Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
440 odpowiedzi w tym temacie

#421 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1392 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2019 - 08:11

A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.



#422 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 31 paź 2019 - 19:36

A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.

W skrzyneczce drewnianej soki jeden to sok z czarnego bzu, a drugi to sok z aronii. Przygotowywany był z dodatkiem liści wiśni, które później usuwam a dodaję kawałek kory cynamonu i kilka goździków dla aromatu. Przyprawy usuwam przed zlaniem gorącego  soku do butelek. Te butelki bardzo dobrze się sprawdzają .

Trunki z poprzednich lat są w butelkach na drugiej półce po lewej stronie. Na posadzce w słojach stoją tegoroczne, czekają cierpliwie na filtracje.



#423 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 21 cze 2020 - 19:11

Trochę mnie tu nie było :) niestety pogoda nie dopisała i nie mogłam zebrać świeżych kwiatów czarnego bzu, ale nie siedziałam bezczynnie :) zrobiłam galaretkę z soku, którego miałam sporo. Jeżeli deszcz nie usunie całego pyłku z kwiatów to jeszcze zrobię powtórkę, ale ''trochę inaczej '' :)

Soku było ponad litr, dodałam cukru ( myślałam o dodaniu miodu, ale wysoka temperatura zabija wszystko co dobre w miodzie ) Dodałam więc 30 dag cukru, dodatkowo około 100 ml soku z cytryn i dwie łyżki pektyn w proszku rozpuszczonych w 100 ml wody i dodałam do soku ( pewnie z powodu pektyn galaretka nieco ciemniejsza niż sok w butelkach )

Myślę, że można by dodać jeszcze świeże liście mięty do takiej galaretki, ale jak będzie okazja to poeksperymentuje.

Soki w butelkach, galaretka w słoiczkach.

Tak to wygląda, tylko jeszcze ładnych naklejek brak... ale za dwa dni już będą :)

Załączony plik  P1060452.JPG   56,67 KB   4 Ilość pobrań



#424 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 922 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 21 cze 2020 - 19:13

no, super!!!



#425 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 22 lip 2020 - 20:38

Jak co roku coś tam działam. Jednak ten rok jest trochę inny i plonów mniej. Dzisiaj cukinia młoda w plastrach w kurkumie i zalewie słodko-lwaśnej z liśćmi selera naciowego.

Dodatkowo suszenie chabru, zebranego podczas drogi powrotnej z lasu, gdzie niedawno odkryłam wielką polanę całą w malinach. Jest ich bardzo dużo, choć są nieco drobniejsze od tych ogrodowych to zapach mają nieporównywalnie intensywniejszy od tych z mojej uprawy.

Załączony plik  P1060466.JPG   77,57 KB   1 Ilość pobrań Załączony plik  P1060468.JPG   85,27 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  P1060453.JPG   115,14 KB   1 Ilość pobrań



#426 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 658 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 22 lip 2020 - 21:25

Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.Za tą cukinię  :)  :clap:  :clap:  :clap:



#427 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 23 lip 2020 - 06:32

Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.

 

Oczywiście, że mam :) od dwóch lat robię większość dżemów tą właśnie metodą. Wspominałam już o tym, ale chętnie przypomnę jeszcze raz. :)

To mój post z poprzedniego roku.

Zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .

Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).

Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g  i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.

Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .

Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.

Możesz też  dodać ksyliton. W tym roku tak zrobiłam w przypadku dżemu z czarnej porzeczki, bo kwaśna jak cho.....ra :)

A to  zdjęcie takich przetworów z poprzedniego roku nie publikowane jeszcze.

Jak trzeba odpowiem i pomogę :) Proszę pytać :)

Załączony plik  P1060150.JPG   90,99 KB   2 Ilość pobrań



#428 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 658 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 23 lip 2020 - 06:59

Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo :)



#429 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 23 lip 2020 - 12:15

Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo

 

Jeśli pozwolisz odpowiem na Twój post wieczorkiem :) właśnie wróciłam z lasu z kolejną porcją malin. Następnym razem zrobię fotkę tego miejsca. Zbierałam niecałą godzinkę ( sama) :) Jak wspomniałam wczoraj jest różnica między tymi ogrodowymi, a tymi z lasu. W drodze powrotnej wizyta w sadzie u moich znajomych i zrywanie wiśni. Nie są one duże, ani tak piękne jak te na targu, ale wiem, że dużo zdrowsze. Będzie konfitura wiśniowa z whisky, nalewka i wiśnie suszone.

Załączony plik  P1060473.JPG   66,12 KB   4 Ilość pobrań Załączony plik  P1060477.JPG   72,74 KB   4 Ilość pobrań



#430 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3346 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 23 lip 2020 - 13:08

Będzie konfitura wiśniowa z whisky

Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. :D



#431 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2020 - 13:24

@Anuś, dokladnie tak jak piszesz , nie ma porownania z ogrodowymi , sa mniejsze , bardziej pesciste , ja zawsze robie z nich sok , bo na dzem to one sie za bardzo nie nadaja, Aromat jest w calej kuchni jak sie robi.



#432 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 960 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 23 lip 2020 - 13:35


Będzie konfitura wiśniowa z whisky

Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie. :D
JaGra - teraz już robią whisky smakowe, także Jasiowi nic złego się nie stanie 😀
[Dodano: 23 lip 2020 - 14:35]
Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.

#433 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2020 - 13:46

@Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia ..dostalam od znajomej kiszone liscie zodkiewki i marchewki byly super smaczne , niestety nie mam ogrodka a kupne sie nie nadaja , jak masz wlasne, posmakoj , mozna dodac tez kapuste , w takiej kombinacji jadlam.



#434 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lip 2020 - 17:38

Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis :)



#435 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 23 lip 2020 - 21:02

Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo

Wszystkie marynaty zawierają cukier ( pikle również ) bez tego składnika nie da się stworzyć zalewy. Można by poeksperymentować z zamiennikami typu ksyliton lub słodzik w proszku. Nie będę tu konfabulować i napiszę szczerze, że nigdy tak nie robiłam w przypadku przetworów  z warzyw. Jeśli Cię interesuje to chętnie służę przepisami na przetwory z cukinii lub ogórków ( cukinia w kurkumie, ogórki w musztardzie rosyjskiej, ogórki w zalewie słodko kwaśnej, sos a'la  boloński, gdzie również dodaję cukinię, choć w oryginalnym przepisie jej nie ma ). Kilka z tych przepisów tu w mojej spiżarni jest, resztę dodam.

 

 

Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.

Jarku :laugh: :laugh:  trunku u mnie tego sporo, więc trzeba go wykorzystać  :D

 

 

Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.

Bardzo się cieszę, ze pomogłam :D nie wszystkie owoce się nadają, ale jagody, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie,i  truskawki również , ale te ostatnie kiedy nie zawierają nadmiernej ilości wody i są z odmian drobniejszych.

 

 

Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia

Oj electra masz rację w stu procentach :D  w tym roku zakupiłam książkę w całości poświęconą kiszeniu warzyw i owoców.  Mam nadzieję wiele z niej skorzystać. Najbardziej mnie ciekawi proces kiszenia warzyw w maślance.

 

 

Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis

To proszę, abyś zasięgła informacji o sposobie przygotowania. Samą marchew ( korzeń) już kisiłam w poprzednim sezonie. Jak dla mnie pychota :)


Użytkownik Anuś edytował ten post 23 lip 2020 - 21:14


#436 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 658 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 24 lip 2020 - 05:47

Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał :)



#437 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 24 lip 2020 - 09:43

Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał

 

Tego nie ma na pewno :) Dzisiaj z rańca zrobione, jeszcze ciepłe słoiki, ale spieszę podać przepis, może się przyda.

Ogórki w zalewie musztardowej.

Składniki :

2 kg ogórków

1 szklanka ( 250 ml ) octu 10%

1 szklanka cukru

6 szklanek wody

3 łyżki soli

słoiczek 180 g musztardy ( ja daję rosyjską )

2 łyżki musztardy miodowej

8 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

10 ziaren pieprzu czarnego

gałązki kopru

3 płaskie łyżki soli

Składniki zalewy zagotować. Zdjąć garnek z palnika i dodać musztardy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej w zalewie.

zalać przygotowane w słoikach ogórki ( można kroić w dowolny sposób, moje w tym przypadku w grube plastry ) zalewa musi być chłodna.

Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i gałązki kopru.

Pasteryzuje bardzo krótko, od zawsze i nigdy nie mam z tego powodu zonga :) Proces pasteryzacji u mnie trwa 5-7 minut . Ogórki są dobre dopiero po tygodniu, są smaczne i chrupiące.

Wizualnie zalewa nie wygląda zachęcająco, ale przecież to zjadamy ogórki a zalewę wylewamy.

Obok ogórków w zalewie musztardowej, również dzisiejsze ogórki w kurkumie w formie plastrów.

Załączony plik  P1060479.JPG   67,46 KB   2 Ilość pobrań

Cdn .. wieczorkiem :) wracam do kuchni :)



#438 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2130 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 24 lip 2020 - 11:05

Też mi moja zrobiła. :D



#439 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lip 2020 - 11:08

Anus

Kwaszone liscie 

peczek lisci marchwi 

peczek lisci rzodkiewki

200 g poszatkowanej drobno kapusty

50 ml octu

500 ml wody

pol straka papryczki chili

1 lyzka soli

2 lyzki cukru 

szczypta bialego pieprzu

 

Wode zagotowac ,

do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.



#440 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2043 postów

Napisano 25 lip 2020 - 08:12

Wode zagotowac , do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.

Dziękuję bardzo za przepis :) rozumiem, że to warzywa zakwaszane octem. Możesz napisać jeśli możesz i wiesz, czy ocet winny, czy spirytusowy ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych