Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Conieco ze stolnicy

wypieki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#21 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 14 wrz 2014 - 16:55

No i po strachu, że coś nie tak.

 

Załączony plik  2014-09-14-1152.jpg   30,02 KB   3 Ilość pobrań

 

Rodzinka nieskromnie zapytała, czy dostaną jeszcze po kawałeczku. Zgodziłem się. Co mi tam.



#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 14 wrz 2014 - 19:06

[quote name='dyzio' timestamp='1410710119' post='370945'] Rodzinka nieskromnie zapytała, czy dostaną jeszcze po kawałeczku. Zgodziłem się. Co mi tam. [/quote

 dyzio ... ciasto wygląda przepysznie więc się nie dziwię  :)



#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 wrz 2014 - 19:20

Rzucili do nas do sklepu dzisiaj śliwki węgierki z kraju pochodzenia Węgry.

 

 

 Dyzio , dokup jeszcze i do wędzarni :D 

 

 Pozdrawiam



#24 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 15 wrz 2014 - 06:24

 

 Dyzio , dokup jeszcze i do wędzarni :D

 

Dobry pomysl.Dzieki serdeczne. I nalewka bedzie. :thumbsup:


 dyzio ... ciasto wygląda przepysznie więc się nie dziwię  :)

Dzieki za pochwale. Uslyszec ja od takiej osobowosci na forum to dla mnie zaszczyt.



#25 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 21 lut 2015 - 20:48

Nie na równi z innymi temat traktowany przeze mnie. Jakby osierocony. Poprawię się.

 

Dziś na tzw. tapecie chałka Zbója Mistrza Madeja.

 

Załączony plik  Chalka z kruszonka.pdf   98,01 KB   19 Ilość pobrań

 

Zażyczono sobie, wię robię.

 

Załączony plik  2015-02-21-1395.jpg   48 KB   2 Ilość pobrań   Załączony plik  2015-02-21-1396.jpg   38,46 KB   2 Ilość pobrań

 

Jeszcze pięć minut i posmaruję żółtkiem i opruszę kruszonem.

 

 

 

 



#26 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6503 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 21 lut 2015 - 22:00

Nie na równi z innymi temat traktowany przeze mnie. Jakby osierocony. Poprawię się.
 

Włodku... dałes radę... następne wyjdą jeszcze ładniejsze. 

Pokaż jeszcze po upieczeniu... no chyba że zjedzona  :)  :D



#27 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 08:28

Włodku... dałes radę... następne wyjdą jeszcze ładniejsze. Pokaż jeszcze po upieczeniu... no chyba że zjedzona

Wytaplałem żółtkiem i opruszszyłem

Załączony plik  2015-02-21-1398.jpg   51,8 KB   1 Ilość pobrań

 

Po wyjęciu z piekarnika wyklądała tak

Załączony plik  2015-02-21-1399.jpg   70,51 KB   1 Ilość pobrań   Załączony plik  2015-02-21-1400.jpg   54,89 KB   1 Ilość pobrań

 

I tutaj moja skromna uwaga. Kruszonki można zrobić połowę tego co w przepisie i też znakomicie wystarczy. Po dość obfitym pokruszeniu została mi w misce połowa.

Załączony plik  2015-02-21-1401.jpg   69,04 KB   1 Ilość pobrań

 

 

Za chwilę małe śniadanko w fabryce. Oni /tubylcy/ najchętniej to dżemik, marmolada, konfitury, miód i kawa. Chętnie więc zgodzili się na polską chałkę.

Ja muszę mięć w niedzielę jajecznicę i wędliny. Nie obrazili się, że nie przyjdę. Wypiję z nimi tylko espresso, ale już nie doppio.



#28 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5555 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 lut 2015 - 10:33

Dyzio ale smaku narobiles ..chaleczka i do tego konfitura z wisni albo czarnej porzeczki ,hehe chyba tez juz tubylcem jestem..chociaz u nas to chleb chrubki z serem zoltym i papryka :)



#29 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 14:21

Dzisiaj z rana upiekłem sernik na zimno.

 

Dno i boki formy wyścieliłem jakimis herbatnikami pokruszonemi z masłem, zalałem masą twarożkową, obłożyłem po wierzchu mendarynkami, oblałem garaletką i po pieczeniu.

 

Załączony plik  2015-02-22-1402.jpg   64,27 KB   1 Ilość pobrań   Załączony plik  2015-02-22-1404.jpg   35,79 KB   1 Ilość pobrań

 

Przekrój jest jeszcze i dla mnie tajemnicą, bo wsadziłem do lodówki i zapomniałem gdzie schowałem klucz od niej. Ale znajdę.

 

 



#30 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5072 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lut 2015 - 14:39

No to teraz jeszcze tylko pozostaje Teściowa i ....... :D. Poza tym serniczek :thumbsup: .



#31 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 14:44

No to teraz jeszcze tylko pozostaje Teściowa i

 

Już sie właśnie zwaliła do mnnie. To znaczy zaszczyciła mnie swoją obecnością. Sernik dzisiaj tylko na deser po małym kawałeczku. Żadnego na wynos !!!



#32 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5072 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 lut 2015 - 14:51

No, tom już spokojny, bo tradycja to jednak podstawa :D .



#33 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 15:04

bo tradycja to jednak podstawa

 

I rzecz święta !!!

Dzięki za moralne wsparcie. Potrzebuję tego co niedziela.



#34 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 729 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 22 lut 2015 - 16:44

A co Ty Dyzio na pradzie oszczedzasz :) ? Fajny sernik musze tez kiedys taki zrobic, ale chalke masz extra!!!! Mnie za kazdym razem jakos sie rozlazi, nie wiem czy za dlugo wyrasta czy co.



#35 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 17:02

Mnie za kazdym razem jakos sie rozlazi, nie wiem czy za dlugo wyrasta czy co.

 

Musisz mocne węzły robić. Inaczej nie wyjdzie. Najlepiej jakbyś się jeszcze przy ich robieniu zaparł o coś.



#36 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 22 lut 2015 - 17:14

Ja dzisiaj swoją chałkę wrzuciłam do foremki -ani śladu po warkoczu ...,ale ten smak...



#37 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 lut 2015 - 17:21

No to rozkroiłem i poczęstowałem.

Załączony plik  2015-02-22-1412.jpg   48,75 KB   4 Ilość pobrań

 

A tak prezentuje się pierwowzór pewnej znanej blogierki kulinarnej.

Załączony plik  sernik_01.jpg   46,79 KB   4 Ilość pobrań

 

Może moją fotkę powinienem bardziej z góry zrobić?

 

Smak dobry. NIe za słodki. Dobrze się kroi.


Użytkownik dyzio edytował ten post 22 lut 2015 - 18:54


#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6119 postów

Napisano 22 lut 2015 - 18:52

Może moją fotkę powinienem bardziej z góry zrobić?

Zrobiłeś lepiej od blogerki.  :)



#39 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 lut 2015 - 19:04

dyzio, więcej światła :)

niech pada od tyłu trochę z góry + lekkie doświetlenie z przodu

u blogerki takie tylne oświetlenie daje fajne odbłyski na lewej części galaretki, podkreślające .... hmmm ... "galaretkowatość" ;)



#40 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 20 lut 2016 - 18:59

Do świąt jeszcze trochę czasu ale zacząłem już trening z Babami. Wielkanocnymi.

 

Załączony plik  2016-02-20-1832.jpg   37,33 KB   5 Ilość pobrań

 

Chyba foremka musi być bardziej wyrazista.

 

 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wypieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych