Wirus Posted June 28, 2015 Report Share #101 Posted June 28, 2015 uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje Szczególnie ..... ..... "ryba po grecku" ... itp . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433121 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 28, 2015 Report Share #102 Posted June 28, 2015 Wirus , zgdzam sie z tobą , tez zwracam na to uwagę .Ot takie skrzywienie . Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433124 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 28, 2015 Author Report Share #103 Posted June 28, 2015 Anuś, podobają mi się Twoje zdjęcia - ostre, kolorowe, dużo światła ..Maad .. światło naturalne czyli słoneczne popołudnie nie zawsze się uda nazwa natomiast nie , dlatego napisałem o tym ,gdyż uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje Postaram się dostosować do wskazówek Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433125 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 28, 2015 Report Share #104 Posted June 28, 2015 Anuś , nie pisze tego jako członek gminy żydowskiej , ale dla porządku rzeczy , nazwy w jakiś sposób odzwierciedlają kulturę kulinarną narodów , Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433127 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 28, 2015 Author Report Share #105 Posted June 28, 2015 Anuś , nie pisze tego jako członek gminy żydowskiej , ale dla porządku rzeczy , nazwy w jakiś sposób odzwierciedlają kulturę kulinarną narodów , Pozdrawiam A ja pisząc, że dostosuję się do wskazówek nie byłam złośliwa w swojej wypowiedzi. Daleko mi do takiego zachowania. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433129 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted June 28, 2015 Report Share #106 Posted June 28, 2015 dziekuej b.się ciesze .Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433130 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 28, 2015 Report Share #107 Posted June 28, 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433133 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted June 28, 2015 Author Report Share #108 Posted June 28, 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Marku .. teraz to już się pogubiłam prosiłeś o przepis na sałatkę z kurczaka .. ale o przepisie na ogórki milczałeś chętnie podam mam nadzieję, ze będziesz pierwszy.który ją zrobi Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433135 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted June 28, 2015 Report Share #109 Posted June 28, 2015 oj tam oj tam, dawaj wszystko co masz (nie było mnie 3 dni na forum, to się trochę gubię w tej masie nieprzeczytanych postów) Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433136 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted June 28, 2015 Report Share #110 Posted June 28, 2015 ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawaj U mnie tez ogorki za kilka miesiecy beda Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433141 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted June 28, 2015 Report Share #111 Posted June 28, 2015 Bardzo ładnie wszystko wygląda a na pewno będzie jeszcze lepiej smakowało Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433160 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 1, 2015 Author Report Share #112 Posted July 1, 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Na sałatkę będzie wstawiony gdzie indziej ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawajAneczko .. w miarę jak będę robiła to zamieszczę kolejne przepisy Przepis na te ogórki co są na zdjęcie wyżej ... celowo nie używam nazwy Składniki:-ogórki jak najmniejsze-marchew -ja pokroiłam w słupki, ale można w talarki-pietruszka (korzeń)-cebula, dałam w całości małe-koper-liście selera-korzeń chrzanu-papryka .. dodałam odmiany ostreZalewa: używam szklanki 200ml-4 szklanki wody-1 szklanka octu-2 płaskie łyżki soli-6-7 łyżek cukru .. w zależności jak kto lubiWszystkie warzywa układamy w słoikach, zalewamy zimną wcześniej zagotowaną zalewą.Pasteryzuję 5-7 minut. To wszystko :)Na pierwszym zdjęciu z boku widać inne ogórki .. przepis podam później Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433738 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 1, 2015 Report Share #113 Posted July 1, 2015 celowo nie używam nazwy NAzwe mozesz spokojnie uzyc. Dlaczego sa np. Po zydowsku a nie po francuzku. W naszej historii nie tylko kulinarnej narod zydowski byl czesto widziany. Ich narodowe przepisy tez sa okreslane rejonem z jakiego pochodzili i adoptowali wiele z naszego stolu do ich. ( Inna bedzie kuchnia zydow pochodzacych z terenow Rosji ) Aby tylko bylo wg ich religijnych zasad robione. A tak cos co nasze a nie zydowskie,.Np. sledz po zydowsku, nazwe uzyskal tylko dlatego, ze kiedys kupcy/zydzi jezdzili furmankami od miejscowosci do miejscowosci i sprzedawali wlasnie sledzie. Takie beczkowe. Stad ta nazwa ( czytalam kiedys opracowanie na temat wlasnie tej nazwy, ale nie moge tego znalezc) . Wiec smiem twierdzic, ze jesli nazwa " Ogorki po Zydowsku " jest wpisana razem z receptura jaka na nia masz Aniu, to spokojnie mozesz dalej podawac ja pod ta nazwa. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433741 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted July 1, 2015 Report Share #114 Posted July 1, 2015 Anuś witaj Patrząc na Twoje prace przy przetworach myślę że zima będzie długa i mroźna Za całokształt wielkie brawa i gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433746 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted July 1, 2015 Report Share #115 Posted July 1, 2015 Anuś wszystko tak smacznie wygląda, że szok :w00t: Przepis podkradam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433747 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 1, 2015 Author Report Share #116 Posted July 1, 2015 (edited) Patrząc na Twoje prace przy przetworach myślę że zima będzie długa i mroźna Andrzejku na pewno długa a czy mroźna .. to zobaczymy Anuś wszystko tak smacznie wygląda, że szokKamil .. cieszy mnie to ale to dopiero początek sezonu .. myślę, ze na końcu może być szok, jak zapełni się po brzegi cała piwniczka nie mogę pokazywać wszystkich słoików z przetworami, bo nie mam tyle miejsca w kuchni aby wszystko w jednym miejscu ustawić i fotkę zrobić ...ostatnio ulubiona moja trasa to .. czwarte piętro .. piwnica - czwarte piętro i nie mam windy ! Edited July 1, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433749 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 2, 2015 Report Share #117 Posted July 2, 2015 Anus robisz same pysznosci !...co do piwnicy ja mam i nawet mam winde do samej piwnicy ,mozesz dostawiac do mojej .Ja jestem na etapie konfitur z truskawek. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433777 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted July 2, 2015 Report Share #118 Posted July 2, 2015 to tak jak ja electro , dzięki naświetleniu Anuś jak robić ażeby dżemy nie pleśniały dzisiaj drugie gotowanie i do słoiczków , mąż bąka mi tu ciągle o kompotach Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433779 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 2, 2015 Report Share #119 Posted July 2, 2015 dobrze ze moj nie pija kompotu bo by nie bylo gdzie stawiac ,ja niestety w piwnicy nie mam mozliwosci na przechowywanie bo za cieplo a dwa juz 3 razy mialam wlamanie ,to pewnie wszystko by zniklo. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433783 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted July 2, 2015 Report Share #120 Posted July 2, 2015 Nie ważna nazwa lecz smak bo: "nie ważne kto z kim śpi, ważne,ze się wyśpi" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433785 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 2, 2015 Author Report Share #121 Posted July 2, 2015 dzięki naświetleniu Anuś jak robić ażeby dżemy nie pleśniały dzisiaj drugie gotowanie i do słoiczków Mam nadzieję, ze pomogłam .. i chętnie służę radą w razie potrzeby. nie czuję się specjalistką w tej dziedzinie, ale to co wiem i co się nauczyłam chętnie przekażę innym. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433858 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted July 2, 2015 Report Share #122 Posted July 2, 2015 dżemy pod kocykiem ( robię tak zawsze z przetworami wkładanymi na gorąco ) , sprawdzałam przykrywki super pozasysane , teraz pójdą do piwnicy i będę je chroniła przed pożeraczami do pierwszego śniegu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433859 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2015 Author Report Share #123 Posted July 18, 2015 (edited) Trochę czereśni kandyzowanych Wydrylowane i na kilka sekund zanurzone w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, a później wizyta w solarium. Temperatura nie przekraczała 50 stopni. Będą na zimę do dekoracji ciasta. Wcześniej można je namoczyć w alkoholu. Jeżeli zostają nam owoce po nalewkach można postąpić tak samo np. z wiśniami, śliwkami. A tu przepis na chutney porzeczkowe.Składniki mojej receptury :1,5 kg obranej czerwonej porzeczki12 łyżek cukru150 ml octu .. ja dałąm swój własny ocet jabłkowy ( w przepisach podany jest czasami ocet spirytusowy, w ilości 125 ml)1.5 łyżeczki płaskiej pieprzu cytrynowego1/2 łyżeczki ziaren kolendry5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, można to zastąpić rozgniecioną świeżą papryczką chilli1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistegoPorzeczki zasypujemy cukrem i powoli podgrzewamy. Nadmiar soku zlewamy i dodajemy w/w przyprawy, następnie zagotować. Po tej czynności odstawiłam na kilka godzin, aby przyprawy dobrze się połączyły. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i gorące porzeczki przekładałam do słoików. Nie pasteryzuję. Smak słodko-kwaśny, wyczuwa się również ostrą papryczkę . Można podać do serów, drobiu. cdn... Edited July 18, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435747 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 18, 2015 Report Share #124 Posted July 18, 2015 (edited) Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane?Te kandyzowane czeresienki super ,chyba tez zrobie troche ,jak tylko wisienki dojrzeja Edited July 18, 2015 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435750 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2015 Author Report Share #125 Posted July 18, 2015 Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane? Electra .. nie mam takiego przepisu, ale jak mnie pamięć nie myli kolega leśniak wstawiał taki przepis tutaj na forum. Sama chciałabym z niego skorzystać, ale nie mogę go odnaleźć. może ktoś pomoże Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435758 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.