paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Receptura wg 16-stki Do tej pory kupowałem gotowe mięsa, tzn. szynkę i II wp. Tym razem kupiłem siedmio kilogramową szynkę i postanowiłem spróbować sklasyfikować. O to rezultat: Z części II wp powstała podwawelska. Do tego wołowina II ( bez zdjęcia) oraz słonina, podczas produkcji pokrojona w kostkę zgodnie z recepturą. Jelita białkowe fi 65 Osadzanie 3 godz. w niechłodzonym pomieszczeniu. Studzenie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Ma bardzo efektowny wygląd, a w szególności te kawałeczki słoninki w kostkę,jeszcze tak dłużej popatrzę a utopię sie w własnej ślinie Edytowane 27 Stycznia 2014 przez EAnna Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja będę jeszcze patrzył 10-16 dni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Wygląda bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja będę jeszcze patrzył 10-16 dni. Dlaczego tak długo? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja będę jeszcze patrzył 10-16 dni.Dlaczego tak długo? Bo napisali w 16 - stce, że 10 - 16 dni suszyć 12-18 st. ale raczej dotyczy to wersji parzonej Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Na końcu każdego przepisu masz podane wydajności gotowego produktu. Trzymaj się raczej tego, niż czasu podsuszania, gdyż warunki u Ciebie mogą być inne od zakładanych w przepisie i podsuszanie do wydajności końcowej może trwać krócej.. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dzięki za zwrócenie uwagi. Czyli ważyć panie trzeba i sprawdzać. A jak coś odetnę wcześniej to się liczy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Stycznia 2014 A jak coś odetnę wcześniej to się liczy? Rzadko kto wytrzymuje do końca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wygląda bardzo ładnie Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Piekne te batony tej Krakowskiej Czy można nadziewać np. tak jak normalną kiełbasę tylko w osłonki odpowiedniej szerokości, czy też trzeba mieć nadziewarkę? Kusi mnie cały czas ta kiełbaska. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki Basiu. Nie mam nadziewarki. Tak napełniam, to inna kiełbasa ale system ten sam. Z zelmerka. Pozdrawiam równie serdecznie. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Wow, wielkie dzięki. Sprytnie i możliwe do wykonania. Nawet widac jak wiązać, faktycznie można sobie poradzić. Teraz musze zaczekać aż się ociepli, przy takiej pogodzie nie mam szans na wędzenie. Jeszcze raz dziekuję i samych udanych wyrobów życzę. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Lutego 2014 A jak coś odetnę wcześniej to się liczy?Rzadko kto wytrzymuje do końca. No i na szczęście zajrzałem po dwóch dniach od wędzenia i okazało się, że jest niedopieczona. Podążając za radą pewnego mądrego człowieka , sparzyłem i trochę jeszcze podwędziłem. A tak wygląda teraz: Termometr jest OK. Zabrakło może 5-10 min albo termometra w produkcie. Polegałem tylko na czasach a to błąd. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lutego 2014 Wydaję mi się że odrobinę za tłusta!!ale wyrób przedni:)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lutego 2014 Wydaję mi się że odrobinę za tłusta!!ale wyrób przedni:))Dzięki. I smaczna Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) jakiś miesiąc temu popełniłem taką samą krakowską http://2.bp.blogspot.com/-Me-2cy3qpk0/Us1kYmXrEeI/AAAAAAAABzI/sq-sedH-71g/s1600/20140106_154133.jpg http://3.bp.blogspot.com/-xYIOXmApD4M/UtPF7iw7ZII/AAAAAAAAB1Y/8XcAY9f7Xqg/s320/20140111_183816.jpg Nawet wytrzymałem prawie 2 tygodnie suszenia (a przynajmniej z częścią kiełbas ). Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna. Zdecydowanie wyszła wtedy lepiej. Nie zdążyłem nawet zrobić zdjęcia pokrojonej bo została zjedzona http://4.bp.blogspot.com/-yf7IJdMBaOI/Ut7nbsw2eVI/AAAAAAAAB10/GTJGpNxicM4/s1600/20140118_223450.jpg Doszedłem też do wniosku że nie ma sensu jej jakoś specjalnie suszyć. PO 2 dniach wiszenia w garażu była super Edytowane 4 Lutego 2014 przez starykot Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2014 Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna.Pewnie następnym razem też tak spróbuję, ta była pierwsza w życiu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) @ starykot Jeżeli wolno zapytać to po ile płaciłeś za buczynę i gdzie zamawiałeś . Edytowane 4 Lutego 2014 przez jagra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Lutego 2014 Jeżeli wolno zapytać to po ile płaciłeś za buczynę i gdzie zamawiałeś . Dlaczego pytasz o buczynę? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Lutego 2014 Przepraszam, pytanie było do @staregokota Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Lutego 2014 Nic nie szkodzi, myślalem że to jakieś podchwytliwe pytanie Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lutego 2014 jakiś miesiąc temu popełniłem taką samą krakowską Starykocie,bardzo ładna wyszła Ci ta Krakowska Ja osobiście klasę II i III i mielę na małych sitkach - wizualnie jest inna Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Lutego 2014 będę kręcił nową w piątek to coś po fotografuje Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wray Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lutego 2014 a czy może ktoś podać linka do tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.