Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Schab b/k - kilka pytań laika...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jozef01

jozef01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćJózefów

Napisano 02 lut 2014 - 15:47

1kg Schabik się pekluję na sucho już 2 dni, zamierzam go jeszcze peklować przez kolejne 2 dni (przekręcając rano i wieczorem).

Zamierzam go przygotować w szynkowarze.

W związku z tym kilka pytań:

1) W jakiej temperaturze przeprowadzić parzenie?

2) Czy wkładać do wrzątku dorząc do temperatury x, czy od razu wkładać szynkowar do wody o temp. parzenia?

3) Jak długo parzyć?

4) Czy podczas parzenia kontrolować temp. wody, czy mięsa?

5) Czy do studzenia zluzować sprężynę?

 

Pomożecie laikowi? Nie chciałbym czegoś spieprzyć, a schabik lubię soczysty i miękki.

Z góry dzięki :thumbsup: i przepraszam za prymitywne pytania...

 



#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 lut 2014 - 16:08

Pomożecie laikowi? Nie chciałbym czegoś spieprzyć, a schabik lubię soczysty i miękki.
 

Nie robiłem schabiku w szynkowarze  i tutaj nie mam doświadczenia . Polędwicę robiłem' ale to przecież nie oto chodzi .



#3 jozef01

jozef01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćJózefów

Napisano 02 lut 2014 - 16:23

@ Dziadek

Dzięki za odp.

Nie wiem czy dobrze odebrałem Twoją nieco sarkastyczną odp., zakładając że schab b/k = polędwica to poproszę o kilka wskazówek dot. POLĘDWICY. Dziękuję i poproszę o odrobinę wyrozumiałości.

PS. Nie czepiajmy się słówek ;) może kiedyś opanuję nazewnictwo z forum, a nie ze sklepu mięsnego...



#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 lut 2014 - 17:07

Ano widzisz . zacząłeś dobrze . a dalej już zjadło się - bk . Jak to się ma technologicznie to wklejam skan z,, Atlasu Rozbioru ''autor Adam Olszewski.

Załączony plik  skanowanie0799.jpg   194,5 KB   19 Ilość pobrań

 

Mniemam że chcesz zrobić polędwicę wp. konserwową w szynkowarze

 Parzenie w wodzie o temp .72-75 st C do temperatury wewnątrz geometrycznego środka  60 -61 st C. Po uzyskaniu tej  temperatury szynkowar z polędwicą chłodzimy zimną wodą


Użytkownik abratek edytował ten post 02 lut 2014 - 17:48


#5 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 02 lut 2014 - 17:27

Podczepiam się pod temat i mam dodatkowe pytanie.Jeśli nie mam możliwości badnia temperatury wewnątrz to jaki będzie czas parzenia?

DZIADKU znając Twoje profesjonalne podejście do każdego poruszanego przez Ciebie tematu,podejrzewam,że znasz odpowiedź na to pytanie.



#6 jozef01

jozef01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćJózefów

Napisano 02 lut 2014 - 17:27

Bardzo dziękuję za odpowiedź i za cenną lekturę.

Czyli czas parzenia jest uzależniony od momentu uzyskania temp. wewnątrz geometrycznego środka wyrobu określonej temperatury, w moim przypadku 60-61 st.C?

Czy po osiągnięciu tej temperatury szynkowar natychmiast studzę zimną wodą, czy parzenie ma jeszcze potrwać jakiś czas?

A co ze sprężyną przy studzeniu, zluzować czy zostawić?

DZIADEK zamęczę Cię dzisiaj pytaniami :facepalm:



#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 lut 2014 - 20:12

 Z polędwicą to jest tak jak z gotowaniem jajka . Określenie czasu parzenia na czas, jest nieprecyzyjne . Ze sprężyną to ostrożnie,  nic na siłę . Myślę że orientacyjne czasy potraficie wybrać z tych skanów . Po dokładnym ich przeczytaniu .Załączony plik  czysta pionowa pol.jpg   189,27 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  czysta pionowa pol 2.jpg   148,24 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  czysta pionowapol 3.jpg   130,52 KB   23 Ilość pobrań

 



#8 jozef01

jozef01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćJózefów

Napisano 04 lut 2014 - 20:20

Mniam,

Parzenie wg. temperatur podanych przez DZIADKA

e1qc.jpg

 

Przy okazji obserwowałem co działo się z temperaturą po wyjęciu szynkowaru z kąpieli. Mimo chłodzenia w znacznej ilości wody - ok. 50l o temp. 15st.C temperatura wewnątrz wyrobu wzrosła z 61 do 68st.C.

Mistrzu jeszcze raz dzięki za bezcenne wskazówki. :clap:



#9 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1956 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 05 lut 2014 - 05:55

@jozef01,No wiesz pojechałeś a soczystość aż z monitora kapie :clap: 

Mistrzu jeszcze raz dzięki za bezcenne wskazówki.

I tu też się z Tobą zgadzam Dziadek jest de best.  :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 jozef01

jozef01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćJózefów

Napisano 05 lut 2014 - 08:12

@baca48 Dzięki za miłe słowa :)

Mam ochotę jeszcze karczek zrobić, też w całym kawałku.

@DZIADEK podpowiesz?

Chodzi mi o temperatury kąpieli i mięsa i jak studzić?

Z góry dzięki :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych