Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zdrowe odżywianie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 28 sty 2014 - 22:32

Tutaj moja codzienność, liczenie kalorii i pyszne zdrowe obiadki :)



#2 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 29 sty 2014 - 13:14

Cielęcina z soczewicą.

 

2 porcje.

około 600 kcal/ osobę

 

 

Cielęcina- polędwica 200g/os (w sumie 4 plastry po 100g)

olej 1 łyżka na 2 osoby

pieprz czarny

sól szczypta

 

Mięso zamarynować w oliwie z pieprzem, smażyć na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony, ewentualnie dłużej lub krócej w zależności od preferencji, ja lubię średnio wysmażone.

Posolić po usmażeniu.

 

Soczewica 150g/ 2 osoby

olej  1 łyżka/ na 2 osoby

mała cebula

czosnek

 

Cebulę zeszklić na łyżce oleju, ma się rozpaść, pod koniec dodać 2 ząbki czosnku, chwilę przesmażyć.

Przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki (cały zimowy pęczek, bo w lecie to z pół).

Soczewicę przepłukać, ugotować, uwaga gotuję się bardzo krótko.

Połączyć z cebulką.

Doprawić solą i pieprzem.

 

Ogórek kiszony jako dodatek..

 

 

 

Załączony plik  IMG_0042.JPG   62,88 KB   3 Ilość pobrań
 



#3 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 30 sty 2014 - 10:08

Schab pieczony i marchewka zasmażana. 

 

 

2 porcje.

około 500 kcal/os

 

Wieprzowina schab surowy 400g (4 plastry)

czosnek 1 ząbek

olej 1 łyżka

szczypta soli i pieprz

1. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z olejem, solą i pieprzem.

2. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, włożyć do oleju, zawinąć w folię aluminiową, piec około 70 minut w 220 stopniach.

3. Po pół godzinie pieczenia podlać wodą.

 

Marchewka zasmażana.

 

marchew 1 kg, obrać, zetrzeć na tarce, ugotować do miękkości.

Zasmażyć białą zasmażką z 1 łyżki oleju i 1 łyżki mąki.

 

Załączony plik  IMG_0001.JPG   64,84 KB   2 Ilość pobrań



#4 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 02 lut 2014 - 14:56

Udko w warzywach. 

 

 

2 porcje.

około 490 kcal /os

 

2 udka z kurczaka bez skóry polać 1 łyżką oleju, obsypać przyprawami: papryka czerwona, czosnek (3 ząbki), sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka. Odstawić na 1h.

 

Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić mięso, dusić do miękkości, pod koniec zrumienić, dodać warzywa na patelnię (ja dałam dla 2 i pół osoby :) opakowanie warzyw na patelnię z Biedronki 750g).

Smażyć do miękkości.

 

To danie choć mało kaloryczne jest pyszne i szybkie w wykonaniu, moje dziewczyny je uwielbiają.

 

Załączony plik  IMG_0132.JPG   60,41 KB   2 Ilość pobrań

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 05 lut 2014 - 18:37

Pierś z orzechami na szpinaku.

 

2 porcje

około 522 kcal/ osobę

 

Pierś z indyka 400g (2 kotlety, rozbite albo lekko przecięte aby nie były grube),

olej 2 łyżki

jajko

orzechy włoskie, wyłuskane 20g

 

Pierś obtoczyć w jajku i posiekanych orzechach, smażyć na złoto.

 

Szpinak 450g

czosnek 2 ząbki

sól, pieprz, maggi

olej lniany 1 łyżka.

 

Szpinak zagotować, odparować wodę, bo zwykle się zbiera z zamrożonego produktu, dodać czosnek, przyprawy do smaku. Wystudzić, polać olejem lnianym. Olej lniany zawsze podajemy na zimno, po podgrzaniu traci swoje właściwości.

 

Załączony plik  IMG_0013.JPG   56,39 KB   3 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych