Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Conieco ze stolnicy

wypieki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 lut 2014 - 13:24

Witam.

 

Pozazdrościłem. Przyznam się. Zbójowi Mistrzowi Madejowi chałki pozazdrościłem.

https://wedlinydomow...episy/?p=331008

 

Daleko mi do Mistrza co widać w zapleceniu chociażby.

 

Załączony plik  2014-02-05-836.jpg   35,54 KB   9 Ilość pobrań

 

No i jakaś olbrzymiasta wyjszła, choć bacznie przepisu się trzymałem.

 

Załączony plik  2014-02-05-838.jpg   55,34 KB   9 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-02-05-839.jpg   72,85 KB   9 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-02-05-841.jpg   46,39 KB   9 Ilość pobrań

 

W smaku taka jaką kiedyś dziadek mój mi przynosił po nocnej szychcie w piekarni.

Nad wykonaniem będę usilnie pracował.

 

 

 



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lut 2014 - 13:52

chala jak sie patrzy , :) oj widze ze wszyscy zakreceniz tymi chalkami ,moja jeszcze w piekarniku  :)



#3 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 06 lut 2014 - 14:12

No i jakaś olbrzymiasta wyjszła, choć bacznie przepisu się trzymałem.

 

Dyzio ... właśnie taka powinna powinna być prawdziwa chałka. Jest wyrośnięta, pięknie zrumieniona... i ta kruszonka :facepalm: :)

 

Nad wykonaniem będę usilnie pracował.

 

Jak na początek to nie jest źle... życzę dalszych sukcesów w temacie piekarniczo-cukierniczym :thumbsup:

 


 
 


 

Użytkownik ania27 edytował ten post 06 lut 2014 - 14:20


#4 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 06 lut 2014 - 14:26

Dyzio trening czyni mistrza, następnym razem pójdzie lepiej z zaplataniem, albo potrenuj na długich włosach najlepiej kobiecych ;)


Użytkownik arkawroc edytował ten post 06 lut 2014 - 14:27


#5 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2278 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 06 lut 2014 - 16:15

Brawo dyzio , wpieczeniu zaplecie sie tak samo , a na pewno  w smaku jest pyszniutka :clap: :clap: :clap:



#6 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 06 lut 2014 - 16:47

Ładniejsza i smaczniejsza niż sklepowa :)



#7 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 lut 2014 - 17:30

Daleko mi do Mistrza co widać w zapleceniu chociażby.  

 

 

dyzio... nie'' pękaj''... przy następnej na pewno nabędziesz większej wprawy... lub dobra rada.. zacznij pleść warkoczyki córce... wnuczce.. a może żonie  :facepalm:  :) 


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 06 lut 2014 - 17:32


#8 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 lut 2014 - 22:22

Dyzio, piekna chałeczka. Następna będzie jeszcze lepsza. Ta, którą przedstawiasz na zdjęciach naprawdę ma swój urok. Nie musi byc taka jak wszystkie. To bardziej mi przypomina kłosek niż warkocz, jest super i OK.

 

Pozdrawiam serdecznie



#9 Violka

Violka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 488 postów
  • Miejscowośćmalopolska

Napisano 06 lut 2014 - 22:59

Ja nie moge miec w domu chałki bo działa na mnie jak narkotyk, nie moge przestac jej jesc, jem az ją cała zjem,  zaraz potem mam kaca moralnego , w nocy zgade a rano 2 cm wiecej w biodrach. 0cray.gif


Użytkownik Violka edytował ten post 06 lut 2014 - 22:59


#10 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7038 postów

Napisano 07 lut 2014 - 07:45

Daleko mi do Mistrza co widać w zapleceniu chociażby.

 

Ja za pierwszym razem też babola zrobiłem w zaplataniu :facepalm:

Tu masz filmik jak zaplatać, bardzo proste, ja z tego filmiku skorzystałem :D

 

Nad wykonaniem będę usilnie pracował.

 

Po zapleceniu warkocza chałkę możesz włożyć do keksówki do wyrośnięcia i w niej piec :D

 

zacznij pleść warkoczyki córce... wnuczce.. a może żonie :facepalm: :)

 

Można też sąsiadce pozaplatać :laugh: :angel:

 

Ja nie moge miec w domu chałki bo działa na mnie jak narkotyk, nie moge przestac jej jesc, jem az ją cała zjem, zaraz potem mam kaca moralnego

 

Z moją mamą jest podobnie jak jej chałkę zrobię :laugh: :laugh:


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 07 lut 2014 - 07:46


#11 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 mar 2014 - 20:02

Zainspirowany http://www.mojepasje...iemniakami.html, postanowiłem zrobić.

Nie wypadało kaszubowi, aby nie wykonał.

Jestem w trakcie.

 

Załączony plik  2014-03-22-912.jpg   50,47 KB   8 Ilość pobrań

 

Jeszcze pół godziny w piekarniku.

 

 



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 22 mar 2014 - 20:15

Jak dojdziesz  :D  wrzuć fotki. 

Pójdą na FB. A co facet też potrafi !



#13 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 mar 2014 - 10:20

Właśnie nałożyłem pomadę.

 

Załączony plik  2014-03-23-913.jpg   61,88 KB   6 Ilość pobrań

 

Dziś na obiedzie u nas teściowa. Nie widziała mnie trzy tygodnie.

 



#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 mar 2014 - 11:05

no tesciowa pewnie teraz zostanie na stale :)



#15 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 mar 2014 - 13:46

Wyszło bardzo puszyste i wręcz rozpływa się w ustach. Smaku ziemniaków, albo jak kto woli kartofli, nie wyczuwa się.

LP, pomimo że nie przepada za gorzką czekoladą, pochwaliła wypiek i omastę.

 

Załączony plik  2014-03-23-915.jpg   53,05 KB   3 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-03-23-916.jpg   43,46 KB   3 Ilość pobrań

 

Teściowa dostanie po obiedzie.

 

 



#16 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 13 wrz 2014 - 14:33

Dawno już z mojej stolnicy nic nie zejszło, a że sezon na śliwki w pełni, będzie ciasto ze śliwkami a`la szarlotka.

Rzucili do nas do sklepu dzisiaj śliwki węgierki z kraju pochodzenia Węgry. NIe mogłem się oprzeć. Od razu pomyślałem o ........śliwowicy.

 

Załączony plik  2014-09-13-1142.jpg   86,29 KB   4 Ilość pobrań

 

! kg liwek już wydrylowany czeka cierpliwie na swoją kolej.

 

Dodam, że przepis nie mój, ani nie szwagra.

 

 

 

 



#17 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 14 wrz 2014 - 12:28

Dzisiaj ciąg dalszy ciasta ze śliwkami a`la szarlotka.

 

Załączony plik  2014-09-14-1144.jpg   70,54 KB   3 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-09-14-1145.jpg   48,86 KB   4 Ilość pobrań   Załączony plik  2014-09-14-1147.jpg   38,57 KB   4 Ilość pobrań

 

Śliwki gotują sie w soku malinowym, budyń czeka gotowy do zalania śliwek i ciasto na spód i gorę już rozwałkowane między popierami do pieczenia.

 

Spód powędrował właśnie na 10 min do pieca 180°C

 

 

cdn....



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 wrz 2014 - 12:32

Dyzio to kiedy mam wpadac na kawke z ciastem? :D

robilam z budyniem szarlotke i calkiem niezla tylko ze na spod i wierzch dalam kruszonke bo szybciej a ja leniuch jestem :tongue:



#19 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 14 wrz 2014 - 13:28

Dyzio to kiedy mam wpadac na kawke z ciastem? :D

robilam z budyniem szarlotke i calkiem niezla tylko ze na spod i wierzch dalam kruszonke bo szybciej a ja leniuch jestem :tongue:

Wpadaj kiedy tylko ochota !!!

 

A te jabłka, które pławiły się w budyniowej masie w miarę zwięzłe były?  Ja robiłem dzisiaj pierwszy raz i wydaje mnie się, że moje śliwki były trochu za płynne. :(


Użytkownik dyzio edytował ten post 14 wrz 2014 - 13:29


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5526 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 wrz 2014 - 15:22

jablka byly krojone w osemki  mialam male jablka , nie byly duszone, surowe tylko troche posypane cynamonem.


Użytkownik electra edytował ten post 14 wrz 2014 - 15:25






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wypieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych