Kamil_1 Posted July 18, 2015 Report Share #126 Posted July 18, 2015 Mniam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435762 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 18, 2015 Report Share #127 Posted July 18, 2015 @Anuś, chutney tez niczego sobie ...trzeba bedzie wyprobowac bo zapowiada si echyba urodzaj na porzeczki Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435765 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 18, 2015 Report Share #128 Posted July 18, 2015 Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo, to mi bardziej na sos porzeczkowy wyglada. chociaz i tak jest smakowity ,zwlaszcza do mies drobiowych. Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435789 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 18, 2015 Author Report Share #129 Posted July 18, 2015 Aniu kochana, jak na chutney to troche rzadkie wyszlo, Aniu .. to nie jest konsystencji półpłynnej .. to jest takie ''galaretkowate'' na talerzyku było jeszcze ciepłe Poszperam u siebie i podesle Tobie przepis na Chutney z porzeczki jesli chcesz. Nie wiem czy będę miała jeszcze porzeczki, ale chętnie zobaczę przepis, może w przyszłym roku zrobię z Twojego. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435790 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 18, 2015 Report Share #130 Posted July 18, 2015 Aniu wiem, ale wlasnie tym charakteryzuje sie sos owocowy do mies, taki galaretkowaty( tez poszukam juz sprawdzone specjalnie na bazie jablek inne galaretki do mies ) ; Dosc czesto robie wlasnie galarety/sosy owocowe do mies lub jak nie mam serwuje z ananasem czy swiezym czy podsmazonym. NAet zimne miesa podane z takim sosem bardzo sa smaczne, polecam, bedziesz zadowolona. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-435792 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 24, 2015 Author Report Share #131 Posted July 24, 2015 Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436455 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted July 24, 2015 Report Share #132 Posted July 24, 2015 Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe? Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436458 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 24, 2015 Report Share #133 Posted July 24, 2015 Anus ,jestem pelna podziwu bardzo pracowita kobieta z Ciebie A ja dzis czekam na jagody ,TZ wzial kosz i poszedl powiedzial ze wroci jak nazbiera...aja juz nie mam miejsca w zamrazalce a to dopiero poczatek sezonu ,chyba suszyc zaczne bo dzemu nikt nie chce jesc Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436459 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 24, 2015 Author Report Share #134 Posted July 24, 2015 Piękne zapasy:) Ja mam zamówione na sobotę 30kg ogórków śremskich, jaki byś poleciła przepis na kiszone? Lub konserwowe?SIVON .. już podaję przepis na kiszone i konserwowe, tak jak ja robię. Kiszone już podawałam tutaj na str.4 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-4Konserwowe robię tak.Zalewa: szklanka to 250 ml3/4 szklanki octu 10%4 szklanki wody1 płaska łyżka soli4-5 łyżek płaskich cukrupieprz, chrzan, ziele angielskie, gorczyca. koperOgórki moczę przez około godzinę w zimnej, wręcz lodowatej wodzie. Następnie myję i układam dość ciasno w słoikach. Na każdy litrowy słój wkładam 2 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i pół łyżeczki gorczycy.Gotuję zalewę i zimną zalewam ogórki. Wkładam do garnka i od zagotowania się w nim wody ze słoikami mija niecałe 5-7 minut. To nie pomyłka!!! Wyciągam je gorące z garnka, kiedy ogórki w słoiku są jeszcze żywo zielone. Odwracam słoiki do góry dnem. Po ostudzeniu same nabiorą odpowiedniego dla ogórka konserwowego koloru. Są twarde i chrupiące. Do słoika możesz dodać cienko pokrojoną w słupki marchewkę. Jest bardziej kolorowo. Jak jestem już tu to podam jeszcze dzisiaj przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera oraz pikle z ogórków, razem z fotką. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436474 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 24, 2015 Author Report Share #135 Posted July 24, 2015 (edited) Przepis na pikle z ogórków już podawałam https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14A przepis na ogórki z kurkumą i liśćmi selera jest taki :5 kg ogórkówgorczycaliście seleracebula 5 sztukZalewa: szklanka 250 ml6 szklanek wody1 szklanka octu 10%1/2 kg cukru3 łyżki soli15 g kurkumyOgórki można obrać ze skóry, ale ja nie obieram. Zalewę zagotowuję i po zdjęciu jej z palnika dopiero dodaję kurkumę i mieszam do całkowitego połączenia się jej z zalewą.Na dno słoika wkładam liście selera, cebulę pokrojoną w krążki i wsypuję po 1/2 łyżeczki gorczycy. Układam ogórki i na wierzch ponownie układam cebulę.a następnie uzupełniam słoiki zimną zalewą. Pasteryzuję od zagotowania się wody w garnku ze słoikami 10 min. Po dwóch tygodniach nabiera odpowiedniego smaku. Jutro te przetwory będę robić z cukinii żółtej i zielonej. Już przytargałam z działki. Cukinie zrywam nie większe nic 30 cm. Są najlepsze.Na zdjęciu od lewej ogórki z kurkumą i drugie to pikle. I cukinia na jutro.. zajęcie będzie. Edited July 25, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436478 Share on other sites More sharing options...
@hana Posted July 24, 2015 Report Share #136 Posted July 24, 2015 Z żółtej cukinii jest pyszna zupka - zrobiona a`la dyniowa mniam Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić? Quote "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436479 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted July 24, 2015 Report Share #137 Posted July 24, 2015 Żeby nie było, że latam od kompa do kuchni i chłodzę się wentylatorem. To przetwory z ostatnich dwóch wieczorów. Tylko naklejki i kolejna tura do piwnicy. A to dopiero początek sezonu na przetwory. P1040297.JPGWow niezłe zapasy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436482 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted July 24, 2015 Report Share #138 Posted July 24, 2015 Anuś Mróweczka , trzymam kciuki , żeby woda i prąd były a siły to masz , bo to co robisz to uwielbiasz , serdeczne pozdrowionka Ula Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436502 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted July 24, 2015 Report Share #139 Posted July 24, 2015 Anuś -wielkie brawa za pracowitość Ja w tym roku nie mam cukinii( perfidnie zastrajkowałam i nie pobrałam od siostry Eli sadzonek-teraz żałuję ). Tak się złożyło,że obawiałam się,że nie będzie komu dbać o nie..No nic.. bywa.. Za to dbam o 5 krzaczorków pomidorowych ( jak kupowałam to w ciemno z odmianą i sama nie wiem jakie gatunki rosną i owocują ).W następnym roku więcej mnie będzie na wsi - to i sobie nawet szklarnię postawię.A tak poważnie,to w następnym roku jakieś spore poletko warzyw będę ogarniać .Póki co to robię ocet z jabłek ,bo jakiś szał nastal i mój zapas się wziął i wyszedł.. Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436537 Share on other sites More sharing options...
@hana Posted July 25, 2015 Report Share #140 Posted July 25, 2015 Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą.Robię z identycznego przepisu i dodaję 1 szkl octu 10% Quote "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436671 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 25, 2015 Author Report Share #141 Posted July 25, 2015 (edited) Ciekawe jakie przetwory masz zamiar z nich zrobić?Zrobię to samo co z ogórkami .. czyli kiszona i z kurkumą i może jeszcze coś, jak oczywiście nadal będzie jej tyle na działce co teraz to i sobie nawet szklarnię postawię. [/quote] Małgoś .. to moje marzenie, nawet już nie szklarnia ale chociaż porządny tunel foliowy. Obecnie jestem na etapie poszukiwań nowej większej działki. Aniu, chyba zgubiłaś ocet w przepisie na ogórki z kurkumą. Poprawiłam .. dziękuję Edited July 25, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436680 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 28, 2015 Author Report Share #142 Posted July 28, 2015 I znowu coś stworzyłam. W poprzednich latach robiłam czekośliwkę .. tym razem padło na wiśnie smażone w białej czekoladzie. Tak między kiszeniem ogórków, pasteryzacją fasolki szparagowej i smażeniem wiśni z brandy. Za kilka dni będzie więcej, dziś tylko trzy.. Czekoladę białą rozpuściłam z 3 łyżkami wody w kąpieli wodnej. Zostało tylko ozdobić słoiczki i mam drobny upominek dla łasuchów. Można jeść łyżeczką, ... kalorii nie podaję. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436985 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 28, 2015 Report Share #143 Posted July 28, 2015 Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436994 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 28, 2015 Author Report Share #144 Posted July 28, 2015 Aniu, czy pasteryzujesz sloiki czy dajesz czekolade do goracych? Bo chodzi mi po zamknieciu czy biala czekolada nie zmienia konsystencji, dlatego mnie interesuje proces zamkniecia sloikow. Aniu nigdy nie pasteryzuję dżemów czy konfitur. W tym przypadku na dno słoika wyłożyłam część gorącej gęstej konfitury (to nie jest dżem) i ostrożnie wlewałam nieco przestudzoną czekoladę. chodziło mi o to, by wiśnie nie połączyły się z czekoladą, tylko aby były widoczne warstwy i na wierzch znowu warstwa konfitury. Wiśnie muszą być dobrze wysmażone, aby nie było zbyt dużo soku w nich. Gorące słoiki zakręciłam. Tak wygląda to teraz zdjęcie jeszcze ciepłe Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436996 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 28, 2015 Report Share #145 Posted July 28, 2015 A sloiki rtowniez podgrzewasz? Czy tylko temperature do zamkniecia daje komfitura? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436997 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted July 28, 2015 Author Report Share #146 Posted July 28, 2015 A sloiki rtowniez podgrzewasz? Czy tylko temperature do zamkniecia daje komfitura?Aniu ... nie podgrzewam. Aby Ci pokazać jak to wygląda w środku, przed chwilką otworzyłam jeden słoik i powiem szczerze, ze ciężko było mi go otworzyć, czyli zamknął się dobrze. Tak wygląda konfitura po wyjęciu ze słoika. Czekolada nie twarda, ale też nie płynna. Nie lubię czekolady, ale zjadłam przed chwilką dwie łyżeczki tego smakołyku. Boskie !!!!!! Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436998 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 28, 2015 Report Share #147 Posted July 28, 2015 Dziekuje Aniu. Wiesz jak biala czekolada jest czula na temperature dlatego te 100 tysiecy pytan z mojej strony. Kalorie w razie czego wyslij domnie po zjedzeniu tej pysznosci, Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-436999 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 1, 2015 Report Share #148 Posted August 1, 2015 (edited) Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot. Edited August 1, 2015 by paweljack Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437291 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 1, 2015 Author Report Share #149 Posted August 1, 2015 Aniu, masz jakiś przepis na wiśnie w cukrze, czy w syropie, czy jakoś tak? Nie kompot. Paweł.. pewnie, że mam .. to proste. Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i zostaw na 2 godzinki. Zlej sok zagotuj go i wlej do butelek gorący. nie pasteryzuję go już i się trzyma. Zdejmij tylko pianę, która się wytworzy podczas zagotowania soku. Wiśnie włóż do słoików i do każdego wsyp po dwie łyżki cukru. Podczas pasteryzacji wytworzy się niewielka ilość soku, większa część zawartości słoika będzie bez. To tak zwane ''suche wiśnie'' nadają się do ciast i deserów. Pasteryzuję słoiki 0,33 l około 12-15 minut.A może chcesz zrobić wiśnie smażone ? pytaj .. chętnie odpowiem. Wieczorkiem pokażę swój dżem wiśniowy i wiśnie smażone. może takie coś chcesz zrobić? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437292 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted August 1, 2015 Report Share #150 Posted August 1, 2015 Anuś chętnie poznam przepis Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/6/#findComment-437297 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.