paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Receptura wg DZIADKA http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska Edytowane 27 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dostałem podpowiedzi od kolegów, że wp II powinna mieć wg receptury 40%, u mnie rzeczywiście chudsza i z szynki się takiej nie da wykroić. Następnym razem poprawię aby była zgodność. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zamierzam zrobić tą kiełbaskę i mam pytanie do Dziadka, chciałabym zamiast podpiec uparzyć, mogę tak zrobić? Jak wówczas powinien wyglądać proces wędzenia i parzenia? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Możesz wędzić a później parzyć tak jak inne kiełbasy w kiełbaśnicach . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Podwawelską robię dość często ale temat dawno nie był odświeżany. Dla przypomnienia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2016 https://www.youtube.com/watch?v=S5IJ1Y2TVns Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Pawel jakie dajesz mieso ..bo ja lubi ta kielbaske ale moja wyszla troche za chuda jak robilam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Tak jak wyżej pisałem powinna być dwójka wieprzowa 60/40 ale po pierwszych testach z początku tematu później zacząłem kupować i najczęściej kupuję 70/30. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2016 ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama Z szynki i z łopatki. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzieki ,zrobie sobie na wiosne zapasik Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Września 2016 Zostało z robioru trochę II wp, więc ukręciłem parę metrów. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Listopada 2016 Od czasu do czasu zostaje trochę II wieprzowej, więc najszybciej można zrobić podwawelską albo mielone, ja wolę podwawelską. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Listopada 2016 A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Listopada 2016 A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Listopada 2016 Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Listopada 2016 Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić A to co innego. Czyli klasyfikowałaś, trochę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Listopada 2016 No oczywiście Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Listopada 2016 Tez taka lubie ....mam jeszcze peteczko zamrozone Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Listopada 2016 Pawel fajny pomysl z tymi plakietkami na woreczki , mozesz zdradzic jak je zrobiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2016 Pawel fajny pomysl z tymi plakietkami na woreczki , mozesz zdradzic jak je zrobilesKtoś mi zrobił "bazę". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Paweł Ci tego nie zdradzi bo sam do końca nie wie jak to ogarnąć ......... Tak jakoś mi się napisało :D Bo on sam jest tym The Best , a tacy nie zdradzają szczegółów z 16 tki :D Oni i tak wszystko wiedzą lepiej Edytowane 24 Listopada 2016 przez paolodoro Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) AhaOczywiscie to ze papier samoprzylepny w arkuszach do drukarek jest to wiem ,i to ze mozna drukowac rozne nalepki tez wiem , tu poprostu chodzilo mi o szablon gotowy gdzi tylko zmienic mozna np imie , bo w programach graficznych dobry nie jestem i nie lubie sie bawic by zrobic baze tej nalepki , wiec fajnie jakby ktos mial linka do takiego gotowca , ale poki co marker na woreczkach trzyma sie tez dobrzeNo z ta 16 to sie zgodze nieliczni posiedli jej wiedze tajemna , by slaska smakowala jak z prlu , choc byc moze przenosza sie w czasie po potrzebna koleandre i czosnek z tamtych czasow o miesie nie wspomne .Zdradzicie tajemnice , nie chce tej koleandry a cofne sie tylko po tego pomidora z targu i szczypte soli. Ps . Wyroby zrobiene wg 16 przepieknie wygladaja na zdjeciach , a to ze internet jeszcze nie przenosi smaku i zapachu to juz szczegol . No sa zapewne goscie ktorzy kosztowali te tradycyjne 16 tkowe wyroby , ale gdy ja poczestuje gosci przypalonym obiadem to choc klac w duchu usmiechaja sie i mowia ze pysznosci , bo wszakze nasza Polska tradycja i kultura mowi ze darowanemu koniowi w pysk sie nie zaglada , z drugiej strony najwazniejsze ze smakuje szesnastkowiczowi bo o to chyba chodzi. Edytowane 25 Listopada 2016 przez agn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Marca 2018 Zamierzam zrobić podwawelską .Czy lepiej użyć samą karkówkę czy karkówkę z boczkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Marca 2018 KIEŁBASA PODWAWELSKA (na 10 kg surowca) A. Surowiec: 1. Wieprzowina kl. II średnio tłusta z zawartością 40 % tłuszczu peklowana – 10 kg ( z szynek i łopatek wp. ) Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.