Anuś Posted February 9, 2014 Report Share #1 Posted February 9, 2014 W tym temacie będę zamieszczać wszystkie swoje sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw. Choć zima za oknem, ja już myślę o zapełnianiu półek w mojej piwniczce. O tej porze roku pomarańcze są w przystępnej cenie, więc czemu nie wykorzystać takiej okazji. Robiłam już dżem dyniowo-pomarańczowy, a teraz przyszła kolej na pomarańczowo-marchewkowy. Składniki: - 1kg obranej marchewki- 1,5 kg pomarańczy- 25 dag cukru- 150 ml wodyMarchew obraną ścieram na drobnej tarce, pomarańcze sparzam wrzątkiem. Do garnka wrzucam cienko pokrojone plasterki pomarańczy, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu. kiedy owoce staną się szkliste, a skórka miękka, dodaję marchew i ponownie doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia dodaję cukier i gotuję następną godzinę. Dżem przybiera konsystencję bardzo gęstej masy, Marchew jest całkowicie rozgotowana, a widoczne są tylko kawałki pomarańczy. Gorący nakładam do słoików, odwracam je do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Można nim przełożyć piernika lub inne ciasta. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/ Share on other sites More sharing options...
riccardo47 Posted February 9, 2014 Report Share #2 Posted February 9, 2014 Witam Anulka czy mogę zapisać się na jeden gotowy słoik Jeśli wszystkie robisz takie słodkie i przepyszne cudeńka , na sam widok boję że utopię się w własnej ślinie Quote ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332625 Share on other sites More sharing options...
Roma Posted February 9, 2014 Report Share #3 Posted February 9, 2014 Aniu-dzięki za przypomnienie że nawet zimą można produkować przetwory.Jutro zakupy i do roboty. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332640 Share on other sites More sharing options...
agus Posted February 9, 2014 Report Share #4 Posted February 9, 2014 Aniu dżem wygląda rewelacyjnie , a smakuje na pewno tak dobrze jak te które od Ciebie już dostaliśmy . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332653 Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 9, 2014 Report Share #5 Posted February 9, 2014 Aniu, moje pytanie to, czy pomarańcze nadają się wszystkie czy są ograniczenia. Boję się aby nie było posmaku goryczki.Ogólnie to apetycznie ten dżem wygląda i zastanawiam się czy do tego dżemu gdybym gotowała np dodać trochę cynamonu. Jak myślisz? Pasowała by taka kompozycja? Pozdrawiam serdecznie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332661 Share on other sites More sharing options...
electra Posted February 9, 2014 Report Share #6 Posted February 9, 2014 cynamon i imbir jak najbardziej z pomaranczami ,nie wiem jak to z marchewka jeszcze bo marmolade robilam tylko z pomaranczy Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332673 Share on other sites More sharing options...
mtomaszko Posted February 10, 2014 Report Share #7 Posted February 10, 2014 Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332797 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted February 10, 2014 Report Share #8 Posted February 10, 2014 Aniu kochana narobilas mi smaka a teraz nie mam swoich pomaranczy( znaczy sasiadki pomaranczy bo moje drzewko mlode jest) , poczekam do zimy, ale przepis zachowam Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-332800 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 11, 2014 Author Report Share #9 Posted June 11, 2014 Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Ma być jędrny i twardy jak ogórek małosolny, choć w smaku w żaden sposób go nie przypomina. Większa ilość będzie zrobiona późną jesienią, aby na zimę starczyło. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357277 Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 11, 2014 Report Share #10 Posted June 11, 2014 @Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357281 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted June 11, 2014 Report Share #11 Posted June 11, 2014 Tez jestem ciekawa jaka zalewa? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357285 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 11, 2014 Author Report Share #12 Posted June 11, 2014 @Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? Electra.. podaję przepis na zalewę2.5 litra wody2 łyżki soli1 łyżka cukrucukier powoduje, iż kalafior nie ciemnieje, a do słoika dodaję liście chrzanu, bo korzeń niech sobie jeszcze rośnie na działce, przyda się do ogórków. Dałam również 4 ząbki czosnku i dużo świeżego koperku. Słoiki muszą stać w miarę ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym. Po dwóch lub trzech dniach wykładam na talerz, polewam oliwą z oliwek i posypuję drobno posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś lubi czosnek kiszony tak jak ja to też może go zjeść. Na zimę, podobnie jak ogórki kiszone, nie pasteryzuję tylko po kilku dniach wynoszę z kuchni do piwnicy. Kilka osób jadło moje ogórki i mogą potwierdzić, iż są zjadliwe. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357286 Share on other sites More sharing options...
electra Posted June 11, 2014 Report Share #13 Posted June 11, 2014 Super!dzieki jutro wysylam TZ na pole po liscie chrzanu ,koperek mam wlasny balkonowy ,musze sprobowac bo kalafiora z octu smak znam ale nie kiszonego Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357291 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted June 11, 2014 Report Share #14 Posted June 11, 2014 Bardzo ciekawie zapowiada się ten kalafior kiszony na pewno zrobię)pozdrawiam.... Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357307 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 11, 2014 Report Share #15 Posted June 11, 2014 Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357310 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 11, 2014 Author Report Share #16 Posted June 11, 2014 Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? Aniu tego nie wiem , bo z innymi nie próbowałam, ale na jesień spróbuję jeszcze z brokułami.Za 2-3 dni pokażę jak się wyglądają kalafiory małosolne. Smaku niestety nie jestem w stanie opisać.... nie jest to mój pierwszy raz ... już w poprzednim sezonie robiłam. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357312 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted June 11, 2014 Report Share #17 Posted June 11, 2014 Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357322 Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted June 12, 2014 Report Share #18 Posted June 12, 2014 Anuś ciekawie się zapowiada Twój kalafiorek,kiszonego jeszcze nie robiłam i nie jadłam Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-357334 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 16, 2014 Author Report Share #19 Posted June 16, 2014 Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem.... Pis... no i się doczekałeś Zdjęcie zrobione wczoraj, bo jeden słoik już pojechał Smak lepszy, niż w poprzednim sezonie, kiedy robiłam po raz pierwszy. Kalafior jest nadal biały, chrupiący. Dodałabym jeszcze więcej czosnku.Życzę smacznego Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-358190 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 16, 2014 Report Share #20 Posted June 16, 2014 Anus ,to i ja sie skusz chyba i zrobie Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-358234 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 1, 2014 Author Report Share #21 Posted August 1, 2014 Ten przepis wrzuciłam kiedyś na forum, a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14I zdjęcie gotowego produktu .. reszta słoików już w piwniczce Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-364287 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 1, 2014 Report Share #22 Posted August 1, 2014 a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-364294 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 1, 2014 Report Share #23 Posted August 1, 2014 Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis. Pis a jak mozesz to prosze zapodaj. Ja z Anusi przepisu robilam, ale dla mnie za slodka zalewa jest. Chyba triszke innego smaka mam. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-364295 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted August 1, 2014 Report Share #24 Posted August 1, 2014 A mogę jutro, bo kartkę z segregatora LP mam w swoim gabinecie przetwórczym.... ? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-364297 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 1, 2014 Report Share #25 Posted August 1, 2014 Oczywiscie Pis, i dziekuje. Ja takie zalewy stosuje nie tylko do ogorkow, ale i do salatek mieszanych. Wlasnie tak zrobilam wg Anusi. U nas jest oet slabszy od polskiego, chyba to moglo zawazyc na slodkosci zalewy. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/#findComment-364298 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.