Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
384 odpowiedzi w tym temacie

#1 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 09 lut 2014 - 12:45

W tym temacie będę zamieszczać wszystkie swoje sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw.

Choć zima za oknem, ja już myślę o zapełnianiu półek w mojej piwniczce. O tej porze roku pomarańcze są w przystępnej cenie, więc czemu nie wykorzystać takiej okazji. Robiłam już dżem dyniowo-pomarańczowy, a teraz przyszła kolej na pomarańczowo-marchewkowy.

Składniki: 

- 1kg obranej marchewki

- 1,5 kg pomarańczy

- 25 dag cukru

- 150 ml wody

Marchew obraną ścieram na drobnej tarce, pomarańcze sparzam wrzątkiem. Do garnka wrzucam cienko pokrojone plasterki pomarańczy, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu. kiedy owoce staną się szkliste, a skórka miękka, dodaję marchew i ponownie doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia dodaję cukier i gotuję następną godzinę. Dżem przybiera konsystencję bardzo gęstej masy, Marchew jest całkowicie rozgotowana, a widoczne są tylko kawałki pomarańczy. Gorący nakładam do słoików, odwracam je do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Można nim przełożyć piernika lub inne ciasta.

Załączony plik  P1030396.JPG   60,62 KB   41 Ilość pobrań

 

 

 



#2 riccardo47

riccardo47

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćlubin

Napisano 09 lut 2014 - 13:28

Witam Anulka :) czy mogę zapisać się na jeden gotowy słoik ;)


 Jeśli wszystkie robisz takie słodkie i przepyszne cudeńka :clap: , na sam widok boję że utopię się w własnej ślinie :)



#3 Roma

Roma

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćkociewie

Napisano 09 lut 2014 - 14:54

Aniu-dzięki za przypomnienie  :flowers: że nawet zimą można produkować przetwory.Jutro zakupy i do roboty.



#4 agus

agus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 61 postów
  • Miejscowośćskawina

Napisano 09 lut 2014 - 17:13

Aniu dżem wygląda rewelacyjnie :clap: , a smakuje na pewno tak dobrze jak te które od Ciebie już dostaliśmy :) .



#5 Basia285

Basia285

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 355 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 09 lut 2014 - 18:13

Aniu, moje pytanie to, czy pomarańcze nadają się wszystkie czy są ograniczenia. Boję się aby nie było posmaku goryczki.

Ogólnie to apetycznie ten dżem wygląda i zastanawiam się czy do tego dżemu gdybym gotowała np dodać trochę cynamonu. Jak myślisz? Pasowała by taka kompozycja?

 

Pozdrawiam serdecznie.



#6 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2014 - 19:03

cynamon i imbir jak najbardziej z pomaranczami ,nie wiem jak to z marchewka jeszcze bo marmolade robilam tylko z pomaranczy



#7 mtomaszko

mtomaszko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • Miejscowośćmałopolskie

Napisano 10 lut 2014 - 10:14

:clap:



#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 10 lut 2014 - 10:22

Aniu kochana  :thumbsup:  narobilas mi smaka a teraz nie mam swoich pomaranczy( znaczy sasiadki pomaranczy bo moje drzewko mlode jest)  :cry: , poczekam do zimy, ale przepis zachowam :D



#9 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 11 cze 2014 - 19:38

Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Ma być jędrny i twardy jak ogórek małosolny, choć w smaku w żaden sposób go nie przypomina. Większa ilość będzie zrobiona późną jesienią, aby na zimę starczyło.

Załączony plik  P1030507.JPG   51,8 KB   25 Ilość pobrań



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 cze 2014 - 19:46

@Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? 



#11 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2229 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 11 cze 2014 - 19:58

Tez jestem ciekawa jaka zalewa?



#12 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 11 cze 2014 - 20:00

@Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? 

Electra.. podaję przepis na zalewę

2.5 litra wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru

cukier powoduje, iż kalafior nie ciemnieje, a do słoika dodaję liście chrzanu, bo korzeń niech sobie jeszcze rośnie na działce, przyda się do ogórków. Dałam również 4 ząbki czosnku i dużo świeżego koperku. Słoiki muszą stać w miarę ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym. Po dwóch lub trzech dniach wykładam na talerz, polewam oliwą z oliwek i posypuję drobno posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś lubi czosnek kiszony tak jak ja to też może go zjeść. Na zimę, podobnie jak ogórki kiszone, nie pasteryzuję tylko po kilku dniach wynoszę z kuchni do piwnicy. Kilka osób jadło moje ogórki i mogą potwierdzić, iż są zjadliwe. :)



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5402 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 cze 2014 - 20:09

Super!dzieki  :) jutro wysylam TZ na pole po liscie chrzanu ,koperek mam wlasny balkonowy ,musze sprobowac bo kalafiora z octu smak znam ale nie kiszonego :)



#14 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 11 cze 2014 - 21:05

Bardzo ciekawie zapowiada się ten kalafior kiszony na pewno zrobię;))pozdrawiam....

#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 cze 2014 - 21:12

Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? 



#16 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 11 cze 2014 - 21:21

Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? 

Aniu tego nie wiem , bo z innymi nie próbowałam, ale na jesień spróbuję jeszcze z brokułami.

Za 2-3 dni pokażę jak się wyglądają kalafiory małosolne. :) Smaku niestety nie jestem w stanie opisać.... nie jest to mój pierwszy raz ... już w poprzednim sezonie robiłam.



#17 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 11 cze 2014 - 21:50

Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji.

 

 Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem....  :cool:



#18 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 12 cze 2014 - 05:01

Anuś ciekawie się zapowiada Twój kalafiorek,kiszonego jeszcze nie robiłam i nie jadłam :)



#19 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1891 postów

Napisano 16 cze 2014 - 16:59

Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem....

 

Pis... no i się doczekałeś :cool:

Zdjęcie zrobione wczoraj, bo jeden słoik już pojechał :) Smak lepszy, niż w poprzednim sezonie, kiedy robiłam po raz pierwszy. Kalafior jest nadal biały, chrupiący. Dodałabym jeszcze więcej czosnku.

Załączony plik  P1030517.JPG   44,22 KB   15 Ilość pobrań

Życzę smacznego :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 16 cze 2014 - 23:33

Anus ,to i ja sie skusz chyba i zrobie  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych