Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Baca kombinuje

Boczek rolowany parzony

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
192 odpowiedzi w tym temacie

#41 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 14 kwi 2014 - 16:41

https://wedlinydomow...y/#entry346369 

jest w moim poście pod napisem zdjęcie2  masz tu bezpośredni  :D



#42 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 15 kwi 2014 - 08:24

Ja bym nie kombinował tylko wstawił deflektor. Ewentualnie zwiększyłbym komorę paleniska o jedną  - dwie warstwy



#43 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 15 kwi 2014 - 08:43

Ewentualnie zwiększyłbym komorę paleniska o jedną  - dwie warstwy

Czyli podniósł w górę beczkę jeżeli dobrze zrozumiałem, tylko co to zmieni co do defllektora z denka zgoda, ja jednak myślę o dobudowaniu z przodu takiego pseudo tuneliku,w którym by się paliło, a nie bezpośrednio pod beczką.  :)



#44 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 09 maj 2014 - 09:01

WCZORAJSZE  WYPIEKI 

 

            Dawno już nie pokazywałem swoich, że tak powiem wypieków A wczoraj wzięło mnie na chałkę taka maluśką na jeden raz.  A jakby przy okazji chlebek żytni, nie będę udawał, że na zakwasie bo jakoś mi wyszedł, też chciałem się przekonać jaki będzie na drożdżach. A oto co wyszło.

 

Załączony plik  2014-05-08 18.15.57.jpg   52,05 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  2014-05-08 18.16.07.jpg   55,86 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  2014-05-08 19.05.34.jpg   47,89 KB   4 Ilość pobrań

 

Chałka jak widać pieczona w foremce, bałem się coby się nie rozjechała :blush: , jakoś nie mogę utrafić z gęstością ciasta[może jakieś podpowiedzi mile widziane]  :rolleyes:

 

Załączony plik  2014-05-08 18.51.46.jpg   50,98 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  2014-05-08 18.51.57.jpg   50,8 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  2014-05-08 19.20.24.jpg   58,02 KB   5 Ilość pobrań

 

Chlebuś nie powiem smaczny i moim zdaniem niezbyt odbiega smakiem od chlebka na zakwasie, no i zdecydowanie szybciej się go robi, słowem co kto lubi. Pozdrawiam  :)



#45 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 maj 2014 - 09:24

BAca, no ladnie wygladak,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,13_tl_orig., a chleb drozdzowy jest bardzo dobry na opiekanie.  Zobacz z mojego przepisui trzymaj sie dokladnie ilosci skladnikow. Eli tez z tego przepisu robi i ladnie jej wychodzi bez foremki chalka. Tak samo Zboj MAdej robil i rowniez nie mial problemow.



#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 maj 2014 - 09:27

Annam bede musiala skozystac z Twojego przepisu na ten tostowy bo jak robie torty kanapkowe to kupne smierdza tak nie ciekawie , pewnie smaczniej bedzie zrobic na domowym



#47 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 09 maj 2014 - 11:25

@ANNAM,Witaj słoneczko dzięki za podpowiedź tylko jest jedno ale, jakoś nie ogarnołem szukajki  :blush: więc może link proszę o czytać czytałem tylko już nie pamiętam gdzie, ale zaczynam już szukać. Pozdrawiam Cię jak zawsze z  :D



#48 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 maj 2014 - 11:43

Electra tutaj jest chleb szybki ,drozdowy bez pracy. Jesli zrobisz mieszanki ( jedna porcja ciemna,druga jasna) i zwiniesz jak rolade jeden w drugi,to po upieczeniu masz kolorowe  kromki. Dobre do opiekania

https://wedlinydomow...ni-robi/page-21

Baca tutaj jest chalka  https://wedlinydomow...ni-robi/page-18

 juz myslalam,ze zniknela. Eli robi  w inne kolory.Miesza jedna czesc z pomidorami i robi zielona chyba ze szpinaku. Ale spokojnie mozna zrobic bialai dac duuuuuuuuuzo kruszonki.



#49 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 maj 2014 - 11:52

Dzieki przepis zapisany  :)



#50 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 09 maj 2014 - 12:06

 

WCZORAJSZE  WYPIEKI 

 

            Dawno już nie pokazywałem swoich, że tak powiem wypieków A wczoraj wzięło mnie na chałkę taka maluśką na jeden raz.  A jakby przy okazji chlebek żytni, nie będę udawał, że na zakwasie bo jakoś mi wyszedł, też chciałem się przekonać jaki będzie na drożdżach. A oto co wyszło.

 

attachicon.gif2014-05-08 18.15.57.jpgattachicon.gif2014-05-08 18.16.07.jpgattachicon.gif2014-05-08 19.05.34.jpg

 

Chałka jak widać pieczona w foremce, bałem się coby się nie rozjechała :blush: , jakoś nie mogę utrafić z gęstością ciasta[może jakieś podpowiedzi mile widziane]  :rolleyes:

 

attachicon.gif2014-05-08 18.51.46.jpgattachicon.gif2014-05-08 18.51.57.jpgattachicon.gif2014-05-08 19.20.24.jpg

 

Chlebuś nie powiem smaczny i moim zdaniem niezbyt odbiega smakiem od chlebka na zakwasie, no i zdecydowanie szybciej się go robi, słowem co kto lubi. Pozdrawiam  :)

 

No proszę do mnie mówi,że na diecie a tu takie cuda,chałeczki,chlebuś po prostu cud malina :thumbsup: :clap:



#51 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 19 maj 2014 - 05:42

To mój wypiek :facepalm: z soboty, ot takie tam coś słodkiego na niedziele :rolleyes:  :tongue:

 

Załączony plik  CAM00045.jpg   200,47 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00048.jpg   165,26 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00050.jpg   180,15 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  CAM00052.jpg   186,19 KB   4 Ilość pobrań

 

Smacznisty wyszedł a zdjęcia przekroju już nie podam, obiekt fotografii znikł  :blush: Pozdrawiam :D  



#52 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 19 maj 2014 - 06:32

Pychotka po prostu :D



#53 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 05 cze 2014 - 16:05


                                           CHŁOPSKA MOJA 

 

Dlaczego chłopska moja, no bo nie Szczepana robiona co prawda według tegoż przepisu, ale nie byłbym sobą gdybym nie pokombinował troszeczkę, tym razem zamiast karczku dałem łopatkę a reszta według przepisu, no i co z tego wyszło.

 

Załączony plik  CAM00203.jpg   76,18 KB   4 Ilość pobrań

 

Tyle się  udało uratować, faktem, uwędziłem tylko 5 kg, "sępy" :D  twierdzą, że zjadliwa, popatrzcie jacy skromni w ocenie :rolleyes: . Powiem tak kiełbaska nie kłopotliwa w wykonaniu smakowo dobra no i szybka. Pozdrawiam  :D

PS. dzisiaj jest czwartek a w lodówce już tylko przeciąg [chyba zmienię lodówkę] strasznie wysusza wyroby  :facepalm:

Męczą mnie te nie dowędzone miejsca, ślady po patykach, jak sobie radzicie z tym? 


Użytkownik baca 48 edytował ten post 05 cze 2014 - 16:07


#54 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 05 cze 2014 - 16:26

Opinia rodziny jest najważniejsza i najbardziej cieszy :clap:  co do niedowędzonych miejsc to ja przekładam kije w zadymiarce jeden raz i to wystarcza. Fakt że za każdym razem podpiekam kiełbasę i już jej nie parzę.



#55 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 05 cze 2014 - 17:15

co do niedowędzonych miejsc to ja przekładam kije w zadymiarce jeden raz i to wystarcza.

Ja też przekładam, chodzi mi o miejsca styku kiełbasy z patykami, gdzieś w necie widziałem takie trójkątne kształtki z alaminium bodajże. :D  



#56 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12493 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 05 cze 2014 - 17:17

dzisiaj jest czwartek a w lodówce już tylko przeciąg [chyba zmienię lodówkę] strasznie wysusza wyroby :facepalm:

 

 Jedyna dobra rada to lodówkę musisz ustawiać drzwiami do ściany . :tongue: :D .

 

 

 Pozdrawiam



#57 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 05 cze 2014 - 17:57

Zapewne masz na myśli kij wędzarniczy typu gwiazdka

http://www.tradismak...wedzarnicze/270



#58 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 05 cze 2014 - 19:24

Jedyna dobra rada to lodówkę musisz ustawiać drzwiami do ściany .
 

Myślisz? :hmm:  :D

Zapewne masz na myśli kij wędzarniczy typu gwiazdka

Tak to miałem na myśli, a co Ty o tym sądzisz? 



#59 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 cze 2014 - 20:22

Jedyna dobra rada to lodówkę musisz ustawiać drzwiami do ściany . .

 JA w zyciu na prawde widzialam kiedys takie rozwiazanie

 2606135-zamkni%C4%99te-lod%C3%B3wka-enwi



#60 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2227 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 05 cze 2014 - 20:56

ANNAM calkiem madre wyjscie dla takich lasuchow jak ja :D  :blush: :facepalm:

baca widze ze z Ciebie jest calkiem niezly cukiernik :D :clap: :clap: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych