Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
459 odpowiedzi w tym temacie

#441 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lip 2020 - 09:37

ocet winny, czy spirytusowy ?
spirytusowy ,u nas jest 12% wiec z 10% bedzie ciut slabsza ale zawsze mozna zredukowac wode . 

#442 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 02 wrz 2020 - 14:14

Jak się ma dwa dni wolnego od pracy, to trzeba sobie czas zorganizować :D Cześć moich plonów, owoce oprócz gruszek, które też moje pochodzi z sadu moich znajomych. Kuchnia nie z gumy i niestety musiałam część przenieść do pokoju. Brak miejsca na małą czarną  :D

Reszta w kuchni się tworzy :cool:

Sok z jabłek z wyciskarki wolnoobrotowej. Właściwie powstał gęsty nektar. Bez dodawania cukru, bo jabłka były wystarczająco słodkie. Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny. Będzie kompot w zalewie miodowej. Gruszki w całości bez skóry z winogronem i plastrami cytryny.

W przyszłym tygodniu czas najwyższy na kiszonki z marchwi, fasolki szparagowej i trochę nowości ;)

Załączony plik  P1060503.JPG   61,1 KB   1 Ilość pobrań

CDN..

 

 



#443 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2780 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 02 wrz 2020 - 14:35

Piękny widok :thumbsup: :clap:



#444 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8438 postów

Napisano 02 wrz 2020 - 14:38

nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny
Najlepszy , dżem z mirabelek nawet po nalewce - super  :D

#445 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 02 wrz 2020 - 15:56

Intrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ] chociaż postanowiłam ,ze już w tym roku koniec ze słoikami :facepalm:

Muszę tylko zrobić sos z pomidorów ,papryki i cebuli ,bo to obowiązkowo robię każdego roku.

W tym roku dodałam do swojej spiżarni  jeszcze dżem z borówki solo i  z dodatkiem jabłek i galaretki cytrynowej-będzie do jagodzianek :)



#446 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7121 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 wrz 2020 - 20:16

Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka

 

Nalewkę z mirabelek jak robisz?  :cool:

 

i trochę nowości

 

Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?  :cool:



#447 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 02 wrz 2020 - 20:40

Najlepszy , dżem z mirabelek

 

Waldku na pewno zrobię :) owoców na drzewie jeszcze sporo, choć zaczynają już spadać.

 

Piękny widok

 

Dziękuję :D co roku obiecuję sobie, że zrobię mniej, niestety w tym przypadku nie umiem dotrzymać słowa :facepalm:

 

ntrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ]

 

Przepis prosty :) gruszki muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obieram ze skóry zostawiając jednak ''ogonek''  zanim wszystkie obiorę to te wcześniejsze wkładam do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wkładam w całości do słoików, dodaję plastry wyszorowanej cytryny i kilka sztuk winogrona zielonego.

Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach, a następnie pasteryzuje około 12 minut.  

Zdjęcia z poprzedniego sezonu, jak mnie pamięć nie myli.

Załączony plik  P1060154.JPG   59,46 KB   1 Ilość pobrań Załączony plik  P1060156.JPG   52,52 KB   1 Ilość pobrań

 

Nalewkę z mirabelek jak robisz?

 

Piotrze zalewam całe owoce 70% alko zostawiam na dwa tygodnie, zlewam i zasypuje je odrobiną cukru, oraz dodaje miód i zostawiam na kolejne dwa tygodnie .

Z moich obserwacji w tej nalewce cukier i miód dość ciężko się rozpuszczają. Następnie łączę oba zlewy, do słoika z owocami i rozpuszczonym cukrem i miodem dodaje alko i zostawiam na kilka miesięcy. Może powinnam dodać coś jeszcze ? jakieś dodatki ( anyż, cynamon,) ?

 

Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?

 

Buraki to temat rzeka :D polecam takie z kminkiem i czosnkiem, buraki z kapustą, buraki z pomarańczami, z ogórkiem małosolnym i dużą ilością koperku  takie tradycyjne do podania na ciepło i. W tym roku zrobię jeszcze buraki z malinami  :D Wybieraj  :D



#448 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6425 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 09:18

Buraki z papryką.

#449 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 09:38

Buraki z papryką.

Paweł o tych nie pomyślałam, bo tych nie robię. Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''



#450 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2020 - 10:04

Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach

Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?

Jeżeli chodzi o buraki to ja po prostu gotuję je ,ścieram na tarce i pakuje do słoików  +trochę cukru i soku z cytryny[niekoniecznie] .Pasteryzuje i do piwnicy. Wyjmuje potem i doprawiam -przesmażam trochę cebulki sol cukier i sok z cytryny i odrobina maki



#451 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 10:52

Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?

Na litr wody 4 łyżki płaskie  cukru. Można dać więcej lub mnie, to zależy kto co lubi. :D można zmienić cukier na miód, lub pół na pół.


Użytkownik Anuś edytował ten post 03 wrz 2020 - 10:53


#452 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2020 - 11:54

No to lecę po gruszki :)



#453 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6425 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 13:47

Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''

Bo trzeba mieć dobry przepis.  :tongue:  



#454 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2020 - 09:29

@pis67, buraczki z przepisu tesciowej pokemona sa super smaczne polecam

https://wedlinydomow...takie/?p=373090



#455 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7121 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 06 wrz 2020 - 20:39

buraczki z przepisu tesciowej pokemona sa super smaczne polecam

 

dziękuję :cool:



#456 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 07 wrz 2020 - 06:21

Potwierdzam, robiłem wiele razy ;)



#457 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 16 wrz 2020 - 13:31

Pierwszy dzień wolnego :cool:

Załączony plik  P1060506.JPG   63,18 KB   3 Ilość pobrań

A to drugi dzień wolnego :cool:

Załączony plik  P1060509.JPG   69,76 KB   3 Ilość pobrań

Polecam  sałatkę z fasolki szparagowej według Kolegi Pokemona.  https://wedlinydomow...y-i-inne-takie/W takin sam sposób robię świeże grzyby. 

Z ostatnich mirabelek powstał dżem z mirabelek z kardamonem z dodatkiem kawałków jabłek. 

Z kiszonkami jeszcze nie ''wystartowałam'' ale to kwestia kilku dni  i będę działać. Pogoda jak na razie sprzyja i warzywa będzie można wykopać.


Użytkownik Anuś edytował ten post 16 wrz 2020 - 13:47


#458 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8438 postów

Napisano 16 wrz 2020 - 13:42

No Anuś, byłby z Ciebie ideał 😍 gdyby nie ten nałóg🤯

#459 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 20 wrz 2020 - 18:52

gdyby nie ten nałóg

 

Tak wiem Muski,że palenie to brzydki nawyk. Może przyjdzie taka chwila, że rzucę.

Dzisiaj poczyniłam kiszonki z selera i drugą z cukinii. Do tej pierwszej dołożyłam czosnek, kawałek chrzanu i koper ( chociaż  tych dwóch ostatnich składników nie było  w przepisie ) po jednej ostrej papryczce ( użyłam takich, które sama suszyłam). Do tej z cukinii dodałam czosnek, koper, papryczkę. W przepisie proponowano dodanie łyżeczki ulubionych ziół. Dodałam świeże carry włoskie.

Solanka to litr wody ( ja używam  zawsze takiej ''prosto z kranu'' ) i płaska łyżka soli niejodowanej.

Załączony plik  P1060510.JPG   53,93 KB   3 Ilość pobrań Załączony plik  P1060511.JPG   64,16 KB   3 Ilość pobrań

                                                            Załączony plik  P1060513.JPG   69,08 KB   3 Ilość pobrań

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#460 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 21 wrz 2020 - 19:26

Przeczytałam  ( i myślę, że nie tylko ja ) ;)  ze zrozumieniem wszystkie rady od Was. Jeśli pozwolicie za kilka dni usunę te posty. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Dyskusje o paleniu przeniesiemy do innego tematu.

Dzisiaj buraki z malinami.

Buraki można ugotować lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą wersję. Starte na tarce ( było ich 1.2 lg) dodałam 30 dag świeżych malin, sól do smaku i sok z jednej cytryny. Jeżeli ktoś nie ma cytryny można dać łyżkę octu. Nie ma tam grama cukru, maliny były słodkie.  Wszystko wymieszałam i poczekałam aż maliny ''puszczą sok''

Przełożyłam do słoików i pasteryzacja 12 minut.

Załączony plik  P1060515.JPG   116,16 KB   1 Ilość pobrań Załączony plik  P1060518.JPG   66,74 KB   1 Ilość pobrań

W drugim rzędzie buraki z czosnkiem i świeżo tartym chrzanem.

Załączony plik  P1060517.JPG   73,52 KB   1 Ilość pobrań

Jutro kolejne buraki w innej odsłonie. :D


Użytkownik Anuś edytował ten post 24 wrz 2020 - 22:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Bing (1)