Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@Anuś, chutney tez niczego sobie ...trzeba bedzie wyprobowac bo zapowiada si echyba urodzaj na porzeczki :)

Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo, to mi bardziej na  sos porzeczkowy wyglada. chociaz i tak jest smakowity :thumbsup: ,zwlaszcza do mies drobiowych. 

 Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo,

Aniu .. to nie jest konsystencji półpłynnej .. to jest takie ''galaretkowate'' :) na talerzyku było jeszcze ciepłe

 

 

Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz.

Nie wiem czy będę miała jeszcze porzeczki, ale chętnie zobaczę przepis, może w przyszłym roku zrobię z Twojego. :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Aniu wiem, ale wlasnie tym charakteryzuje sie sos owocowy do mies, taki galaretkowaty( tez poszukam juz sprawdzone specjalnie na bazie jablek inne galaretki do mies ) ;

 Dosc czesto robie wlasnie galarety/sosy owocowe do mies lub jak nie mam serwuje z ananasem czy swiezym czy podsmazonym.  NAet zimne miesa podane z takim sosem bardzo sa smaczne, polecam, bedziesz zadowolona. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. :D To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. :cool:

post-53395-0-21603500-1437731537_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Anus ,jestem pelna podziwu  :thumbsup: bardzo pracowita kobieta z Ciebie  :)

A ja dzis czekam na jagody ,TZ wzial kosz i poszedl powiedzial ze wroci jak nazbiera...aja juz nie mam miejsca w zamrazalce a to dopiero poczatek sezonu ,chyba suszyc zaczne bo dzemu nikt nie chce jesc :hmm:

Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe?

SIVON .. już podaję przepis na kiszone i konserwowe, tak jak ja robię. Kiszone już podawałam tutaj na str.4 ;)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-4

Konserwowe robię tak.

Zalewa: szklanka to 250 ml

3/4 szklanki octu 10%

4 szklanki wody

1 płaska łyżka soli

4-5 łyżek płaskich cukru

pieprz, chrzan, ziele angielskie, gorczyca. koper

Ogórki moczę przez około godzinę w zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Następnie myję i układam dość ciasno w słoikach. Na każdy litrowy słój wkładam 2 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i pół łyżeczki gorczycy.

Gotuję zalewę i zimną zalewam ogórki. Wkładam do garnka i od zagotowania się w nim wody ze słoikami  mija niecałe 5-7 minut. To nie pomyłka!!! :D

Wyciągam je gorące z garnka, kiedy ogórki w słoiku są jeszcze żywo zielone. Odwracam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu same nabiorą odpowiedniego dla ogórka konserwowego koloru. Są twarde i chrupiące. Do słoika możesz dodać cienko pokrojoną w słupki marchewkę. Jest bardziej kolorowo. :)

Jak jestem już tu to podam jeszcze dzisiaj przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera oraz pikle z ogórków, razem z fotką.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Przepis na pikle z ogórków już podawałam :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14

A przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera jest taki :

5 kg ogórków

gorczyca

liście selera

cebula 5 sztuk

Zalewa: szklanka 250 ml

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

1/2 kg cukru

3 łyżki soli

15 g kurkumy

Ogórki można obrać ze skóry, ale ja nie obieram. Zalewę zagotowuję i po zdjęciu jej z palnika dopiero dodaję kurkumę i mieszam do całkowitego połączenia się jej z zalewą.

Na dno słoika wkładam liście selera, cebulę pokrojoną w krążki i wsypuję po 1/2 łyżeczki gorczycy. Układam ogórki i na wierzch ponownie układam cebulę.

a następnie  uzupełniam słoiki zimną zalewą. Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ze słoikami 10 min. Po dwóch tygodniach nabiera odpowiedniego smaku. :)

Jutro te przetwory będę robić z cukinii żółtej i zielonej. Już przytargałam z działki. :D  Cukinie zrywam nie większe nic 30 cm. Są najlepsze.

Na zdjęciu od lewej ogórki z kurkumą i drugie to pikle. I cukinia na jutro.. zajęcie będzie. :)

 post-53395-0-10961600-1437738053_thumb.jpg post-53395-0-24250400-1437737992_thumb.jpg

Edited by Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Z żółtej cukinii jest pyszna zupka - zrobiona a`la dyniowa mniam  :thumbsup:

Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić?

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. :D To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. :cool:

attachicon.gifP1040297.JPG

Wow :w00t: niezłe zapasy ;):thumbsup:

Anuś -wielkie brawa za pracowitość :clap:

Ja w tym roku nie mam cukinii(  perfidnie zastrajkowałam i nie pobrałam od siostry Eli sadzonek-teraz  żałuję :blush::facepalm: ). Tak się złożyło,że obawiałam się,że nie będzie komu dbać o nie..

No nic.. bywa.. Za to dbam o 5 krzaczorków pomidorowych ( jak kupowałam to w ciemno z odmianą i sama nie wiem jakie gatunki rosną i owocują :mellow: ).

W następnym roku więcej mnie będzie na wsi - to i sobie nawet szklarnię postawię.A tak poważnie,to w następnym roku jakieś spore poletko warzyw będę ogarniać .Póki co to robię ocet z jabłek ,bo jakiś szał nastal i mój zapas się wziął i wyszedł.. :w00t::frantics:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą.

Robię z identycznego przepisu i dodaję 1 szkl octu 10% :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić?

Zrobię to samo co z ogórkami .. czyli kiszona i z kurkumą i może jeszcze coś, jak oczywiście nadal będzie jej tyle na działce co teraz :)

 

 

to i sobie nawet szklarnię postawię. [/quote]

 

Małgoś .. to moje marzenie, nawet już nie szklarnia ale chociaż porządny tunel foliowy. Obecnie jestem na etapie poszukiwań nowej większej działki.

 

 

Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą.

Poprawiłam .. dziękuję :)

Edited by Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

I znowu coś stworzyłam. :) W poprzednich latach robiłam czekośliwkę .. tym razem padło na wiśnie smażone w białej czekoladzie. Tak między kiszeniem ogórków, pasteryzacją fasolki szparagowej i smażeniem wiśni z brandy.  :cool: Za kilka dni będzie więcej, dziś tylko trzy.. ;) Czekoladę białą rozpuściłam z 3 łyżkami wody w kąpieli wodnej. Zostało tylko ozdobić słoiczki i mam drobny upominek dla łasuchów. :D Można jeść łyżeczką, ...  :) kalorii nie podaję. ;)

post-53395-0-91789900-1438100733_thumb.jpg    post-53395-0-20243300-1438100751_thumb.jpg

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. 

Aniu nigdy nie pasteryzuję dżemów czy konfitur. W tym przypadku na dno słoika wyłożyłam część gorącej gęstej  konfitury (to nie jest dżem) i ostrożnie wlewałam nieco przestudzoną czekoladę. chodziło mi o to, by  wiśnie nie połączyły się z czekoladą, tylko aby były widoczne warstwy :) i na wierzch znowu warstwa konfitury. Wiśnie muszą być dobrze wysmażone, aby nie było zbyt dużo soku w nich. Gorące słoiki zakręciłam. 

Tak wygląda to teraz :) zdjęcie jeszcze ciepłe :D

post-53395-0-34961700-1438112450_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

A sloiki rtowniez podgrzewasz? Czy tylko temperature do zamkniecia daje komfitura?

Aniu ... nie podgrzewam. Aby Ci pokazać jak to wygląda w środku, przed chwilką otworzyłam jeden słoik i powiem szczerze, ze ciężko było mi go otworzyć, czyli zamknął się dobrze. Tak wygląda konfitura po wyjęciu ze słoika. Czekolada nie twarda, ale też nie płynna. Nie lubię czekolady, ale zjadłam przed chwilką dwie łyżeczki tego smakołyku.  :tongue:  Boskie !!!!!! :laugh:

post-53395-0-98761700-1438113928_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Dziekuje Aniu. Wiesz jak biala czekolada jest czula na temperature dlatego te 100 tysiecy pytan z mojej strony. 

 Kalorie w razie czego wyslij domnie po zjedzeniu tej pysznosci, :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot.   :rolleyes:

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot.   :rolleyes:

Paweł.. pewnie, że mam :) .. to proste. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i zostaw na 2 godzinki. Zlej sok zagotuj go i wlej do butelek gorący. nie pasteryzuję go już i się trzyma. Zdejmij tylko pianę, która się wytworzy podczas zagotowania soku.  Wiśnie włóż do słoików i do każdego wsyp po dwie łyżki cukru. Podczas  pasteryzacji wytworzy się niewielka ilość soku, większa część zawartości słoika będzie bez. To tak zwane ''suche wiśnie'' nadają się do ciast i deserów. Pasteryzuję słoiki 0,33 l około 12-15 minut.

A może chcesz zrobić wiśnie smażone ? ;) pytaj .. chętnie odpowiem. Wieczorkiem pokażę swój dżem wiśniowy i wiśnie smażone. może takie coś chcesz zrobić?  :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.