Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drożdżowe wypieki.

bułki pizza chleb bułeczki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 31 sty 2014 - 09:23

Na początek moja ulubiona pizza, przepisów na forum są setki, sama też wypróbowałam ich wiele i pizzę z receptur pizza hut i pizze Abratka i przepis od mojej koleżanki, która ma męża Włocha, więc dała mi teoretycznie oryginalny przepis stamtąd, nie mniej jednak moją ulubioną pizzą jest pizza z przepisu Jamiego Oliwiera, oto ona. (trochę zmodyfikowana no w oryginale mąkę miesza się z semoliną)

 

pizza ciasto cienkie

 

500g białej mąki chlebowej (ja daję dobrą pszenną)

1 saszetka suszonych drożdży (7g)

½ łyżeczki soli (płasko)

½ łyżki  cukru pudru

około 325ml letniej wody

 

 

Mąkę i sól przesiać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.
W innym naczyniu wymieszać drożdże , cukier i wodę, odstawić na kilka minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące.
Prz pomocy widelca stopniowo mieszać mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki.
Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto.
Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.

 

 

Uformować z ciasta kulę, przełożyć do dużej, wysypanej mąką miski i oprószyć delikatnie z góry mąką.
Przykryć miskę i odstawić na 15 min. Kiedy ciasto odpocznie podziel je na tyle kawałków ile ma być pizz.

 

Rozwałkować cienko, nakładać sos, mozzarellę, dodatki, z doświadczenia wiem, ze im mniej dodatków tym lepiej, najlepsza jest pizza Zuzi, sos, mozzarella, dobra kiełbaska, sobie dodaje jeszcze pieczarki podsmażone.

 

Piec w 250 stopniach- 10 minut.

 

Jak robię małą pizze dla Zuzi to "szaleję" tzn, przekładam ją z łopaty chlebowej na rozgrzany ruszt, przy dużej pizzy, z większą ilością składników to już nie jest takie proste, wtedy używam okrągłej formy do pizzy.

 

Mój sos do pizzy.

 

1 mała cebulka podsmażona na łyżce oleju do miękkości, do tego wlewam domowy przecier pomidorowy, bądź świeże pomidory bez skórki, odparować wodę do pożądanej gęstości.

Dodać do smaku czosnek (ja daję 2 ząbki), sól, pieprz, zagotować.

Dodać zioła prowansalskie

 

.Załączony plik  IMG_0036.JPG   66,77 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC01843.JPG   70,22 KB   6 Ilość pobrań

 

 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, pizza, chleb, bułeczki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych