A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Spiżarnia Anuś
#421
Napisano 31 paź 2019 - 08:11
#422
Napisano 31 paź 2019 - 19:36
A w skrzyneczce drewnianej jakie trunki.
W skrzyneczce drewnianej soki jeden to sok z czarnego bzu, a drugi to sok z aronii. Przygotowywany był z dodatkiem liści wiśni, które później usuwam a dodaję kawałek kory cynamonu i kilka goździków dla aromatu. Przyprawy usuwam przed zlaniem gorącego soku do butelek. Te butelki bardzo dobrze się sprawdzają .
Trunki z poprzednich lat są w butelkach na drugiej półce po lewej stronie. Na posadzce w słojach stoją tegoroczne, czekają cierpliwie na filtracje.
#423
Napisano 21 cze 2020 - 19:11
Trochę mnie tu nie było niestety pogoda nie dopisała i nie mogłam zebrać świeżych kwiatów czarnego bzu, ale nie siedziałam bezczynnie
zrobiłam galaretkę z soku, którego miałam sporo. Jeżeli deszcz nie usunie całego pyłku z kwiatów to jeszcze zrobię powtórkę, ale ''trochę inaczej ''
Soku było ponad litr, dodałam cukru ( myślałam o dodaniu miodu, ale wysoka temperatura zabija wszystko co dobre w miodzie ) Dodałam więc 30 dag cukru, dodatkowo około 100 ml soku z cytryn i dwie łyżki pektyn w proszku rozpuszczonych w 100 ml wody i dodałam do soku ( pewnie z powodu pektyn galaretka nieco ciemniejsza niż sok w butelkach )
Myślę, że można by dodać jeszcze świeże liście mięty do takiej galaretki, ale jak będzie okazja to poeksperymentuje.
Soki w butelkach, galaretka w słoiczkach.
Tak to wygląda, tylko jeszcze ładnych naklejek brak... ale za dwa dni już będą
P1060452.JPG 56,67 KB
4 Ilość pobrań
#424
Napisano 21 cze 2020 - 19:13
no, super!!!
#425
Napisano 22 lip 2020 - 20:38
Jak co roku coś tam działam. Jednak ten rok jest trochę inny i plonów mniej. Dzisiaj cukinia młoda w plastrach w kurkumie i zalewie słodko-lwaśnej z liśćmi selera naciowego.
Dodatkowo suszenie chabru, zebranego podczas drogi powrotnej z lasu, gdzie niedawno odkryłam wielką polanę całą w malinach. Jest ich bardzo dużo, choć są nieco drobniejsze od tych ogrodowych to zapach mają nieporównywalnie intensywniejszy od tych z mojej uprawy.
P1060466.JPG 77,57 KB
1 Ilość pobrań
P1060468.JPG 85,27 KB
1 Ilość pobrań
P1060453.JPG 115,14 KB
1 Ilość pobrań
#426
Napisano 22 lip 2020 - 21:25
Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.Za tą cukinię
#427
Napisano 23 lip 2020 - 06:32
Anuś może masz w swoich zbiorach produkty z mniejszą zawartością cukrów.
Oczywiście, że mam od dwóch lat robię większość dżemów tą właśnie metodą. Wspominałam już o tym, ale chętnie przypomnę jeszcze raz.
To mój post z poprzedniego roku.
Zrobiłam kolejne dżemy metodą janginizacji. Jest to metoda polegająca dodawaniu do owoców soli, która powoduje, że wydobywa się z nich słodycz naturalna, puszczają one więcej soku i przetwory zachowują naturalny kolor. Na początku po dodaniu odrobiny soli ( ja dodałam gruboziarnistą do przetworów) podobno można użyć również himalajskiej lub morskiej. wyczuwa się nieco słony posmak. Jednak w miarę duszenia tych owoców w soku własnym smak powoli zmienia się w słodki .
Jak dla mnie nie wszystkie owoce nadają się do przetworzenia w taki sposób. nie zrobię na pewno tak dżemu wiśniowego, bo jak dla mnie są one zbyt kwaśne ( dodam cukier trzcinowy).
Miałam 1.3 kg swoich brzoskwiń. Sparzyłam je wrzątkiem, następnie do zimnej wody, szybciej można obrać je ze skórki. Usunęłam pestki i włożyłam do garnka o grubym dnie. Dodałam soli w ilości 2 g i powoli zaczęłam proces duszenia. Owoce mimo, że były bardzo mięsiste, oddały sporo soku. Dodam jeszcze, że po kilku minutach od rozpoczęcia ich duszenia potraktowałam ich odrobinę tłuczkiem do ziemniaków.
Po około 40 minutach dżem był słodki. Na pewno dla kogoś kto lubi bardzo słodkie przetwory metoda ta nie sprawdzi się .
Na koniec dodałam pół łyżeczki pektyn, które nie mają żadnych ''ulepszaczy'', więc przetwory poddałam krótkiej pasteryzacji- 7 minut . Robiłłam podobną metodą również dżem z malin.
Możesz też dodać ksyliton. W tym roku tak zrobiłam w przypadku dżemu z czarnej porzeczki, bo kwaśna jak cho.....ra
A to zdjęcie takich przetworów z poprzedniego roku nie publikowane jeszcze.
Jak trzeba odpowiem i pomogę Proszę pytać
P1060150.JPG 90,99 KB
2 Ilość pobrań
#428
Napisano 23 lip 2020 - 06:59
Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo
#429
Napisano 23 lip 2020 - 12:15
Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo
Jeśli pozwolisz odpowiem na Twój post wieczorkiem właśnie wróciłam z lasu z kolejną porcją malin. Następnym razem zrobię fotkę tego miejsca. Zbierałam niecałą godzinkę ( sama)
Jak wspomniałam wczoraj jest różnica między tymi ogrodowymi, a tymi z lasu. W drodze powrotnej wizyta w sadzie u moich znajomych i zrywanie wiśni. Nie są one duże, ani tak piękne jak te na targu, ale wiem, że dużo zdrowsze. Będzie konfitura wiśniowa z whisky, nalewka i wiśnie suszone.
P1060473.JPG 66,12 KB
4 Ilość pobrań
P1060477.JPG 72,74 KB
4 Ilość pobrań
#430
Napisano 23 lip 2020 - 13:08
Będzie konfitura wiśniowa z whisky
Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.
#431
Napisano 23 lip 2020 - 13:24
@Anuś, dokladnie tak jak piszesz , nie ma porownania z ogrodowymi , sa mniejsze , bardziej pesciste , ja zawsze robie z nich sok , bo na dzem to one sie za bardzo nie nadaja, Aromat jest w calej kuchni jak sie robi.
#432
Napisano 23 lip 2020 - 13:35
JaGra - teraz już robią whisky smakowe, także Jasiowi nic złego się nie stanie 😀
Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.
Będzie konfitura wiśniowa z whisky
[Dodano: 23 lip 2020 - 14:35]
Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.
#433
Napisano 23 lip 2020 - 13:46
@Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia ..dostalam od znajomej kiszone liscie zodkiewki i marchewki byly super smaczne , niestety nie mam ogrodka a kupne sie nie nadaja , jak masz wlasne, posmakoj , mozna dodac tez kapuste , w takiej kombinacji jadlam.
#434
Napisano 23 lip 2020 - 17:38
Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis
#435
Napisano 23 lip 2020 - 21:02
Obecnie trwa sezon ogórkowo-cukiniowy,na foto są pikle to może jakieś przepisy[małocukrowe] z tych warzyw bo mam tego sporo
Wszystkie marynaty zawierają cukier ( pikle również ) bez tego składnika nie da się stworzyć zalewy. Można by poeksperymentować z zamiennikami typu ksyliton lub słodzik w proszku. Nie będę tu konfabulować i napiszę szczerze, że nigdy tak nie robiłam w przypadku przetworów z warzyw. Jeśli Cię interesuje to chętnie służę przepisami na przetwory z cukinii lub ogórków ( cukinia w kurkumie, ogórki w musztardzie rosyjskiej, ogórki w zalewie słodko kwaśnej, sos a'la boloński, gdzie również dodaję cukinię, choć w oryginalnym przepisie jej nie ma ). Kilka z tych przepisów tu w mojej spiżarni jest, resztę dodam.
Jak możesz tak profanować ten szlachetny trunek. Jasio Wędrowniczek będzie się pewnie w grobie przewracał jak się dowie.
Jarku
trunku u mnie tego sporo, więc trzeba go wykorzystać
Szukałem sposobu na przetwory owocowe bez cukru. Dziękuję Anuś za podpowiedź dotyczącą janginizacji.
Bardzo się cieszę, ze pomogłam nie wszystkie owoce się nadają, ale jagody, maliny, jeżyny, morele, brzoskwinie,i truskawki również , ale te ostatnie kiedy nie zawierają nadmiernej ilości wody i są z odmian drobniejszych.
Anuś, wiem ze jestes fanka kiszenia
Oj electra masz rację w stu procentach w tym roku zakupiłam książkę w całości poświęconą kiszeniu warzyw i owoców. Mam nadzieję wiele z niej skorzystać. Najbardziej mnie ciekawi proces kiszenia warzyw w maślance.
Anus to raczej byly pikle czyli kwaszone , bo byl dodatek octu winnego, jak bys chciala zrobic to dopytam dokladniej przepis
To proszę, abyś zasięgła informacji o sposobie przygotowania. Samą marchew ( korzeń) już kisiłam w poprzednim sezonie. Jak dla mnie pychota
Użytkownik Anuś edytował ten post 23 lip 2020 - 21:14
#436
Napisano 24 lip 2020 - 05:47
Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał
#437
Napisano 24 lip 2020 - 09:43
Przejrzę temat i jak czegoś nie będzie to będę pisał
Tego nie ma na pewno Dzisiaj z rańca zrobione, jeszcze ciepłe słoiki, ale spieszę podać przepis, może się przyda.
Ogórki w zalewie musztardowej.
Składniki :
2 kg ogórków
1 szklanka ( 250 ml ) octu 10%
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
3 łyżki soli
słoiczek 180 g musztardy ( ja daję rosyjską )
2 łyżki musztardy miodowej
8 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
10 ziaren pieprzu czarnego
gałązki kopru
3 płaskie łyżki soli
Składniki zalewy zagotować. Zdjąć garnek z palnika i dodać musztardy. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się jej w zalewie.
zalać przygotowane w słoikach ogórki ( można kroić w dowolny sposób, moje w tym przypadku w grube plastry ) zalewa musi być chłodna.
Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i gałązki kopru.
Pasteryzuje bardzo krótko, od zawsze i nigdy nie mam z tego powodu zonga Proces pasteryzacji u mnie trwa 5-7 minut . Ogórki są dobre dopiero po tygodniu, są smaczne i chrupiące.
Wizualnie zalewa nie wygląda zachęcająco, ale przecież to zjadamy ogórki a zalewę wylewamy.
Obok ogórków w zalewie musztardowej, również dzisiejsze ogórki w kurkumie w formie plastrów.
P1060479.JPG 67,46 KB
2 Ilość pobrań
Cdn .. wieczorkiem wracam do kuchni
#438
Napisano 24 lip 2020 - 11:05
Też mi moja zrobiła.
#439
Napisano 24 lip 2020 - 11:08
Anus
Kwaszone liscie
peczek lisci marchwi
peczek lisci rzodkiewki
200 g poszatkowanej drobno kapusty
50 ml octu
500 ml wody
pol straka papryczki chili
1 lyzka soli
2 lyzki cukru
szczypta bialego pieprzu
Wode zagotowac ,
do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.
#440
Napisano 25 lip 2020 - 08:12
Wode zagotowac , do sloika wszypac sol ,cukier pieprz papryke umyte liscie i kapuste zalac woda i octem, potrzasac sloikiem do rozpuszczenia sie cukru i soli.
Dziękuję bardzo za przepis rozumiem, że to warzywa zakwaszane octem. Możesz napisać jeśli możesz i wiesz, czy ocet winny, czy spirytusowy ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych