Jump to content

Recommended Posts

Pracowita kobieto !podziwiam CIe ,przepyszne to u ciebie wszystko  :) ja konfiture z wisni robie bo wisnie u nas obrodzily ,a szwedzi jakos nie bardzo chcetnie zrywaja wiec mamy az 2 drzewka dla siebie :)

Ajvar robisz z baklazanem na ostro?

Edited by electra
  • Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

ja konfiture z wisni robie bo wisnie u nas obrodzily ,a szwedzi jakos nie bardzo chcetnie zrywaja wiec mamy az 2 drzewka dla siebie :)

Electra .. nie lubią wiśni? czy nie robią przetworów ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

ogolnie wisni nie za bardzo  jedza  a u nas to jakies leniuchy mieszkaja co im sie nie chce zrywac ,jablek tez nie zrywaja porzeczek tez nie bo u nas na osiedlu sa z porzeczek zywoploty

ogolnie wisni nie za bardzo jedza a u nas to jakies leniuchy mieszkaja co im sie nie chce zrywac ,jablek tez nie zrywaja porzeczek tez nie bo u nas na osiedlu sa z porzeczek zywoploty

Tylko wino porzeczkowe robic ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

@BazylWidzew, u nas nie ma chetnych na wino domowe, jeszcze pol gasiora stoi ,ale pewnie juz nie wino a ocet :) 

Widok z okna w mojej pracy ... :cool:

post-53395-0-72554700-1441952989_thumb.jpg

Trochę  zabrałam do domu :) będzie nalewka  z rajskich jabłuszek... i coś jeszcze ;)

post-53395-0-01518500-1441953173_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Anus  nie mow ze zrobisz kandyzowane? :)

Electra .. zgadłaś :D i to na dwa sposoby :)

Anus ,chetnie skozystam z jakiegos przepisiku bo u nas tez rosna to moze bym zrobila cos tak do dekoracji :)

Kiedy Ty masz na to wszystko czas? :clap:

Kotunia ... podobno jestem bardzo zorganizowana kobitka :D to opinia innych .. nie moja

Anus ,chetnie skozystam z jakiegos przepisiku bo u nas tez rosna to moze bym zrobila cos tak do dekoracji :)

Electra.. wstawię te przepisy łącznie z fotorelacją .. za dwa.. trzy dni :) już w oczach widzę te jabłuszka kandyzowane na torcie .. :) ..

Edited by Anuś

Aniu, te jkblka sa bardzo dobre na galarety ziolowe, polecam. Pozniej do miesa zimnego jak znalazl, czy do pieczeni na Swieta  :) .  JAk potrzbujesz przepis ,to podesle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu, te jkblka sa bardzo dobre na galarety ziolowe, polecam. Pozniej do miesa zimnego jak znalazl, czy do pieczeni na Swieta :) . JAk potrzbujesz przepis ,to podesle.

Annam ja też jestem zainteresowany :) Podeślij proszę i mnie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Obecnie na ''tapecie'' jest sos boloński, wg mojego pomysłu    

Polecam gorąco, sam zrobiłem i jestem pod wielkim wrażeniem.

Smak i konsystencja idealne.

Jedyny błąd jaki popełniłem, to zbyt mała porcja.

Niestety pewnego wieczora wpadłem na pomysł zrobienia tego sosu i tylko tyle miałem podzespołów potrzebnych do wykonania sosu.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

http://boggi-okna.pl

Polecam gorąco, sam zrobiłem i jestem pod wielkim wrażeniem. Smak i konsystencja idealne.

Boguś .. bardzo się cieszę, że smakuję :)

Jedyny błąd jaki popełniłem, to zbyt mała porcja.

Zapomniałam uprzedzić, że zanim trafi do słoików to znika prosto z garnka ;)

Zrobiłam w końcu te rajskie jabłuszka. Jak dla mnie szału nie ma. Pięknie wyglądały na początku, kiedy wrzuciłam je bezpośrednio do syropu ( na 1,5 l wody 60 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu i 4 goździki ), potem niestety kolor się zmienił i jabłuszka stały się blade. Po kilkunastu minutach ich gotowania wyjęłam je z syropu i następnego dnia ponownie zanurzyłam ich w zalewie. Proces ten powtarzałam przez trzy dni. Kolor miały mało ciekawy, więc wpadłam na pomysł i do gorącej zalewy dołożyłam kilka gron aronii. To chyba było właściwe podejście do sprawy :) jabłuszka nabrały nieco rumieńców.

Na zdjęciu są pokazane jeszcze gorące, ale kiedy ostygną skórka ich staje się pomarszczona. W smaku są dobre. Przed

włożeniem do syropu każde jabłko należy nakłuć w kilku miejscach, wtedy podczas gotowania nie popęka. Z reszty owoców zrobię nalewkę... jak mi starczy cierpliwości do obierania ich :) owoce spożytkuję, jako ozdoba do tortów i do mięsa podawanego na ciepło. 

post-53395-0-81291500-1442504106_thumb.jpg

post-53395-0-89651200-1442504290_thumb.jpg

Ja znam inny sposób. Zrób syrop 1:1 (woda-cukier)

Zalej jabka gorącym syropem. Zostaw do następnego dnia.

Następnego dnia zjej syrop, zagotuj i ponownie zalej nim jabłka.

Czynność trzeba powtórzyć 3-5 razy w zależności jak twarde są owoce i w jakiej postaci chcesz je zachować.

Ostatni raz, przed zalaniem owoców w słoikach zredukuj syrop o 30-40%. Zalej gorącym owoce w gorących słoikach, nie trzeba pasteryzować.

Tak zrobione owoce są bardzo słodkie, więc raczej do dekoracji lub ciast/tortów.

Fajnym dodatkiem może być musztarda w proszku Colmansa miło przełamuje słodycz i moża owoce podawać do mięs

Ja znam inny sposób.

Wielkie dzięki RaV :) na pewno spróbuje tego przepis. Bardziej zależy mi, żeby były do ciast niż do mięsa.

Fajnym dodatkiem może być musztarda w proszku Colmansa

Nie słyszałam o takiej  musztardzie. 

Do patentu Rafała dodam tylko odrobinę kwasku cytrynowego co zapobiegnie krystalizacji cukru ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Roger i Ulalka .. dzięki za wskazówki :) za dwa dni następne podejście do jabłuszek .. zrobię i się pochwalę :tongue:

Ja taka metoda jak podal Rav robilam kiedys truskawki jak mialam takie male ,super zachowaly sie w calosci 

ja podobnym sposobem co Rav22 robię śliwki w occie, przepis babci Siasi :) czyli mojej kochanej mamci :hug:

zalewa: 0,5 litra octu 10%, 0,5 litra wody, 0,5kg. cukru białego, 6 kulek ziela angielskiego, 20 goździków, zagotować i gorąca zalewą zalać śliwki (2,5kg), po 24 godzinach zalewę odlać i ponownie zagotować, i tak jeszcze 2X, w sumie 3dni, czwartego dnia odlać i zagotować zalewę, dodać śliwki i na małym ogniu(żeby śliwki się nie rozpadły) doprowadzić do wrzenia, przekładac gorące do słoików, odwrócić do góry dnem i koniec, nie trzeba pasteryzować i  dla mnie są to najlepsze śliweczki z octu jakie jadłem :) ale wiedomo jak jest z jedzeniem od mamy albo babci  ;)  

idealne do mięs, na kanapeczki, a z zalewy można zrobić fajny winegret (fioletowy) śliwkowy do sałaty.