madlinka Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Na początek moja ulubiona pizza, przepisów na forum są setki, sama też wypróbowałam ich wiele i pizzę z receptur pizza hut i pizze Abratka i przepis od mojej koleżanki, która ma męża Włocha, więc dała mi teoretycznie oryginalny przepis stamtąd, nie mniej jednak moją ulubioną pizzą jest pizza z przepisu Jamiego Oliwiera, oto ona. (trochę zmodyfikowana no w oryginale mąkę miesza się z semoliną) pizza ciasto cienkie 500g białej mąki chlebowej (ja daję dobrą pszenną)1 saszetka suszonych drożdży (7g)½ łyżeczki soli (płasko)½ łyżki cukru pudruokoło 325ml letniej wody Mąkę i sól przesiać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.W innym naczyniu wymieszać drożdże , cukier i wodę, odstawić na kilka minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące.Prz pomocy widelca stopniowo mieszać mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki.Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto.Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Uformować z ciasta kulę, przełożyć do dużej, wysypanej mąką miski i oprószyć delikatnie z góry mąką.Przykryć miskę i odstawić na 15 min. Kiedy ciasto odpocznie podziel je na tyle kawałków ile ma być pizz. Rozwałkować cienko, nakładać sos, mozzarellę, dodatki, z doświadczenia wiem, ze im mniej dodatków tym lepiej, najlepsza jest pizza Zuzi, sos, mozzarella, dobra kiełbaska, sobie dodaje jeszcze pieczarki podsmażone. Piec w 250 stopniach- 10 minut. Jak robię małą pizze dla Zuzi to "szaleję" tzn, przekładam ją z łopaty chlebowej na rozgrzany ruszt, przy dużej pizzy, z większą ilością składników to już nie jest takie proste, wtedy używam okrągłej formy do pizzy. Mój sos do pizzy. 1 mała cebulka podsmażona na łyżce oleju do miękkości, do tego wlewam domowy przecier pomidorowy, bądź świeże pomidory bez skórki, odparować wodę do pożądanej gęstości.Dodać do smaku czosnek (ja daję 2 ząbki), sól, pieprz, zagotować.Dodać zioła prowansalskie . Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.