electra Posted August 4, 2014 Report Share #26 Posted August 4, 2014 Anus, kalafior doskonaly minelo dopiero 1,5 dnia ale nie moglam sie powstrzymac ,zjadlam 1/3 sloika, kalafiorek chrupiacy ,smak to cos jak ogorek malosolny a kiszona kapusta,przepis extra i bede robila czesciej. Musze sprobowac z oliwa jak juz sie zakisi dobrze ( chyba ze nie zdazy ) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-364570 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 4, 2014 Author Report Share #27 Posted August 4, 2014 Anus, kalafior doskonaly minelo dopiero 1,5 dnia ale nie moglam sie powstrzymac ,zjadlam 1/3 sloika, kalafiorek chrupiacy ,smak to cos jak ogorek malosolny Electra ... cieszę się, że Ci smakuje na jesień zrobię tak samo z brokułem i myślałam jeszcze o brukselce ... nieco zapomniane warzywo u Nas, a przecież smaczne. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-364633 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 5, 2014 Report Share #28 Posted August 5, 2014 no wlasnie brukselka! uwielbiam a moze tak jarmuz? u nas bardzo popularny jest na swieta BZ.bede musiala wyprobowac Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-364680 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 23, 2014 Author Report Share #29 Posted August 23, 2014 Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. Czas zbioru- niecałe dwie godzinki z przerwą na kawę pod gruszą Koszt- zero złotych. Zalety - czas spędzony na świeżym powietrzu i ból kręgosłupa, ale co tam ... ważne, że będzie dżem, placek z truskawkami, mus truskawkowy do zamrożenia... i może jeszcze koktajl truskawkowy A po drodze 15 minut w lesie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367111 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted August 23, 2014 Report Share #30 Posted August 23, 2014 Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. Anuś czy spiewałaś tam ten piękny utwór?http://www.tekstowo.pl/piosenka,the_beatles,strawberry_fields_forever.html Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367114 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 23, 2014 Report Share #31 Posted August 23, 2014 Piekne truskaweczi Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367116 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 23, 2014 Report Share #32 Posted August 23, 2014 Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. Daleko to pole? No najważniejsze, czy jest jeszcze po co jechać? Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367131 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted August 23, 2014 Report Share #33 Posted August 23, 2014 Piękne ???????? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367133 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 23, 2014 Author Report Share #34 Posted August 23, 2014 Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym.Anuś czy spiewałaś tam ten piękny utwór?http://www.tekstowo.pl/piosenka,the_beatles,strawberry_fields_forever.html Kostek ... nie śpiewałam ale utwór znam Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. Daleko to pole? No najważniejsze, czy jest jeszcze po co jechać? Paweł .. 5 km od mojego domu ... jest do zebrania jeszcze około 200 kg. Właściciele to moi znajomi. W tym roku według ich relacji zaczęły zbyt wcześnie dojrzewać i zbyt szybko. Dlatego zapraszają wszystkich, którzy mają tylko chęci, aby zrywali dla siebie. Ostatnio można było na ich polu zobaczyć trzy zakonnice w habitach, które również zrywały truskawki... widok bezcenny. Piękne Noooooo... i smaczne Podjadałam na polu ( są czyściutkie, bo jako wierzchnie podłoże mają słomę) i już mi starczy na długo ... Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367138 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted August 23, 2014 Report Share #35 Posted August 23, 2014 O kurcze, że ja dopiero teraz odkryłem ten wątek Postaram się nadrobić zaległości Truskawek ... wiem nie powinienem, ale zazdroszczę i tyle. Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-367149 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 23, 2014 Author Report Share #36 Posted September 23, 2014 Może to co pokaże, to nic specjalnego.. taki tam sos na zimę do makaronu lub ryżu. Bazą do zrobienia owego sosu był przepis marii s. na pastę paprykową https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-18 Do papryki dodałam jeszcze własne pomidory wcześniej oczywiście podduszone na odrobinie oliwy i cukinie, na której przetworzenie nie miałam pomysłu, bo chyba wszystkie możliwości już wyczerpałam. Dołożyłam jeszcze pieczarki, drobno pokrojone, ( dostałam około 2 kg) i je też trzeba było zagospodarować. Sos, jak dla mnie jest super. Jutro gruszki będą....... w nowej odsłonie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372504 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 23, 2014 Report Share #37 Posted September 23, 2014 Anus, pasta jak pasta czy sosik , ale te sloiki pene suszonych grzybow w tle to jest piekne Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372610 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 24, 2014 Report Share #38 Posted September 24, 2014 Wszystko piekne ! powiedzcie tylko skad brac miejsce na to wszystko zeby schowac , ja mieszkam w bloku to normalnie koszmar , mam 3 pokoje 2 garderoby a jest nas tylko dwoje... a miejsca ciagla brak Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372638 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 24, 2014 Author Report Share #39 Posted September 24, 2014 sloiki pene suszonych grzybow w tle to jest piekne Aniu ... żeby się przechowały dobrze i aby nie zagościły w nich żadne intruzy, dodaję do każdego słoja kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. tych przypraw nie czuć, a zawsze większa pewność, że będą w takim samym stanie jak były, kiedy je wkładałam. ja mieszkam w bloku to normalnie koszmar , mam 3 pokoje 2 garderoby a jest nas tylko dwoje... a miejsca ciagla brak Electra .. ja mam dwa pokoje... ale mam piwnicę A teraz pokażę obiecane wcześniej gruszki w zalewie szafranowej. W zależności od ilości gruszek należy zwiększać ilość syropu. Na każdy litr wody dodajemy 400 g cukru ... sporo, ale to ma być syrop i 2 g szafranu. Przyprawę tą kupiłam za niecałe 6 zł, a waga jej wynosiła 12 g. Gruszki muszą być dość twarde, aby nie uległy rozpadowi w trakcie gotowania w syropie. Specjalnie ich przy ogonku nie obierałam, aby łatwiej szczypcami wyciągać z zalewy i układać w słoikach.Syrop gotuję do rozpuszczenia się cukru i wkładam gruszkiGotuję te gruszki w tym syropie około 15 minut, a następnie przekładam do słoika i zalewam gorącą zalewy.Zakręcam i wstawiam do garnka z wodą, która też musi być już gorąca i pasteryzuję 10 minut.A tak wyglądają po pasteryzacjiGruszki, te nadają się do deserów, ciast oraz do sałatek.A tak prezentuje się na talerzu z dodatkiem serka homogenizowanego. Można jeszcze gruszkę polać gorącą czekoladą... ale to już byłaby ''rozpusta'' dla mojej figury Jutro marmolada ... z czasów PRL Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372681 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 24, 2014 Report Share #40 Posted September 24, 2014 Piwnice tez mam ,ale tam cieple jniz w domu ,pozatym juz 3 razy mialam wlamanie ,wiec dla zlodziei nie bede nic robila .z tym pieprzem i zielem to nie mialam pojecia ze sie daje..czlowiek si ecaly czas uczy szafran to niesamowicie Tanio kupilas!ja na gruszki za leniwa jestem ale bardzo lubie gruszki w occie wtedy kupuje polowki gruszek w puszce ,syrop zagotowuje z octem i zalewam ta zalewa gruszki za pare dni sa pyszne Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372687 Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 25, 2014 Report Share #41 Posted September 25, 2014 (edited) a ja wczoraj tu zajrzałem, poczytałem, po czym poleciałem do sklepu po kalafiora, i zacząłem kiszenie musiałem improwizować bo już późno było i nie miałem gdzie kupić zestawu do kiszenia, i dałem do słojów gotową mieszankę do kiszenia ogórków, do tego 4 ząbki czosnku, i do jednego słoja dałem na próbę 1 chili świeżą ale bez pestek, zalewa tak jak podała Anuś, teraz czekam i zobaczymy co z tego wyjdzie, za słabo poupychałem i kalafiorek popłynął mi do góry, ale szklaneczka na wierch załatwiła sprawę, już się nie mogę doczekać. Z małego kalafiorka wyszły mi 2 słoiki, w weekend degustacja Edited September 25, 2014 by osid Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372881 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 25, 2014 Report Share #42 Posted September 25, 2014 osid gwarantuje Ci ze nie pozalujesz ,ja teraz co i raz sobie robie takiego kalafiorka ,sloiczek na 2 razy sama zjadam Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372892 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 25, 2014 Report Share #43 Posted September 25, 2014 Och te gruszkiiiii coś pięknego;)) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-372898 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 25, 2014 Author Report Share #44 Posted September 25, 2014 dałem do słojów gotową mieszankę do kiszenia ogórków, Osid ... nigdy nie robiłam z gotową przyprawą, nie wiem jakie tam są składniki oprócz kopru, ale na pewno też będą smaczne Ostatnio włożyłam do słoików zwykły świeży zielony koperek i liście chrzanu, zamiast korzenia. w weekend degustacja Proszę napisać .. tylko szczerze o walorach smakowych po degustacji, super smakuje w sałatkach. osid gwarantuje Ci ze nie pozalujesz ,ja teraz co i raz sobie robie takiego kalafiorka ,sloiczek na 2 razy sama zjadam Cieszy mnie to Electra choć nie wszystkim musi to smakować. Teraz czekam na brukselkę. Och te gruszkiiiii coś pięknego;)) Morfi.. a jakie smaczne Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373078 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 25, 2014 Report Share #45 Posted September 25, 2014 Nawet nie wnikam )) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373089 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 26, 2014 Report Share #46 Posted September 26, 2014 Anuś nawet mojemu TZ smakuje a on za kiszona kapusta nie przepada no wlasnie brukselka juz chyba sie pojawila w sklepach trzeba sprobowac a w okolicach swiat bede musiala zrobic tak jarmuz Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373149 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 26, 2014 Author Report Share #47 Posted September 26, 2014 Dzisiaj tak na szybko, między pieczeniem chleba, a robieniem pasztetu i pasteryzacją przetworów ... Buraczki z warzywami startymi na tarce jarzynowej i podsmażonymi na niewielkiej ilości oliwy, oraz buraczki z kminkiem ( inspiracją do zrobienia tych ostatnich była rozmowa na SB Małgoś z Kolegą Jacinto ) ... nie podsłuchiwałam przepis stworzyłam sobie sama. Mam nadzieje, że kminek jest widoczny Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373198 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 26, 2014 Report Share #48 Posted September 26, 2014 (edited) Anuś. Te buraczki z tym kminkiem to taka podróż w przeszłość i to całkiem przypadkiem Moja babcia (mama ojca) właśnie takie buraki robiła.zmarła zanim zaczęłam interesować się kuchnią Na grzybozlocie odkryłam ten smak na nowo.to część mojego dzieciństwa,stąd ten sentyment. Edited September 26, 2014 by Małgoś Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373305 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 26, 2014 Author Report Share #49 Posted September 26, 2014 Moja babcia (mama ojca) właśnie takie buraki robiła Małgoś ... nie znałam takiego połączenia, dlatego postanowiłam zrobić. Nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie, ale dodałam jeszcze cebulę, oraz cukier oliwę i ocet w jednakowych proporcjach i ''zapakowałam'' do słoików. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-373308 Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 30, 2014 Report Share #50 Posted September 30, 2014 mój kalafiorek od razu po zalaniu zalewą:a tu po 4 dniach (Niedziela): i powiem szczerze, że smak po dwóch dniach mnie nie zadowolił ani nie powalił na kolana, bo kalafiorek był po prostu słony, i tyle, ale postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała, i po tych 4 dniach czekania, chrupnąłem pół słoiczka na raz kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa, czosnek mocno wyczuwalny ale nie dominujący, ja dałem jeden cały ząbek na słoik i 3 pociachane w plasterki, mi osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili dzięki za przepis pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/2/#findComment-374247 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.