Skocz do zawartości

Solenie sera


gariwaldi

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem, że do solenia serów nie powinno się używać soli jodowanej. Na stronie internetowej sklepu serowar sprzedawana jest sól niejodowana firmy o'Sole. Zawiera ona jednak E536. Zdania na temat tego środka są podzielone. Oprócz przeciwników, są opinie że w takich dawkacj jak występuje w soli nie jest szkodliwy dla człowieka. Ja jestem zdania, że jeżeli jest możliwość kupna produktu bez "ulepszaczy", to taki wybieram. W związku z tym mam pytanie. Jakiej soli i którego producenta używacie przy produkcji Waszych serów?

Miłego dnia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiej soli i którego producenta używacie przy produkcji Waszych serów?

 

 Ja używam do wszystkich moich wyrobów i przetworów soli kamiennej nie jodowanej . Takie trzy kilogramowe torebki .  Kłodawska Kopalnia Soli .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie Ty je kupujesz? Są w jakimś markecie?

 

 

 Zapewne jest w Makro . Ta sól pokazuje się najczęściej u nas latem  . Jest reklamowana jako super sól do robienia przetworów ( kiszenie ogórków ) . Po prostu robię mały zapas i nie mam z solą problemu .

 

 Pozdrawiam

 

 P.S.   Musisz się jednak z tą solą umiejętnie obchodzić . Niestety , ale jest w znikomej ilości zanieczyszczona piaskiem morskim . Gdzie jest to możliwe to robi się roztwór płyn zlewasz  a piasek zostaje na dnie naczynia .  W kiełbasach jest to niewyczuwalne .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Zgodnie z tematem piszę tutaj. chociaż może powinienem umieścić to w głupich pytaniach? 

 

Czy każdy ser przyjmuje sól z solanki w takim samym czasie?

 

Czyli czy jak mam różne sery: twarogowe, włoskie, korycińskie, oscypki  to w takiej samej solance (8%) po takim samym czasie czy będą podobnie wysolone. Sery oczywiście są podobnej grubości więc wielkość myślę, że nie jest istotna. Tylko czy rodzaj sera ma wpływ na tempo solenia?

 

Mam już wypróbowane stężenia solanek i czas moczenia tak by pasowały mi na słoność. Czy do każdego rodzaju sera mogę je równoważnie stosować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

[

 

Zgodnie z tematem piszę tutaj. chociaż może powinienem umieścić to w głupich pytaniach? 

 

Czy każdy ser przyjmuje sól z solanki w takim samym czasie?

 

Czyli czy jak mam różne sery: twarogowe, włoskie, korycińskie, oscypki  to w takiej samej solance (8%) po takim samym czasie czy będą podobnie wysolone. Sery oczywiście są podobnej grubości więc wielkość myślę, że nie jest istotna. Tylko czy rodzaj sera ma wpływ na tempo solenia?

 

Mam już wypróbowane stężenia solanek i czas moczenia tak by pasowały mi na słoność. Czy do każdego rodzaju sera mogę je równoważnie stosować?

ilosc soli w serze zalezna jest od rodzaju sera. w malym stopniu soli sie sery swieze niedojrzewajace jak i sery typu szwajcarskiego. swietnie opisuje te zagadnienie dr.inz Fabian Dajnowiec w artykule "Troche o soleniu i solance" takze nie bede sie wymadrzal i bawil sie w plagiat. zapraszam do lektury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam wszystkich Serowarów. Jest to mój pierwszy post. Zawsze kusiło mnie zrobienie własnego sera i w końcu  się zdecydowałem. Ponieważ nie lubię białego sera postanowiłem coś z nim zrobić.Przy pierwszym zakwasiłem  mleko (świeże mleko z Biedronki 3,2% )kefirem, potem podpuszczka i jak zrobił się skrzep przełożyłem go do foremek do odcieknięcia. Jeden poszedł do bezpośredniego spożycia a drugi postanowiłem włożyć do solanki a potem do piwnicy. Po dwóch tygodniach zrobił się bardzo twardy. Warunki piwniczne  to 10-12 oC a wilgotność 70-75%. Mimo to nawet mi smakował. Ten świeży to nawet bardzo smakował żonie. Trochę się rozpisałem nie na temat więc teraz na temat solenia. Ponieważ wiedziałem, że do solanki nie nadaje się sól jodowana odkopałem w spiżarce NaCl cz.d.a. zrobiłem z niego solankę. Wiedza moja była mierna więc solankę po soleniu sera wylałem zamiast zostawić ją do następnego solenia sera. Ponieważ gdzieś wyczytałem, niestety nie pamiętam gdzie (za dużo czytam o serach), że sól kamienna też nie nadaje się do robienia solanki. Może ktoś też czytał te informacje. Wpadłem na szatański pomysł. Solankę zrobiłem z soli tabletkowej używanej w urządzeniach do zmiękczania wody. Zasoliłem tą solanką dwie produkcje sera ale jeszcze ich nie próbowałem. Teraz moje zasadnicze pytanie. Czy ktoś z Was używał takiej soli w tabletkach.

Pozdrawiam wszystkich

Artur

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.