Muski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Makowczyki popękały. Za cienkie ciasto i za dużo farszu to co misie lubią najbardziej dla mnie bez lukru proszę takie jakie jest - normalne domowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Za cienkie ciasto i za dużo farszu Ano tak . Ale tak jak napisałeś - tak najlepiej smakuje. Sklepowe za to są "pancerne" .Ciasto grube na palec i mało maku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Grudnia 2018 U mnie tez pekaja jak robie zawijane ten sam problem, ma byc malo ciasta duuuzo maku , teraz juz nie pieke zawijanych wiec nic nie peka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Grudnia 2018 teraz juz nie pieke zawijanych wiec nic nie peka A co pieczesz ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Grudnia 2018 U mnie tez pekaja jak robie zawijane ten sam problem, ma byc malo ciasta duuuzo maku Widzę, że i Ty masz problem co zrobić z popękanymi makowcami? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Widzę, że i Ty masz problem co zrobić z popękanymi makowcami? Za to ja nigdy nie miałem - po prostu pochłaniałem :facepalm: Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Maxell u mnie te popekane tez zjadano nawet musialam chowac bo znikaly Pieke taka kostke makowcowa z wisniami tak wygladahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12366-electra-swiatecznie/?p=465126 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Pieke taka kostke makowcowa z wisniami Wygląda bardzo apetycznie. Jest gdzieś dostępny przepis na forum? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Makowiec z wisniami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki Ciasto drozdzowe: Drozdze suche wymieszac z maka pszenna (z drozdzy swiezych najpierw zrobic rozczyn - tutaj instrukcja*). Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac pod koniec rozpuszczony tluszcz. Z ciasta uksztaltowac kule, przelozyc do wiekszego naczynia, przykryc lnianym reczniczkiem. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoic objetosc (od 1 do 1,5 godziny). 3 szklanki maki pszennej + 3 lyzki do podsypywania180 ml letniego mleka 150 g masla, roztopionego i przestudzonego6 zóltek 45 g swiezych drozdzy lub 21 g drozdzy suchych6 lyzek cukrupól lyzeczki soli1,5 lyzki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdalowego)ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyzeczka pasty waniliowejMasa makowa: 500 g maku170 g jasnego brazowego cukru100 g rodzynków lub sultanków50 g orzechów wloskich, posiekanych3 lyzki miodu2 lyzeczki ekstraktu z migdalów lub aromatu migdalowego1 lyzeczka cynamonu 1 lyzka masla, w temperaturze pokojowejpól szklanki kandyzowanej skórki pomaranczowej6 bialekMak zalac wrzaca woda (do pokrycia), odstawic do wystygniecia, odsaczyc z nadmiaru wody, dwukrotnie zemlec w maszynce do miesa z drobnym sitkiem. /Mak mozna tez zalac wrzatkiem do przykrycia i gotowac przez 20 minut, odcisnac z nadmiaru wody i wystudzic. Dwukrotnie zemlec w maszynce do miesa z drobnym sitkiem/. Do przygotowania masy makowej mozna równiez uzyc czesto dostepnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, poniewaz maku nie trzeba juz mielic. Wystarczy zalac wrzatkiem do przykrycia i wystudzic. Dokladnie odcisnac z nadmiaru wody, np. w lnianym reczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodac pozostale skladniki, wymieszac. Na koncu delikatnie wymieszac z ubitymi na sztywno bialkami, które pozostaly z ciasta. Ponadto: 2 sloiczki dzemu wisniowego, niskoslodzonego, z calymi wisniami (1 sloiczek okolo 330 g)Wykonanie Wyrosniete ciasto podzielic na 3 równe czesci. Blache o wymiarach 25 x 42 cm wylozyc papierem do pieczenia. Kawalki ciasta rozwalkowac na wielkosc blachy. Na spód polozyc rozwalkowane ciasto, posmarowac dzemem wisniowym (pierwszym sloiczkiem), na to wylozyc polowe masy makowej, wyrównac. Przykryc kolejnym rozwalkowanym ciastem, posmarowac dzemem wisniowym (kolejny sloiczek), wylozyc pozostala mase makowa. Na góre wylozyc ostatni rozwalkowany kawalek ciasta. Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez okolo 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie sie brazowic, dobrze jest polozyc na nie mniejsza blaszke, by sie nie wybrzuszylo. Ostudzic, polac lukrem. Ja robilam tez z wisniami mrozonymi na wpol z konfitura wisniowa / maja konfitura jest dosc slodka to zeby nie za slodko bylo Edytowane 9 Grudnia 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.