Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słodkie a także słone domowe ciasta Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#81 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6593 postów

Napisano 09 gru 2018 - 18:29

Widzę, że i Ty masz problem co zrobić z popękanymi makowcami?
Za to ja nigdy nie miałem - po prostu pochłaniałem  :facepalm: :facepalm:  :blush:   :sleep: 

#82 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 gru 2018 - 18:32

Maxell u mnie te popekane tez zjadano nawet musialam chowac bo znikaly  :)

Pieke taka kostke makowcowa z wisniami  tak wyglada

https://wedlinydomow...cznie/?p=465126



#83 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 09 gru 2018 - 18:37

Pieke taka kostke makowcowa z wisniami

 

Wygląda bardzo apetycznie. Jest gdzieś dostępny przepis na forum?



#84 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 gru 2018 - 18:47

Makowiec z wisniami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki
 
 
Ciasto drozdzowe:
 
Drozdze suche wymieszac z maka pszenna (z drozdzy swiezych najpierw zrobic rozczyn - tutaj instrukcja*). Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac pod koniec rozpuszczony tluszcz. Z ciasta uksztaltowac kule, przelozyc do wiekszego naczynia, przykryc lnianym reczniczkiem. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto powinno podwoic objetosc (od 1 do 1,5 godziny).
 
3 szklanki maki pszennej + 3 lyzki do podsypywania
180 ml letniego mleka
 
150 g masla, roztopionego i przestudzonego
6 zóltek 
45 g swiezych drozdzy lub 21 g drozdzy suchych
6 lyzek cukru
pól lyzeczki soli
1,5 lyzki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdalowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 lyzeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
 
500 g maku
170 g jasnego brazowego cukru
100 g rodzynków lub sultanków
50 g orzechów wloskich, posiekanych
3 lyzki miodu
2 lyzeczki ekstraktu z migdalów lub aromatu migdalowego
1 lyzeczka cynamonu 
1 lyzka masla, w temperaturze pokojowej
pól szklanki kandyzowanej skórki pomaranczowej
6 bialek
Mak zalac wrzaca woda (do pokrycia), odstawic do wystygniecia, odsaczyc z nadmiaru wody, dwukrotnie zemlec w maszynce do miesa z drobnym sitkiem. 
 
/Mak mozna tez zalac wrzatkiem do przykrycia i gotowac przez 20 minut, odcisnac z nadmiaru wody i wystudzic. Dwukrotnie zemlec w maszynce do miesa z drobnym sitkiem/.
 
Do przygotowania masy makowej mozna równiez uzyc czesto dostepnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, poniewaz maku nie trzeba juz mielic. Wystarczy zalac wrzatkiem do przykrycia i wystudzic. Dokladnie odcisnac z nadmiaru wody, np. w lnianym reczniczku kuchennym.
 
Do zmielonego maku dodac pozostale skladniki, wymieszac. Na koncu delikatnie wymieszac z ubitymi na sztywno bialkami, które pozostaly z ciasta.
 
Ponadto:
 
2 sloiczki dzemu wisniowego, niskoslodzonego, z calymi wisniami (1 sloiczek okolo 330 g)
Wykonanie
 
Wyrosniete ciasto podzielic na 3 równe czesci.
 
Blache o wymiarach 25 x 42 cm wylozyc papierem do pieczenia.
 
Kawalki ciasta rozwalkowac na wielkosc blachy. Na spód polozyc rozwalkowane ciasto, posmarowac dzemem wisniowym (pierwszym sloiczkiem), na to wylozyc polowe masy makowej, wyrównac. Przykryc kolejnym rozwalkowanym ciastem, posmarowac dzemem wisniowym (kolejny sloiczek), wylozyc pozostala mase makowa. Na góre wylozyc ostatni rozwalkowany kawalek ciasta.
 
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez okolo 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie sie brazowic, dobrze jest polozyc na nie mniejsza blaszke, by sie nie wybrzuszylo. Ostudzic, polac lukrem.
 
 
 
Ja robilam tez z wisniami mrozonymi na wpol z konfitura wisniowa / maja konfitura jest dosc slodka to  zeby nie za slodko bylo

Użytkownik electra edytował ten post 09 gru 2018 - 18:50


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#85 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 09 gru 2018 - 18:49

Załączony plik  ii.png   9,28 KB   1 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych