Anuś Posted March 7, 2015 Author Report Share #76 Posted March 7, 2015 (edited) Choć to nie sezon na przetwory, jednak zostałam wywołana do tablicy. ANNAM ma teraz sezon na przetwory. Podaję przepis na ogórki, które podobno są dobre. Zawsze tak robiła moja Babcia i ja tak robię odkąd pamiętam.Zawsze są twarde, jędrne i ''strzelają'' kiedy je się ugryzie. pewnie wiele osób tak robi jak ja.Ogórki zrywam z krzaków zawsze wcześnie rano, kiedy jeszcze nie jest gorąco. Wkładam do zimnej, wręcz lodowatej wody na około 2 godz i tak sobie w niej pływają.Do każdego słoika wkładam liście z winogrona, liście z dębu, czarnej porzeczki i z wiśni.Taki ''misz-masz'' Łodygi kopru razem z baldachem też są świeże. Nie używam suszonego kopru. Czosnek też mam swój. Daję go sporo, kilka ząbków na słoik. i chrzan. Układam ogórki w słoikach i zalewam wodą z dodatkiem soli- jedna łyżka soli na 1 litr wody, którą biorę prosto z kranu. Nie gotuję jej, daję taką surową. Odstawiam słoiki nie do końca zakręcone na dwa dni w kuchni. Kiedy woda lekko zrobi się już ''mętna'' dokręcam je i wynoszę do piwnicy. I to cały przepis Te, które wkładam do beczki dębowej robię tak samo, z tą tylko różnicą,że beczka loduję na zimę w stawie u znajomych.W tym roku jednak zima była dość łagodna i ogórki trzeba było wy.jąć wcześniej niż zawsze.Takim sposobem przetrzymywałam je niekiedy do kwietnia. Na zupę ogórkową robię podobnie, tylko wcześniej ścieram ogórki na tarce jarzynowej i takie surowe razem z dodatkami wkładam do słoików. Dalej postępuję jak wyżej.Kto je spróbuję w Gąsiorowie to oceni. Edited March 7, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410088 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted March 7, 2015 Report Share #77 Posted March 7, 2015 Mmmm przepis pójdzie na produkcję jak tylko ogóreczki się pokażą. Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410089 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 7, 2015 Report Share #78 Posted March 7, 2015 Kto je spróbuję w Gąsiorowie to oceni. Pierwszy piszę się na degustację Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410120 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 7, 2015 Report Share #79 Posted March 7, 2015 kto spróbuje ten spróbuje - do Gąsiorowa daleko, a po drodze mają podobno przejechać przez Warszawę ... wiele może się jeszcze wydarzyć Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410127 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted March 7, 2015 Report Share #80 Posted March 7, 2015 Robię prawie tak samo - z małą różnicą.... odnośnie temp. wody i ilości soli.... w Gąsiorowie.... postraszymy ogórkami.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410134 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 7, 2015 Report Share #81 Posted March 7, 2015 (edited) odnośnie temp. wody i ilości soli.... w Gąsiorowie... To co w Gąsiorowie sól i woda są inne Kąpałem się w jeziorze w Gąsiorowie woda taka jak wszędzie, rzadka i mokra trza umiec pływac Ponoc w Morzu Martwym można pływac nie umiejąc pływać, nie byłem nie wiem czy to prawda Edited March 7, 2015 by chudziak Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410137 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted March 7, 2015 Report Share #82 Posted March 7, 2015 Prawda , zdjecia z Morza Martwego to potwierdzaja ,ze ludzie pływaja nikt z nich nie manifestuje umiejetności pływania - człowiek ktory nie umie plywac nie utrzyma sie na wodzie wpadnie w panikę , w gazetach pisza by zobaczyć Morze Martwe trzeba się spiszyć , gdyz coraz bardziej wysycha i moze juz niedługo zostanie tylko sadzawka. Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410175 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted March 7, 2015 Report Share #83 Posted March 7, 2015 w gazetach pisza by zobaczyć Morze Martwe trzeba się spiszyć , gdyz coraz bardziej wysycha i moze juz niedługo zostanie tylko sadzawka. Więcej soli łatwiej pływac Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410220 Share on other sites More sharing options...
nestor Posted March 7, 2015 Report Share #84 Posted March 7, 2015 Zatapianie beczek z ogórkami to stara i dobra metoda konserwacji,bo nawet w duże mrozy woda na dnie stawu będzie miała powyżej 0 stopni. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410263 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted March 7, 2015 Report Share #85 Posted March 7, 2015 Kochani, dobre ogórki to robią .... bakterie, ... tak, tak, bakterie, a nie jakieś tam tajemne receptury. Bez odpowiedniej flory bakteryjnej w kuchni niewiele zdziałamy Emigranci coś o tym wiedzą Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410304 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted March 8, 2015 Author Report Share #86 Posted March 8, 2015 (edited) kto spróbuje ten spróbuje - do Gąsiorowa daleko, a po drodze mają podobno przejechać przez Warszawę ... wiele może się jeszcze wydarzyć Kluczyk od bagażnika będzie u mnie Kochani, dobre ogórki to robią .... bakterie, ... tak, tak, bakterie, a nie jakieś tam tajemne receptury. Bez odpowiedniej flory bakteryjnej w kuchni niewiele zdziałamMaad ... mam czyściutko w kuchni wiem.. wiem o co chodzi Edited March 8, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-410423 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 19, 2015 Author Report Share #87 Posted June 19, 2015 Sezon na robienie przetworów uważam za otwarty. Na początek dżem truskawkowy... i truskawkowo-rabarbarowy. Zostało mi trochę zamrożonej dyni pieczonej, dołożyłam cytryn i tak powstał dżem. Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku.Następne słoiki już się zapełniają .. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431295 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted June 19, 2015 Report Share #88 Posted June 19, 2015 Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku.Rób, rób. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431297 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 19, 2015 Report Share #89 Posted June 19, 2015 Anus wspaniale wygladaj, rob a cierpliwosc przyjdzie z kazda parta Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431299 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted June 19, 2015 Report Share #90 Posted June 19, 2015 :clap: Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431300 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted June 19, 2015 Report Share #91 Posted June 19, 2015 Nie wiem czy mi starczy cierpliwości przy ozdabianiu słoików przy takiej ilości przetworów jakie robię co roku. No Ci się Anuś Kochana nie dziwię przecież Ty przetwarzasz jak mały "kombinat" Przecudnej urody Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431305 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted June 19, 2015 Report Share #92 Posted June 19, 2015 Prawdziwa spiżarnia! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431316 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted June 19, 2015 Report Share #93 Posted June 19, 2015 Anuś widać, że spiżarnia to Twój konik :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431358 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 19, 2015 Report Share #94 Posted June 19, 2015 Prawdziwa spiżarnia! Nooooo tylko od półeczki którą sobie już kiedyś wcześniej upatrzyłem z daleka proszę .... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-431359 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 28, 2015 Author Report Share #95 Posted June 28, 2015 Nooooo tylko od półeczki którą sobie już kiedyś wcześniej upatrzyłem z daleka proszę ....Robert .. z poprzedniego roku to nie upatruj sobie żadnej półeczki , bo w styczniu już były tylko puste słoiki wszystko rozdane teraz nowy sezon, to śmiało rezerwuj sobie Dzisiaj tak na szybko .. dostałam około 10 kg ogórków, od życzliwego starszego Pana .. uprawia je w szklarni, na własne potrzeby.. Ze swojej uprawy przeznaczę na kiszenie. Postanowiłam je zrobić po żydowsku.. tyle tylko, że nie kroiłam w grube plasterki, tylko dałam w całości. Cześć zrobiona będzie jeszcze z kurkumą i selerem. Kocham patrzeć jak słoiki zapełniają się Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433099 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 28, 2015 Report Share #96 Posted June 28, 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowskuGotuj z Cukiereczkiem...Pyszna karkówka zapiekana pod pierzynką z ogórków i papryki, całość zalana sosem na bazie zalewy z ogórków - to wspaniała propozycja na domowy obiad. Składniki: 1 kg karkówki, 3 cebule, 5 ogórków konserwowych, 1/2 szklanki zalewy z ogórków, 500g pieczarek, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 3 łyżki... " znalezione na forum |:http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/ogorki-po-zydowsku, " . Piszę o tym gdyz rodowici Żydzi chyba juz nie mają siły prostować i publikować zasad jakich przestrzegaja w swoim menu , a takze patrzec na nadużywanie ci tradycji , jeśli sie myle to mój post sprostój , w dostepnych moich własnych ksiazkach o kuchni żydowskiej, nie znalazłem tego przepisu , ale moge sie mylić. Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433106 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 28, 2015 Report Share #97 Posted June 28, 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowsku Pacan Wojchiech.. jak się mają ogórki Anuś do Karkówki po zydowsku... nie rozumiem Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433111 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 28, 2015 Author Report Share #98 Posted June 28, 2015 Anuś czy te ogórki po żydowsku to maja nazwę z przypadku czy sa orginalnym przepisem , a może ich nazwa to taka sama gafa jak znaleziony w internecie przepis na " Karkówka po żydowsku Pewnie nazwa z przypadku .. nie mam tego przepisu w swoich starych książkach kucharskich. Mam ją zmienić ? na jaką nazwę? to nie mój przepis, więc co mam napisać? proszę mnie ''oświecić'' takich przypadków jest wiele .. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433115 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 28, 2015 Report Share #99 Posted June 28, 2015 ale masz Pacan Wojciechu problemy zrób według przepisu, zjedz ... smakuje? zrób jeszcze raz ... nie smakuje? poszukaj sobie czegoś innegopo co sobie komplikować życie Anuś, podobają mi się Twoje zdjęcia - ostre, kolorowe, dużo światła ... Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433116 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 28, 2015 Report Share #100 Posted June 28, 2015 Zdjecia i wyrób mi sie podobają , nazwa natomiast nie , dlatego napisałem o tym ,gdyż uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje , Maad cóż są forumowicze " z felerami " . Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/4/#findComment-433120 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.