ocet winny, czy spirytusowy ?spirytusowy ,u nas jest 12% wiec z 10% bedzie ciut slabsza ale zawsze mozna zredukowac wode .
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Spiżarnia Anuś
Napisano 25 lip 2020 - 09:37
Napisano 02 wrz 2020 - 14:14
Jak się ma dwa dni wolnego od pracy, to trzeba sobie czas zorganizować Cześć moich plonów, owoce oprócz gruszek, które też moje pochodzi z sadu moich znajomych. Kuchnia nie z gumy i niestety musiałam część przenieść do pokoju. Brak miejsca na małą czarną
Reszta w kuchni się tworzy
Sok z jabłek z wyciskarki wolnoobrotowej. Właściwie powstał gęsty nektar. Bez dodawania cukru, bo jabłka były wystarczająco słodkie. Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka czy kompot jak dla mnie pyszny. Będzie kompot w zalewie miodowej. Gruszki w całości bez skóry z winogronem i plastrami cytryny.
W przyszłym tygodniu czas najwyższy na kiszonki z marchwi, fasolki szparagowej i trochę nowości
P1060503.JPG 61,1 KB
1 Ilość pobrań
CDN..
Napisano 02 wrz 2020 - 14:35
Piękny widok
Napisano 02 wrz 2020 - 14:38
nalewka czy kompot jak dla mnie pysznyNajlepszy , dżem z mirabelek nawet po nalewce - super

Napisano 02 wrz 2020 - 15:56
Intrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ] chociaż postanowiłam ,ze już w tym roku koniec ze słoikami
Muszę tylko zrobić sos z pomidorów ,papryki i cebuli ,bo to obowiązkowo robię każdego roku.
W tym roku dodałam do swojej spiżarni jeszcze dżem z borówki solo i z dodatkiem jabłek i galaretki cytrynowej-będzie do jagodzianek
Napisano 02 wrz 2020 - 20:16
Mirabelki w tym roku jakieś ''gigantyczne'' Owoc zapomniany troszkę przez Nas, a nalewka
Nalewkę z mirabelek jak robisz?
i trochę nowości
Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?
Napisano 02 wrz 2020 - 20:40
Najlepszy , dżem z mirabelek
Waldku na pewno zrobię owoców na drzewie jeszcze sporo, choć zaczynają już spadać.
Piękny widok
Dziękuję co roku obiecuję sobie, że zrobię mniej, niestety w tym przypadku nie umiem dotrzymać słowa
ntrygują mnie te gruszki z winogronem [poproszę o przepis ]
Przepis prosty gruszki muszą być dojrzałe, ale nie przejrzałe. Obieram ze skóry zostawiając jednak ''ogonek'' zanim wszystkie obiorę to te wcześniejsze wkładam do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Wkładam w całości do słoików, dodaję plastry wyszorowanej cytryny i kilka sztuk winogrona zielonego.
Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach, a następnie pasteryzuje około 12 minut.
Zdjęcia z poprzedniego sezonu, jak mnie pamięć nie myli.
P1060154.JPG 59,46 KB
1 Ilość pobrań
P1060156.JPG 52,52 KB
1 Ilość pobrań
Nalewkę z mirabelek jak robisz?
Piotrze zalewam całe owoce 70% alko zostawiam na dwa tygodnie, zlewam i zasypuje je odrobiną cukru, oraz dodaje miód i zostawiam na kolejne dwa tygodnie .
Z moich obserwacji w tej nalewce cukier i miód dość ciężko się rozpuszczają. Następnie łączę oba zlewy, do słoika z owocami i rozpuszczonym cukrem i miodem dodaje alko i zostawiam na kilka miesięcy. Może powinnam dodać coś jeszcze ? jakieś dodatki ( anyż, cynamon,) ?
Nie chce mi się gmerać po necie, Aniu - buraczki obrodziły, jak je zakonserwować, weny u mnie brak?
Buraki to temat rzeka polecam takie z kminkiem i czosnkiem, buraki z kapustą, buraki z pomarańczami, z ogórkiem małosolnym i dużą ilością koperku takie tradycyjne do podania na ciepło i. W tym roku zrobię jeszcze buraki z malinami
Wybieraj
Napisano 03 wrz 2020 - 09:18
Napisano 03 wrz 2020 - 09:38
Buraki z papryką.
Paweł o tych nie pomyślałam, bo tych nie robię. Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''
Napisano 03 wrz 2020 - 10:04
Gotuję syrop i przestudzonym zalewam gruszki w słoikach
Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?
Jeżeli chodzi o buraki to ja po prostu gotuję je ,ścieram na tarce i pakuje do słoików +trochę cukru i soku z cytryny[niekoniecznie] .Pasteryzuje i do piwnicy. Wyjmuje potem i doprawiam -przesmażam trochę cebulki sol cukier i sok z cytryny i odrobina maki
Napisano 03 wrz 2020 - 10:52
Chodzi mi o ten syrop -jak dużo dajesz cukru?
Na litr wody 4 łyżki płaskie cukru. Można dać więcej lub mnie, to zależy kto co lubi. można zmienić cukier na miód, lub pół na pół.
Użytkownik Anuś edytował ten post 03 wrz 2020 - 10:53
Napisano 03 wrz 2020 - 11:54
No to lecę po gruszki
Napisano 03 wrz 2020 - 13:47
Zrobiłam kilka lat temu i nie miały ''wzięcia''
Bo trzeba mieć dobry przepis.
Napisano 06 wrz 2020 - 09:29
@pis67, buraczki z przepisu tesciowej pokemona sa super smaczne polecam
https://wedlinydomow...takie/?p=373090
Napisano 06 wrz 2020 - 20:39
buraczki z przepisu tesciowej pokemona sa super smaczne polecam
dziękuję
Napisano 07 wrz 2020 - 06:21
Potwierdzam, robiłem wiele razy
Napisano 16 wrz 2020 - 13:31
Pierwszy dzień wolnego
P1060506.JPG 63,18 KB
3 Ilość pobrań
A to drugi dzień wolnego
P1060509.JPG 69,76 KB
3 Ilość pobrań
Polecam sałatkę z fasolki szparagowej według Kolegi Pokemona. https://wedlinydomow...y-i-inne-takie/W takin sam sposób robię świeże grzyby.
Z ostatnich mirabelek powstał dżem z mirabelek z kardamonem z dodatkiem kawałków jabłek.
Z kiszonkami jeszcze nie ''wystartowałam'' ale to kwestia kilku dni i będę działać. Pogoda jak na razie sprzyja i warzywa będzie można wykopać.
Użytkownik Anuś edytował ten post 16 wrz 2020 - 13:47
Napisano 16 wrz 2020 - 13:42
Napisano 20 wrz 2020 - 18:52
gdyby nie ten nałóg
Tak wiem Muski,że palenie to brzydki nawyk. Może przyjdzie taka chwila, że rzucę.
Dzisiaj poczyniłam kiszonki z selera i drugą z cukinii. Do tej pierwszej dołożyłam czosnek, kawałek chrzanu i koper ( chociaż tych dwóch ostatnich składników nie było w przepisie ) po jednej ostrej papryczce ( użyłam takich, które sama suszyłam). Do tej z cukinii dodałam czosnek, koper, papryczkę. W przepisie proponowano dodanie łyżeczki ulubionych ziół. Dodałam świeże carry włoskie.
Solanka to litr wody ( ja używam zawsze takiej ''prosto z kranu'' ) i płaska łyżka soli niejodowanej.
P1060510.JPG 53,93 KB
3 Ilość pobrań
P1060511.JPG 64,16 KB
3 Ilość pobrań
P1060513.JPG 69,08 KB
3 Ilość pobrań
Załączone pliki
Sponsor
Napisano 21 wrz 2020 - 19:26
Przeczytałam ( i myślę, że nie tylko ja ) ze zrozumieniem wszystkie rady od Was. Jeśli pozwolicie za kilka dni usunę te posty. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie. Dyskusje o paleniu przeniesiemy do innego tematu.
Dzisiaj buraki z malinami.
Buraki można ugotować lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą wersję. Starte na tarce ( było ich 1.2 lg) dodałam 30 dag świeżych malin, sól do smaku i sok z jednej cytryny. Jeżeli ktoś nie ma cytryny można dać łyżkę octu. Nie ma tam grama cukru, maliny były słodkie. Wszystko wymieszałam i poczekałam aż maliny ''puszczą sok''
Przełożyłam do słoików i pasteryzacja 12 minut.
P1060515.JPG 116,16 KB
1 Ilość pobrań
P1060518.JPG 66,74 KB
1 Ilość pobrań
W drugim rzędzie buraki z czosnkiem i świeżo tartym chrzanem.
P1060517.JPG 73,52 KB
1 Ilość pobrań
Jutro kolejne buraki w innej odsłonie.
Użytkownik Anuś edytował ten post 24 wrz 2020 - 22:24
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
Bing (1)