Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa podwawelska produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 27 sty 2014 - 10:26

Receptura wg DZIADKA 

 

http://wedlinydomowe...asa-podwawelska

 

Załączony plik  Podwawelska przekrój.jpg   62,09 KB   78 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 27 sty 2014 - 10:26


#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 27 sty 2014 - 15:21

Dostałem podpowiedzi od kolegów, że wp II powinna mieć wg receptury 40%, u mnie rzeczywiście chudsza i z szynki się takiej nie da wykroić. Następnym razem poprawię aby była zgodność.



#3 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 02 kwi 2014 - 09:14

Zamierzam zrobić tą kiełbaskę i mam pytanie do Dziadka, chciałabym zamiast podpiec uparzyć, mogę tak zrobić? Jak wówczas powinien wyglądać proces wędzenia i parzenia?



#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5868 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 kwi 2014 - 18:21

Możesz  wędzić a później parzyć tak jak inne kiełbasy w kiełbaśnicach .



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 sty 2016 - 18:31

Podwawelską robię dość często ale temat dawno nie był odświeżany. Dla przypomnienia.

 

Załączony plik  podwawelska 25.10.15_2.JPG   56,43 KB   47 Ilość pobrań

 

Załączony plik  podwawelska 25.10.15.JPG   45,96 KB   44 Ilość pobrań

 

 



#6 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 03 sty 2016 - 19:23



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 sty 2016 - 20:05

Pawel jakie dajesz mieso ..bo ja lubi ta kielbaske ale moja wyszla troche za chuda jak robilam.



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 sty 2016 - 20:18

Tak jak wyżej pisałem powinna być dwójka wieprzowa 60/40 ale po pierwszych testach z początku tematu później zacząłem kupować i najczęściej kupuję 70/30. 



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 sty 2016 - 20:24

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)



#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 sty 2016 - 20:26

ja wiem ze II ,tylko jaka ta czesc swinki ,ja robilam z karkowki i okrawki z szynek,ale karkowka jakos taka malo tlusta byla,

w koncu chyba musze kiedy z cwiartke swinki zamowic i podjac sie rozbioru sama :)

Z szynki i z łopatki.


Użytkownik paweljack edytował ten post 03 sty 2016 - 20:26


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 sty 2016 - 20:28

Dzieki ,zrobie sobie na wiosne zapasik  :)



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 14 wrz 2016 - 11:09

Zostało z robioru trochę II wp, więc ukręciłem parę metrów. 

 

Załączony plik  podwawelska 12.09.16.JPG   45,3 KB   27 Ilość pobrań



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 23 lis 2016 - 22:36

Od czasu do czasu zostaje trochę II wieprzowej, więc najszybciej można zrobić podwawelską albo mielone, ja wolę podwawelską.  :)

 

 

Załączony plik  podwawelska 20.11.16.JPG   60,66 KB   20 Ilość pobrań



#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 23 lis 2016 - 22:39

A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .



#15 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 24 lis 2016 - 09:51

A ja właśnie dzisiaj zaczęłam przygotowania do podwawelskiej- wędzenie w sobotę .

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś?  :D



#16 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 24 lis 2016 - 10:16

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? :D

 

A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić :D



#17 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 24 lis 2016 - 10:18

 

Oj tam przygotowania, kupiłaś gotową dwójkę wieprzową i zapeklowałaś? :D

 

A nie... kupiłam łopatkę i musiałam ją jeszcze pokroić :D

A to co innego. Czyli klasyfikowałaś, trochę.



#18 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5644 postów

Napisano 24 lis 2016 - 10:21

No oczywiście :)



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lis 2016 - 11:40

Tez taka lubie ....mam jeszcze peteczko zamrozone :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 24 lis 2016 - 12:51

Pawel fajny pomysl z tymi plakietkami na woreczki , mozesz zdradzic jak je zrobiles




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych