Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
421 odpowiedzi w tym temacie

#41 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 10:27

a ja wczoraj tu zajrzałem, poczytałem, po czym poleciałem do sklepu po kalafiora, i zacząłem kiszenie :) musiałem improwizować bo już późno było i nie miałem gdzie kupić zestawu do kiszenia, i dałem do słojów gotową mieszankę do kiszenia ogórków, do tego 4 ząbki czosnku, i do jednego słoja dałem na próbę 1 chili świeżą ale bez pestek, zalewa tak jak podała Anuś, teraz czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie, za słabo poupychałem i kalafiorek popłynął mi do góry, ale szklaneczka na wierch załatwiła sprawę, już się nie mogę doczekać. Z małego kalafiorka wyszły mi 2 słoiki, w weekend degustacja


Użytkownik osid edytował ten post 25 wrz 2014 - 10:28


#42 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 wrz 2014 - 11:10

osid gwarantuje Ci ze nie pozalujesz ,ja teraz co i raz sobie robie takiego kalafiorka ,sloiczek na 2 razy sama zjadam :)



#43 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 11:34

Och te gruszkiiiii coś pięknego;))

#44 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 22:03

dałem do słojów gotową mieszankę do kiszenia ogórków,

Osid ... nigdy nie robiłam z gotową przyprawą, nie wiem jakie tam są składniki oprócz kopru, ale na pewno też będą smaczne :)

Ostatnio włożyłam do słoików zwykły świeży zielony koperek i liście chrzanu, zamiast korzenia.

w weekend degustacja

Proszę napisać .. tylko szczerze o walorach smakowych po degustacji, super smakuje w sałatkach.

osid gwarantuje Ci ze nie pozalujesz ,ja teraz co i raz sobie robie takiego kalafiorka ,sloiczek na 2 razy sama zjadam

Cieszy mnie to Electra :) choć nie wszystkim musi to smakować. Teraz czekam na brukselkę. :)

Och te gruszkiiiii coś pięknego;))

Morfi.. a jakie smaczne :)



#45 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 23:16

Nawet nie wnikam ;)))

#46 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5601 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 wrz 2014 - 09:31

Anuś nawet mojemu TZ smakuje a on za kiszona kapusta nie przepada 

no wlasnie brukselka juz chyba sie pojawila w sklepach trzeba sprobowac  a w okolicach swiat bede musiala zrobic tak jarmuz :)



#47 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 26 wrz 2014 - 12:46

Dzisiaj tak na szybko, między pieczeniem chleba, a robieniem pasztetu i pasteryzacją przetworów ... :cool:

Buraczki z warzywami startymi na tarce jarzynowej i podsmażonymi na niewielkiej ilości oliwy, oraz buraczki z kminkiem ( inspiracją do zrobienia tych ostatnich była rozmowa na SB Małgoś z Kolegą Jacinto ) ... nie podsłuchiwałam :facepalm: przepis stworzyłam sobie sama. :)

Załączony plik  P1030668.JPG   71,95 KB   6 Ilość pobrań

Mam nadzieje, że kminek jest widoczny :)

Załączony plik  P1030670.JPG   85,41 KB   6 Ilość pobrań

 

 

 



#48 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 26 wrz 2014 - 21:25

Anuś. Te buraczki z tym
kminkiem to taka podróż w przeszłość i to całkiem przypadkiem
Moja babcia (mama ojca) właśnie takie buraki robiła.zmarła zanim zaczęłam interesować się kuchnią
Na grzybozlocie odkryłam ten smak na nowo.to część mojego dzieciństwa,stąd ten sentyment.

Użytkownik Małgoś edytował ten post 26 wrz 2014 - 21:26


#49 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 26 wrz 2014 - 21:38

Moja babcia (mama ojca) właśnie takie buraki robiła

Małgoś ... nie znałam takiego połączenia, dlatego postanowiłam zrobić. Nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie, ale dodałam jeszcze cebulę, oraz cukier oliwę i ocet w jednakowych proporcjach i ''zapakowałam'' do słoików.



#50 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 30 wrz 2014 - 11:26

mój kalafiorek :)

od razu po zalaniu zalewą:

Załączony plik  IMG_0012.JPG   66,21 KB   7 Ilość pobrań

a tu po 4 dniach (Niedziela):

Załączony plik  IMG_0013.JPG   50,53 KB   7 Ilość pobrań

 

i powiem szczerze, że smak po dwóch dniach mnie nie zadowolił ani nie powalił na kolana, bo kalafiorek był po prostu słony, i tyle, ale postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała, i po tych 4 dniach czekania, chrupnąłem pół słoiczka na raz :)

kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa, czosnek mocno wyczuwalny ale nie dominujący, ja dałem jeden cały ząbek na słoik i 3 pociachane w plasterki, mi osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili :devil:

dzięki za przepis

pozdrawiam  

 



#51 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 30 wrz 2014 - 12:31

postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała,

Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.

kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa,

To mnie cieszy :)

osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili :devil:

Dzięki za podpowiedź :)

Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo :)



#52 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 30 wrz 2014 - 12:42

Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.

zgadzam się w 100% ;) zwłaszcza że mieszkamy teraz w domku, gdzie pali się w piecu, i w dzień jest ciepło, a w nocy jak nikt nie podkłada, to robi się zimno i dlatego czas kiszenia się wydłużył.

 

 

Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo

a jak zielona zabarwi ci go na zielono ?! :tongue: u mnie nic się nie zabarwiło, więc śmiało możesz dac czerwoną.


Użytkownik osid edytował ten post 30 wrz 2014 - 12:43


#53 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 15 paź 2014 - 13:47

... Żeby nie było, że całe lato nic nie robiłam :cool: Zostały tylko do zrobienia kiszonki ... z kalafiora, brokuła, brukselki oraz kiszenie białej i czerwonej kapusty... ale to za kilka dni. Jakość zdjęć może nie powala, ale mam takie oświetlenie w piwnicy. Ostatnie zdjęcie nieco okrojone z kawałka, ale szafka była przeszkodą. Słoików nieco ponad 300 :laugh: chyba starczy. Wszystkie warzywa z działki, owoce też oprócz gruszek i jabłek i truskawek... dostałam je od znajomych, którzy narzekali na ''klęskę urodzaju'' :) .. a jeszcze paprykę też kupiłam. Jak ktoś nie wie co znajduję się w słoikach, to proszę pokazać palcem :laugh: a ja napisze co to za mój ''wytwór'' :)

Kolejne półki a na koniec wszystkie razem.

Załączony plik  P1030709.JPG   69,66 KB   6 Ilość pobrań                               Załączony plik  P1030710.JPG   47,48 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030711.JPG   49,8 KB   6 Ilość pobrań                               Załączony plik  P1030712.JPG   52,35 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030713.JPG   52,61 KB   6 Ilość pobrań                               Załączony plik  P1030714.JPG   46,44 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030715.JPG   41,53 KB   5 Ilość pobrań                               Załączony plik  P1030716.JPG   66,98 KB   5 Ilość pobrań

:)

 



#54 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7223 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 15 paź 2014 - 14:00

Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....

lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... ;)



#55 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1702 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 15 paź 2014 - 14:00

Cóż tu więcej można napisać :clap:



#56 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3067 postów

Napisano 15 paź 2014 - 14:26

Moc pracy się pochowała w tych regałach. Jestem pełen podziwu. U nas w rodzinie robienie takich przetworów skończyło się na babci.

Brawo !!!



#57 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2322 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 paź 2014 - 15:15

Anus bardzo bogata ta Twoja spizarnia :clap: :clap: , musze sie i ja pochwalic tez moja.JZałączony plik  DSCN6330.JPG   87,59 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN6327.JPG   71,85 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN6324.JPG   82,59 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN6328.JPG   71,1 KB   6 Ilość pobrań

Załączone pliki



#58 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3067 postów

Napisano 15 paź 2014 - 15:22

Eli, at flaszki to nie powinny leżakować ???

 

Załączony plik  wino.jpg   143,83 KB   6 Ilość pobrań

 

No a reszta godna podziwu. Panie, zazdroszczę Wam.

 



#59 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2322 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 15 paź 2014 - 15:37

dyzio nie wiem czy powinny lezakowac , moj maz jak przyniesie to zawsze postawi  i tak stoja ;)



#60 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 15 paź 2014 - 17:28

Anuś dałaś czadu :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych