Jump to content

Recommended Posts

• Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Anuś, podobają mi się Twoje zdjęcia - ostre, kolorowe, dużo światła ..

Maad .. światło naturalne czyli słoneczne popołudnie :) nie zawsze się uda 

nazwa natomiast nie , dlatego napisałem o tym ,gdyż uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje

Postaram się dostosować do wskazówek  :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Anuś , nie pisze tego jako członek gminy żydowskiej , ale dla porządku rzeczy , nazwy w jakiś sposób odzwierciedlają kulturę kulinarną narodów , Pozdrawiam 

A ja pisząc, że dostosuję się do wskazówek nie byłam złośliwa w swojej wypowiedzi.  :)  Daleko mi do takiego zachowania.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma :(

:tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma :(

Marku .. teraz to już się pogubiłam :facepalm: prosiłeś o przepis na sałatkę z kurczaka .. ale o przepisie na ogórki milczałeś ;)

chętnie podam :) mam nadzieję, ze będziesz pierwszy.który ją zrobi :tongue:

oj tam oj tam, dawaj wszystko co masz :)

(nie było mnie 3 dni na forum, to się trochę gubię w tej masie nieprzeczytanych postów)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawaj  :D  U mnie tez ogorki za kilka miesiecy beda ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Na sałatkę będzie wstawiony gdzie indziej :D

ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawaj

Aneczko .. w miarę jak będę robiła to zamieszczę kolejne przepisy :)

Przepis na te ogórki co są na zdjęcie wyżej ... celowo nie używam nazwy ;)

Składniki:

-ogórki jak najmniejsze

-marchew -ja pokroiłam w słupki, ale można w talarki

-pietruszka (korzeń)

-cebula, dałam w całości małe

-koper

-liście selera

-korzeń chrzanu

-papryka .. dodałam odmiany ostre

Zalewa: używam szklanki 200ml

-4 szklanki wody

-1 szklanka octu

-2 płaskie łyżki soli

-6-7 łyżek cukru .. w zależności jak kto lubi

Wszystkie warzywa układamy w słoikach, zalewamy zimną wcześniej zagotowaną zalewą.Pasteryzuję 5-7 minut. To wszystko :)Na pierwszym zdjęciu z boku widać inne ogórki .. przepis podam później ;)

post-53395-0-46772200-1435778939_thumb.jpg

post-53395-0-04204700-1435778973_thumb.jpg

post-53395-0-60193100-1435778995_thumb.jpg

celowo nie używam nazwy

NAzwe mozesz spokojnie uzyc. Dlaczego sa np.  Po zydowsku a nie po francuzku. W naszej  historii nie tylko kulinarnej  narod zydowski byl czesto widziany. Ich narodowe przepisy tez sa okreslane rejonem z jakiego pochodzili i adoptowali wiele z naszego stolu do ich. ( Inna bedzie kuchnia zydow pochodzacych z terenow Rosji ) Aby tylko bylo wg ich religijnych zasad robione.

A tak cos co nasze a nie zydowskie,.Np. sledz po zydowsku,  nazwe uzyskal tylko dlatego, ze kiedys kupcy/zydzi jezdzili furmankami od miejscowosci do miejscowosci i sprzedawali wlasnie sledzie. Takie beczkowe.  Stad ta nazwa ( czytalam kiedys opracowanie na temat wlasnie tej nazwy, ale nie moge tego znalezc) . 

Wiec smiem twierdzic, ze jesli nazwa " Ogorki po Zydowsku " jest wpisana razem z receptura jaka na nia masz Aniu, to spokojnie mozesz dalej podawac ja pod ta nazwa.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Anuś witaj :D

Patrząc na Twoje prace przy przetworach  myślę że zima będzie długa i mroźna :D  Za całokształt wielkie brawa i gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Patrząc na Twoje prace przy przetworach myślę że zima będzie długa i mroźna

Andrzejku na pewno długa :D a czy mroźna .. to zobaczymy ;)

Anuś wszystko tak smacznie wygląda, że szok

Kamil .. cieszy mnie to :) ale to dopiero początek sezonu .. myślę, ze na końcu może być szok, jak zapełni się po brzegi cała piwniczka :D

nie mogę pokazywać wszystkich słoików z przetworami, bo nie mam tyle miejsca w kuchni aby wszystko w jednym miejscu ustawić i fotkę zrobić ...

ostatnio ulubiona moja trasa to .. czwarte piętro .. piwnica - czwarte piętro :D i nie mam windy ! :D

Edited by Anuś

Anus robisz same pysznosci !...co do piwnicy ja mam i nawet mam winde do samej piwnicy ,mozesz dostawiac do mojej :D .

Ja jestem  na etapie konfitur z truskawek.

dobrze ze moj nie pija kompotu bo by nie bylo gdzie stawiac ,ja niestety w piwnicy nie mam mozliwosci na przechowywanie bo za cieplo a dwa juz 3 razy mialam wlamanie ,to pewnie wszystko by zniklo.

dzięki naświetleniu Anuś jak robić ażeby dżemy nie pleśniały dzisiaj drugie gotowanie i do słoiczków

Mam nadzieję, ze pomogłam .. i chętnie służę radą w razie potrzeby. :D nie czuję się specjalistką w tej dziedzinie, ale to co wiem i co się nauczyłam chętnie przekażę innym. :)

• 3 weeks later...

Trochę czereśni kandyzowanych :) Wydrylowane i na kilka sekund zanurzone w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, a później wizyta w solarium. Temperatura nie przekraczała 50 stopni. Będą na zimę do dekoracji ciasta. Wcześniej można je namoczyć w alkoholu. Jeżeli zostają nam owoce po nalewkach można postąpić tak samo np. z wiśniami, śliwkami.

post-53395-0-66378600-1437234686_thumb.jpg  post-53395-0-38369800-1437234740_thumb.jpg

post-53395-0-06141000-1437234764_thumb.jpg

A tu przepis na chutney porzeczkowe.

Składniki mojej receptury :

1,5 kg obranej czerwonej porzeczki

12 łyżek cukru

150 ml octu .. ja dałąm swój własny ocet jabłkowy ( w przepisach podany jest czasami ocet spirytusowy, w ilości 125 ml)

1.5 łyżeczki płaskiej pieprzu cytrynowego

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, można to zastąpić rozgniecioną świeżą papryczką chilli

1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego

Porzeczki zasypujemy cukrem i powoli podgrzewamy. Nadmiar soku zlewamy i dodajemy w/w przyprawy, następnie zagotować. Po tej czynności odstawiłam na kilka godzin, aby przyprawy dobrze się połączyły. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i gorące porzeczki przekładałam do słoików. Nie pasteryzuję. Smak słodko-kwaśny, wyczuwa się również ostrą papryczkę . Można podać do serów, drobiu.

post-53395-0-74724500-1437235919_thumb.jpg  post-53395-0-81178800-1437235969_thumb.jpg

post-53395-0-01057900-1437235998_thumb.jpg

cdn... :cool:

Edited by Anuś

Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane?

Te kandyzowane czeresienki super :thumbsup:  ,chyba tez zrobie troche ,jak tylko wisienki dojrzeja

Edited by electra

Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane?

Electra .. nie mam takiego przepisu, ale jak mnie pamięć nie myli kolega leśniak wstawiał taki przepis tutaj na forum. Sama chciałabym z niego skorzystać, ale nie mogę go odnaleźć. :( może ktoś pomoże  ;)