Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słodkie a także słone domowe ciasta Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#1 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 02 lut 2014 - 21:23

Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi  .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji.

 

Załączony plik  DSCN2110.JPG   96,79 KB   9 Ilość pobrań

 

Składniki zaczerpnęłam z przepisu Tomka :

http://wedlinydomowe...na-baba-abratka

 

Zmniejszyłam oczywiście( adekwatnie do potrzeb ) ilość produktów . :cool:

 

Drożdżówka " 3 foremki "  ( aluminiowe 24 cm x 10 cm x 6,5 cm-głębokość)

 

200 ml mleka

30g  drożdży

2 jajka

4 żółtka

160 g tłuszczu

160 g cukru

60 dkg mąki

cukier waniliowy ,szczypta soli.

Kruszonka

 60 g mąki

 40 g masła (zimnego)

 30 g cukru

Składniki rozetrzeć w dłoniach .

 

Proces produkcji ciasta drożdżowego -tak jak w przepisie Halusi :

Z letniego mleka , łyżki cukru , drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Tłuszcz rozpuścić .Żółtka i jaja utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.
gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.
Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny.

 

..i cenne  wskazówki Abratka :

 

 

 

To ciasto będzie dość luźne - właściwie lejące ;)  i musisz dobrze go wyrobić

w maszynie będziesz widziała że ciasto "puści" i zamiast sprężystego zrobi się takie właśnie "lejące"

 

no i tu troszkę gimnastyki z nałożeniem do formy :angel:  choć dla mnie to "pesteczka" :tongue:

 

ciasta nie możesz mieć więcej niż pół formy

wyrasta prawie "do pełna" i wtedy do dość gorącego piekarnika - tak 200stopni i od razu po włożeniu zmniejszasz do 180

- to po to aby ciasto szybko dostało temperatury i się zapiekło, bo piekarniki domowe mają małą pojemność cieplną i szybko się schładzają

 

 

Pieczemy około 45 min.

Drożdżówkę ochrzciłam "3 foremki" bo tyle foremek wychodzi z tej ilości ciasta . ;)

Smacznego !

Załączony plik  DSCN2111.JPG   34,94 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#2 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 02 lut 2014 - 21:30

:) :tongue:  No super taka drożdżówa :thumbsup:  Pamietam jak moja Śp. babcia robiła takie z kruszonką.... tylko , ze w formie bułeczek , nadziewane taką twardą marmoladą... kupowała na kilogramy :clap:  PYCHA :tongue:



#3 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 02 lut 2014 - 21:50

No masz Ci los, następna kobieta kusi drożdżówką :clap: :clap: :clap:

Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz?

 

Pozdrawiam serdecznie



#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 02 lut 2014 - 21:57

Małgoś a te słone ciacho gdzie znajdę, czy dopiero zapodasz?

 

Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie.Będę tutaj publikować tylko i wyłącznie sprawdzone przeze mnie recepturki (okraszone fotkami :) ) A więc..troszkę cierpliwości i do....następnego ciacha :D


Użytkownik Małgoś edytował ten post 02 lut 2014 - 21:57


#5 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 02 lut 2014 - 22:09

Basiu .przepisy będą się pojawiały sukcesywnie

Małgoś .. czekamy z niecierpliwością :) a Twoje ciasto na pewno wypróbuję :)



#6 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 02 lut 2014 - 22:13

Jako że ja starszej daty to i starsze przepisy do znudzenia mam. Dlatego cheęnie jakieś innowacje kuchenne wprowadzam.

Ja też będę czekała na coś innego, nowego i na dodatek sprawdzonego.

 

Pozdrawiam.



#7 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 03 lut 2014 - 17:21

Ja tez bardzo lubie drozdzowe z rodzynkami :tongue: :D



#8 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 lut 2014 - 22:15

Dzisiaj na forum "króluje " drożdżówka Halusi  .Postanowiłam i ja upiec to ciasto ,ale z innych proporcji.  
 

Jak mnie cieszy Małgosiu że pokusiłaś się na drożdżówkę... wyszła Ci dorodna  :clap:

Co do przepisu to bardzo zbliżony jest do mojego  :)



#9 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 06 lut 2014 - 20:58

Dzisiaj postanowiłam sobie zrobić przerwę w nauce do sesji i zrobiłam po raz pierwszy ( i nie ostatni :D ) focaccię .Pewnie nie jest taka włoska ,jaką jada Ela (eli55) we Włoszech..ale bardzo smakuje,Z racji tej,że nie miałam pomidorków z puszki :( -zastąpiłam je pomidorami suszonymi ...cebulę też dałam suszoną i tymianek :blush: .

Wyszło całkiem poprawnie :thumbsup: :)

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię (ja dałam zwykłą ,pszenną)

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g czarnych oliwek, posiekanych

50 ml oliwy z oliwek

50 g sera grana padano

świeży tymianek, sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach.

 

To moja pierwsza focaccia...  nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna :D

 

Załączony plik  DSCN2123.JPG   103,38 KB   2 Ilość pobrań

 

a tu link do przepisu: http://zpierwszegotl...mi-i-oliwkami/1

P.S.

Talerzyk jest prezentem od Eli (mojej siostruni) .Pięknie ozdobiła Puchatkami,prawda?



#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 lut 2014 - 21:27

To moja pierwsza focaccia...  nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna  

 

 

Małgosiu... bardzo fajny wypiek... ciasto  cieniutki takie jak lubię.... na pewno wypróbuję  :)

Co do Puchatków na talerzyku to myślałam że dobrały Ci się do focacci  :D

Talerzyk bardzo fajny... oj ma zdolności Twoja siostrunia  :)



#11 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 06 lut 2014 - 21:30

Oj Haluś ..dziękuję .Polecam z całego serca przepisik :).

 

Co do talerzyka to czekam na talerzyk z Tygryskami :cool: ;) :)



#12 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 lut 2014 - 21:52

Małgoś, przecież focaccia nie wyglada źle, ładny talerzyk też dodaje elegancji :clap: :clap: :clap:

Najbardziej liczy się smak.Troche sie nieswojo czuję, bo ja nie lubię oliwek i już kombinuję, jakby zamiast oliwek dać pieczarki :facepalm: Reszta przypraw jest OK.

Dziekuję, że dodałaś ten przepis. Słodkie już mnie przerasta. Ciasto wyglada nęcąco, więc koniecznie spróbuję i to jak mi wyjdzie dam znać.

W NETTO mają całe pomidory w puszce, czy takie mogą być?

 

Pozdrawiam serdecznie



#13 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 06 lut 2014 - 21:57

Pomidory z NETTO mogą być ,Basiu .Powodzenia przy robieniu Twojej focacci .



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6119 postów

Napisano 08 lut 2014 - 11:09



To moja pierwsza focaccia...  nie powala "urodą " ale jest całkiem smaczna :D

Jak na pierwszy raz to bardzo ładna. Zrobisz coś dla mnie? :D  zakochany-drzewo.gif



#15 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 01 maj 2014 - 18:21

Jako,że dzisiaj Święto 1 Maja oraz 10 rocznica wstąpienia do UE postanowiłam upiec ciacho.. ;) ,takie kombinowane ,z tego co miałam pod ręką.

 

"Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE :D )"

 

Załączony plik  DSCN2828.JPG   68,23 KB   3 Ilość pobrań

 

Składniki na dużą blaszkę :

-2 szklanki mąki

-2 szklanki cukru

-2 łyżki skrobii ziemniaczanej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-8 łyżek oleju

-8 jaj

Krem do przełożenia

-torebka kremu (ja miałam "Tiramisu " Delecty)

-375 ml zimnego mleka (do kremu w proszku)

-2 pomarańcze

-3 galaretki pomarańczowe.

 

Mąkę,cukier skrobię,proszek do pieczenia ,jajka i olej ucieramy razem około 5 min.Pieczemy przez 40 minut w temperaturze około 220 C.

Ciasto po upieczeniu przekładamy gotowym kremem .Na wierzchu układamy pomarańcze pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretą.Schładzamy w lodówce do momentu całkowitego stężenia galaretki.

Załączony plik  DSCN2834.JPG   46,96 KB   3 Ilość pobrań

 

Jako,że rant blachy nie jest prostopadły do jej dna -musiałam użyć kartonikowych paseczków :)

Załączony plik  DSCN2827.JPG   68,23 KB   3 Ilość pobrań

 

Smacznego

 

Latem piekę ciasto ze śliwkami ,korzystając z tego "bazowego " wypieku .Oczywiście śliwki idą z masą do piekarnika.

 

 

 

 

 

 


Użytkownik Małgoś edytował ten post 01 maj 2014 - 18:36


#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 18:54

"Ciasto 1M (PIERWSZOMAJOWE )"

 

 

No proszę to ja dzisiaj sobie odpuściłam pieczenie a tu Nasza Małgoś kusi takimi smakołykami  :clap: mniam.

Zaciekawiła mnie jeszcze ta blacha rozciągana... Małgosiu gdzie można ją kupić??


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 01 maj 2014 - 18:54


#17 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 01 maj 2014 - 18:55

Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała :laugh:



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5555 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 maj 2014 - 18:59

Halinko ja widzialam takie rozciagane blachy w Lidl.(nieraz maja takie specjalne tygodniowe oferty)



#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2014 - 19:00

Ja nie mam blachy rozciąganej.To są kartoniki włożone tak ,aby galaretka nie uciekała
 

O kurcze...  :facepalm: fajnie to wymyśliłaś  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5675 postów

Napisano 05 paź 2014 - 10:38

Zostałam ostatnio obdarowana przez swoją koleżankę takim oto urządzeniem do mielenia maku. Macie może jakieś doświadczenia z tym "ustrojstwem"?

 

Załączony plik  DSCN3210.JPG   82,14 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN3211.JPG   92,76 KB   3 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych