Jump to content

Recommended Posts

Paweł .. zdjęcie pokazuje różnicę między dżemem a wiśniami smażonymi.. te ostatnie są bardzo słodziutkie w bardzo gęstym syropie :)

post-53395-0-02902300-1438452892_thumb.jpg

Dzisiaj jeszcze zrobiłam maliny w białej czekoladzie. Owoce zostały mi po odlaniu soku.

post-53395-0-39527800-1438453001_thumb.jpg

Kilkanaście słoików pikli z cukinii żółtych i zielonych oraz ogórków  z ''kwiatuszkami'' :D

post-53395-0-53696300-1438453114_thumb.jpg

i kolorowe leczo .. zielone i żółte cukinie i czerwone i żółte pomidory, dodaję też zioła prowansalskie.

post-53395-0-83696400-1438453430_thumb.jpg

Cdn .. :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jesteś wielka! Dziękuję.  :hug:

A te tak nie do końca przykryte, nie wysychają?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Jesteś wielka! Dziękuję.  :hug:

A te tak nie do końca przykryte, nie wysychają?  :rolleyes:

Ręczę swoją głową, że nie wysychają .. w razie reklamacji na przepis, który mam od lat i z którego korzystam .. dostaniesz rekompensatę ;).. jeden słoiczek moich wiśni  :D  :tongue: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Ręczę swoją głową, że nie wysychają .. w razie reklamacji na przepis, który mam od lat i z którego korzystam .. dostaniesz rekompensatę ;).. jeden słoiczek moich wiśni  :D  :tongue:

Wierzę Ci oczywiście, aczkolwiek słoiczek chętnie przyjmę w barterze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

• 4 weeks later...

Chociaż mnie troszkę tu nie było, to nie oznacza, ze nic się w mojej kuchni nie działo.  :)  Nie jestem w stanie pokazać wszystkiego, bo moja kuchnia nie jest rozciągliwa, ale kilka fotek wstawię. Na jesień pokażę piwniczkę i wtedy będzie można zobaczyć wszystko... no prawie wszystko, bo troszkę już ''wyparowało'' i zmieniło właściciela. ;)

Dżem z cukinii i świeżego ananasa.. nie ma potrzeby dodawać żadnych dodatków, świeży ananas pokrojony w kostkę i zasypany cukrem oddaje przepyszny sok, który jest bardzo wyczuwalny w dżemie.

post-53395-0-53191300-1440751736_thumb.jpg    post-53395-0-62070900-1440751873_thumb.jpg

Tegoroczne lato sprzyjało urlopowiczom i ... suszeniu pomidorów. :) Część zostanie zalana oliwą z ziołami. Pozostałe zostaną zamknięte w szczelnym pojemniku i w miarę potrzeb zalewane zimą.

post-53395-0-16700300-1440752738_thumb.jpg  post-53395-0-61975900-1440752088_thumb.jpg

Znajomi działkowicze musieli pozbyć się krzaków ogórków, chcąc przygotować ziemię pod sadzenie chryzantem. Zostałam obdarowana całym workiem. :D Zadałam sobie trudu i zważyłam ... na wadze łazienkowej,  :facepalm:  bo innej nie posiadam .. było tego 62,5 kg ... rękawy w górę i wzięłam się do pracy.  :D  Cześć została przeznaczona na kiszenie... pomimo, że są to ogórki sałatkowe. już kiedyś tak robiłam i dostrzegłam zalety ... nie są puste w środku i nie mają prawie pestek. Reszta poszła na sałatkę szwedzką w dwóch wersjach.

post-53395-0-16798700-1440752942_thumb.jpg   post-53395-0-64318300-1440753093_thumb.jpg

Obecnie na ''tapecie'' jest sos boloński, wg mojego pomysłu :)

post-53395-0-56193700-1440753257_thumb.jpg  post-53395-0-59288600-1440753535_thumb.jpg

Cdn...

Edited by Maxell

No ja cierpię dole :D takie pyszności widzę, że... :w00t: :w00t: :w00t:

Obecnie na ''tapecie'' jest sos boloński, wg mojego pomysłu :)

Bardzo mi się podoba  :thumbsup:  poproszę kiedyś o przepis ;)

Na jesień pokażę piwniczkę i wtedy będzie można zobaczyć wszystko...

Już nie mogę się doczekać tych zdjęć ;)

takie pyszności widzę, że... :w00t: :w00t: :w00t:

Ja widziałem na żywo. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Teraz część z tego oglądam u siebie na półce, z czego jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz Aniu bardzo Ci dziękuję.

Miłego dnia. 

pracowita z Ciebie Dziewczyna i

Ula ... dziękuję :blush: postaram się nie zwalniać tempa i coś tam jeszcze zrobię ;)

poproszę kiedyś o przepis

Napiszę.... obiecuję :D

Już nie mogę się doczekać tych zdjęć

Cierpliwość zostanie Ci wynagrodzona :D

Ja widziałem na żywo. 0dirol.gif Teraz część z tego oglądam u siebie na półce, z czego jestem bardzo zadowolony i jeszcze raz Aniu bardzo Ci dziękuję.

Paweł ... mam nadzieję, że będzie smakowało

Paweljack :tongue: chwalipięta

:laugh:

Paweł ... mam nadzieję, że będzie smakowało

Na razie tylko patrzę na te kolorowe słoiczki.   :D

Paweljack  :tongue: chwalipięta

:tongue:   :D

Edited by paweljack

Miłego dnia. 

Reszta poszła na sałatkę szwedzką w dwóch wersjach.

Podobają mi się obie.  :laugh:

Miłego dnia. 

Anuś uszczęśliwiła Chłopaka  

Czy mnie Anuś uszczęśliwi, to się okaże. Na razie wysłałem sygnał.   :D

Miłego dnia. 

Kamil ... proszę przepis :) taki sobie sama ''skombinowałam'  :)

-3kg pomidorów .. najlepiej Lima

- 1,5 kg papryki

-3 cebule średniej wielkości cebule

-4 marchewki

- 1 średni seler

-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)

-4 łyżki cukru

-4 łyżki bazylii suszonej

-3 łyżki suszonego oregano

- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

-1 łyżka pieprzu ziołowego

-1 łyżeczka pieprzu cayeen

-2 łyżki papryki słodkiej

-2 łyżeczki płaskie soli.

Wykonanie:

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę,  . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy  starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.

Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam.

Czy mnie Anuś uszczęśliwi, to się okaże. Na razie wysłałem sygnał.

Sygnał dotarł ;):D

Tak na szybko .. dwa koszyczki truskawek. Będzie więcej, tylko słoneczka potrzeba, a tego ostatnio Nam nie brakuje. :) jestem umówiona na większe zbiory... oj dużo większe, bagażnik wszak mam spory  :cool: Zrywanie truskawek z rana to jak poranna gimnastyka   :D  Znajomi uważają, że pomimo suszy, plony są lepsze niż w poprzednich latach. Następnym razem zrobię zdjęcie pola truskawkowego ... dużego pola :)

Z jednego koszyczka'' Malutka Dziewczynka'' podjadała ;):D ale już dostałą eksmisję z kuchni :D

post-53395-0-57508000-1441093492_thumb.jpg

mniam a takie prosto z pola ..jeszcze cieplutkie pachnace super , ja wczoraj dostalam 3kg wisni prosto z drzewa ..drylowanie mnie czeka a te wszystkie reczne  drylownice do kitu sa ;) .

słodziutkie ?

Ula .. bardziej słodkie  niż te w poprzednim sezonie, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page-2 i odmiana też inna.

a takie prosto z pola ..jeszcze cieplutkie pachnace super

Oj pachną ... i to jeszcze jak :)

wszystkie reczne drylownice do kitu sa

Moja drylownica wytrzymała dwa lata i na następny rok trzeba kupić nową :) właściwie do wymiany jest tylko ta gumowa wkładka z otworami, ale jej się chyba samej nie kupi.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger .. dziękuję ślicznie :) zawsze pomagasz mi jak mam problem :)

Anus mozna dokupic bo ja nawet kupilam w carrefour ,tam gdziekupowalam ta drylownice ,ale juz tez zniszczone ,moja tez "zyla" 2 lata. w tym roku kupilam   taka http://archiwum.allegro.pl/oferta/drylownica-do-wisni-czeresni-drylownik-fackelmann-i3168381211.html 

i tez do d**** , albo te szwedzkie wisnie jakies lipne :D

Edited by electra

Kamil ... proszę przepis :) taki sobie sama ''skombinowałam'  :)

-3kg pomidorów .. najlepiej Lima

- 1,5 kg papryki

-3 cebule średniej wielkości cebule

-4 marchewki

- 1 średni seler

-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)

-4 łyżki cukru

-4 łyżki bazylii suszonej

-3 łyżki suszonego oregano

- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

-1 łyżka pieprzu ziołowego

-1 łyżeczka pieprzu cayeen

-2 łyżki papryki słodkiej

-2 łyżeczki płaskie soli.

Wykonanie:

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę,  . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy  starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.

Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam.

Dziękuję :)

Kilka słoiczków ajvaru .. i buraki z chrzanem świeżo tartym i selerem ..i  jeszcze papryka konserwowa. :) Ajvar z przepisu Koleżanki Marysi .. robię go już trzeci rok i jest przepyszny :) Cześć słoików bez naklejek .. zabrakło w hurtowni... :facepalm: dowiozą :cool: nie chcą stracić klientki ;)

post-53395-0-74545200-1441629290_thumb.jpg

cdn..