiście znacznie bardziej przydatna do potrzeb moich i mojej rodziny jest właśnie taka o pojemności masy wkładu max 1kg.



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9398 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 sty 2014 - 14:59

Również szukam praski, ale mandoliny o pojemności 1kg.

Kiedyś robiono takie szyneczki.



#6 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2314 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 28 sty 2014 - 14:26

Ja tez bym chciala taka kilowa.



#7 Rafcik

Rafcik

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 28 sty 2014 - 17:10

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

baca48 - tak widziałem i oglądałem tą praskę, ale tak jak napisałem w moim poście, chciałbym wytwarzać między innymi golonkę, słoninę, czyli wyroby które wymagają siły docisku i nie chciałbym kupić czegoś co nie do końca będzie pozwalało mi na wykonanie tych wędlin.

dyzio - od około 7 lat "zadymiam sobie" i po tym czasie stwierdzam z pełna świadomością, że kawałki wędlin które wędzę mają zawsze około 1 kg i to jest to co nam najbardziej odpowiada, wyjątkiem jest kiełbasa której jednorazowo robię około 5 kg.

 

Tak więc proszę forumowiczów którzy użytkują praskę podaną w linku przez baca48 o wyrażenie swoich opinii z jej użytkowania i czy da radę zrobić te produkty o których wspomniałem.

 

Pozdrawiam

Rafał


Użytkownik Rafcik edytował ten post 28 sty 2014 - 17:11


#8 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 sty 2014 - 06:16

baca48 - tak widziałem i oglądałem tą praskę, ale tak jak napisałem w moim poście, chciałbym wytwarzać między innymi golonkę, słoninę, czyli wyroby które wymagają siły docisku i nie chciałbym kupić czegoś co nie do końca będzie pozwalało mi na wykonanie tych wędlin.

 

Witaj jeżeli chodzi o siłę docisku to spoko. Sam wykonywałem różne wyroby takie jak: schab, szynka, karczek, boczek. Słoniny nie robiłem, musiałbyś wziąść pod  uwagę, że w przypadku singielka optymalna wielkość wsadu wynosi 800-850 g. A tu masz fotę karczku, który po obróbce zwiemy baleronem

Załączony plik  2013-10-17 07.26.46.jpg   40,92 KB   14 Ilość pobrań

Mogę Ci jak zechcesz przesłać na PW inne foty. Poczekaj może na opinie innych posiadaczy tegoż singielka. Moja opinia dobra praska, ale swoje wady i zalety ma. Dodam też, ze taki singielek posiada moja siostra i jej opinia jest zbieżna z moją. Takie jest moje zdanie w tym temacie, a decyzja należy do Ciebie. :hmm:  :) Pozdrawiam


Użytkownik baca 48 edytował ten post 29 sty 2014 - 06:18


#9 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5148 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 29 sty 2014 - 07:34

Myślę że nie powinno być problemu aby zastosować w tej prasce 2 sprężynki zamiast jednej i po problemoe, za ew. małą dopłatą oczywiście. Trzeba by tylko skontaktować się z producentem. Można też tej prostej przeróbki dokonać samemu. To jest bardzo fajny, zgrabny i pojemnościowyo odpowiedni pojemnik. Sam taki posiadam, ale bez docisku, tylko z pokrywką, jako bemar. Mam zamiar sobie docisk i sprężynki dorobić, bo sama wielkość i kształt pojemnika super, i mieści się bez problemu w garnkach jakie każdy w domu posiada.



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2014 - 13:04

ja wlasnie tez mialam taki pojemniczek,tata dorobil docisk i bardzo ladnie sie

w nim prasuje, robilam boczek z 3 kawalkow i nic sie nie rozpada



#11 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 sty 2014 - 14:11

Myślę że nie powinno być problemu aby zastosować w tej prasce 2 sprężynki zamiast jednej i po problemoe,

Ok tylko po co druga sprężynka ta jedna ma docisk, że mucha nie siada chodzi mi o siłę docisku, być może docisk będzie bardziej stabilny.

ja wlasnie tez mialam taki pojemniczek,tata dorobil docisk i bardzo ladnie sie w nim prasuje, robilam boczek z 3 kawalkow i nic sie nie rozpada

Zapodaj może fotkę jestem ogromnie ciekaw jak to wygląda, ja z jedną sprężyną robię i sie mi nic nie rozpada no chyba, że cos schrzanię  :rolleyes: co mi się zdarza, pozdrawiam :)



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2014 - 14:23

Baca tak to u mnie wyglada 

Załączony plik  IMG_2072.JPG   50,07 KB   12 Ilość pobrań

z tym ze ja wykorzystuje to do jeszcze jednej formy ktora jest wieksza prawie dwa razy ale sprawdza sie bo robilam w nim blok ozorkowy .



#13 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1556 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 29 sty 2014 - 14:35

Electra widzę że masz fachowy docisk, ja swoją mandolinę zapodziałem i używam też takiego pojemnika tylko docisk mam baaardzo prowizoryczny ale najważniejsze że się sprawdza:)



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 sty 2014 - 14:44

docisk robil moj ojciec z tego co mial w domu bo to mialo byc na juz :) inaczej na swieta nie bylo by bloku ozorkowego.

Bedzie tylko z czasen nowa plytka z nierdzewnej blachy bo nie posiadal akurat takiej.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#15 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 sty 2014 - 16:02

Electra widzę że masz fachowy docisk

Zgadzam się z Twoim wpisem, widzę też, że łatwiej się go zakłada niż oryginalny,a robota fachowa chociaż jak

docisk robil moj ojciec z tego co mial w domu bo to mialo byc na juz
piszesz na już :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych