Skocz do zawartości

Kiełbasa podwawelska produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura wg DZIADKA 

 

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1125-kielbasa-podwawelska

 

post-55133-0-77662100-1390814711_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem podpowiedzi od kolegów, że wp II powinna mieć wg receptury 40%, u mnie rzeczywiście chudsza i z szynki się takiej nie da wykroić. Następnym razem poprawię aby była zgodność.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Zamierzam zrobić tą kiełbaskę i mam pytanie do Dziadka, chciałabym zamiast podpiec uparzyć, mogę tak zrobić? Jak wówczas powinien wyglądać proces wędzenia i parzenia?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Podwawelską robię dość często ale temat dawno nie był odświeżany. Dla przypomnienia.

 

post-55133-0-62517400-1451842260_thumb.jpg

 

post-55133-0-95182800-1451842259_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel jakie dajesz mieso ..bo ja lubi ta kielbaske ale moja wyszla troche za chuda jak robilam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak wyżej pisałem powinna być dwójka wieprzowa 60/40 ale po pierwszych testach z początku tematu później zacząłem kupować i najczęściej kupuję 70/30. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)

Z szynki i z łopatki.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki ,zrobie sobie na wiosne zapasik  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Zostało z robioru trochę II wp, więc ukręciłem parę metrów. 

 

post-55133-0-35359100-1473847700_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Od czasu do czasu zostaje trochę II wieprzowej, więc najszybciej można zrobić podwawelską albo mielone, ja wolę podwawelską.  :)

 

 

post-55133-0-38528600-1479934808_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? :D

 

A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić :D

A to co innego. Czyli klasyfikowałaś, trochę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez taka lubie ....mam jeszcze peteczko zamrozone :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel fajny pomysl z tymi plakietkami na woreczki , mozesz zdradzic jak je zrobiles

Ktoś mi zrobił "bazę".

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł Ci tego nie zdradzi bo sam do końca nie wie jak to ogarnąć ......... :)
Tak jakoś mi się napisało :D :D :D
Bo on sam jest tym The Best , a tacy nie zdradzają szczegółów z 16 tki :D :D :D
Oni i tak wszystko wiedzą lepiej :D

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha

Oczywiscie to ze papier samoprzylepny w arkuszach do drukarek jest to wiem ,i to ze mozna drukowac rozne nalepki tez wiem , tu poprostu chodzilo mi o szablon gotowy gdzi tylko zmienic mozna np imie , bo w programach graficznych dobry nie jestem i nie lubie sie bawic by zrobic baze tej nalepki , wiec fajnie jakby ktos mial linka do takiego gotowca , ale poki co marker na woreczkach trzyma sie tez dobrze

No z ta 16 to sie zgodze nieliczni posiedli jej wiedze tajemna , by slaska smakowala jak z prlu , choc byc moze przenosza sie w czasie po potrzebna koleandre i czosnek z tamtych czasow o miesie nie wspomne .

Zdradzicie tajemnice , nie chce tej koleandry a cofne sie tylko po tego pomidora z targu i szczypte soli.

 

Ps . Wyroby zrobiene wg 16 przepieknie wygladaja na zdjeciach , a to ze internet jeszcze nie przenosi smaku i zapachu to juz szczegol . No sa zapewne goscie ktorzy kosztowali te tradycyjne 16 tkowe wyroby , ale gdy ja poczestuje gosci przypalonym obiadem to choc klac w duchu usmiechaja sie i mowia ze pysznosci , bo wszakze nasza Polska tradycja i kultura mowi ze darowanemu koniowi w pysk sie nie zaglada , z drugiej strony najwazniejsze ze smakuje szesnastkowiczowi bo o to chyba chodzi.

Edytowane przez agn
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.