Skocz do zawartości

Kiełbasa krakowska pieczona sucha produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura wg 16-stki

 

Do tej pory kupowałem gotowe mięsa, tzn. szynkę i II wp. Tym razem kupiłem siedmio kilogramową szynkę i postanowiłem spróbować sklasyfikować. O to rezultat:

 

post-55133-0-54309300-1390815383_thumb.jpg

 

Z części II wp powstała podwawelska.

 

Do tego wołowina II ( bez zdjęcia) oraz słonina,

 

post-55133-0-47609000-1390815386_thumb.jpg

 

podczas produkcji pokrojona w kostkę zgodnie z recepturą.

 

post-55133-0-52493400-1390815384_thumb.jpg

 

Jelita białkowe fi 65 

 

Osadzanie 3 godz. w niechłodzonym pomieszczeniu.

 

post-55133-0-53855800-1390815385_thumb.jpg

 

Studzenie

 

post-55133-0-45859600-1390815382_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ja będę jeszcze patrzył 10-16 dni.

Dlaczego tak długo?

 

Bo napisali w 16 - stce, że 10 - 16 dni suszyć 12-18 st. ale raczej dotyczy to wersji parzonej  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na końcu każdego przepisu masz podane wydajności gotowego produktu. Trzymaj się raczej tego, niż czasu podsuszania, gdyż warunki u Ciebie mogą być inne od zakładanych w przepisie i podsuszanie do wydajności końcowej może trwać krócej..

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za zwrócenie uwagi. Czyli ważyć panie trzeba i sprawdzać. :) A jak coś odetnę wcześniej to się liczy?  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Basiu. Nie mam nadziewarki. Tak napełniam, to inna kiełbasa ale system ten sam. Z zelmerka.

 

post-55133-0-56932300-1391117192_thumb.jpg

 

Pozdrawiam równie serdecznie.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow, wielkie dzięki. Sprytnie i możliwe do wykonania. Nawet widac jak wiązać, faktycznie można sobie poradzić. Teraz musze zaczekać aż się ociepli, przy takiej pogodzie nie mam szans na wędzenie. Jeszcze raz dziekuję i samych udanych wyrobów życzę.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A jak coś odetnę wcześniej to się liczy?

Rzadko kto wytrzymuje do końca. :D

No i na szczęście zajrzałem po dwóch dniach od wędzenia i okazało się, że jest niedopieczona. Podążając za radą pewnego mądrego człowieka  :D , sparzyłem i trochę jeszcze podwędziłem. A tak wygląda teraz:

 

post-55133-0-38255800-1391366294_thumb.jpg

 

Termometr jest OK. Zabrakło może 5-10 min albo termometra w produkcie. Polegałem tylko na czasach a to błąd.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaję mi się że odrobinę za tłusta!!ale wyrób przedni:))

Dzięki. I smaczna  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jakiś miesiąc temu popełniłem taką samą krakowską

 

 

 
Nawet wytrzymałem prawie 2 tygodnie suszenia (a przynajmniej z częścią kiełbas :D ). Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna. Zdecydowanie wyszła wtedy lepiej. Nie zdążyłem nawet zrobić zdjęcia pokrojonej bo została zjedzona :D
 

 

Doszedłem też do wniosku że nie ma sensu jej jakoś specjalnie suszyć. PO 2 dniach wiszenia w garażu była super :)

Edytowane przez starykot

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uznałem jednak, że bez słoniny będzie lepsza i następną zrobiłem bez, za to dodając trochę więcej tłustego II kl jako tkanka łączna.

Pewnie następnym razem też tak spróbuję, ta była pierwsza w życiu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ starykot Jeżeli wolno zapytać to po ile płaciłeś za buczynę i gdzie zamawiałeś .  :)

Edytowane przez jagra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli wolno zapytać to po ile płaciłeś za buczynę i gdzie zamawiałeś .  :)

Dlaczego pytasz o buczynę?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie szkodzi, myślalem że to jakieś podchwytliwe pytanie  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będę kręcił nową w piątek to coś po fotografuje :)

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.