Anuś Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2014 W tym temacie będę zamieszczać wszystkie swoje sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw. Choć zima za oknem, ja już myślę o zapełnianiu półek w mojej piwniczce. O tej porze roku pomarańcze są w przystępnej cenie, więc czemu nie wykorzystać takiej okazji. Robiłam już dżem dyniowo-pomarańczowy, a teraz przyszła kolej na pomarańczowo-marchewkowy. Składniki: - 1kg obranej marchewki- 1,5 kg pomarańczy- 25 dag cukru- 150 ml wodyMarchew obraną ścieram na drobnej tarce, pomarańcze sparzam wrzątkiem. Do garnka wrzucam cienko pokrojone plasterki pomarańczy, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu. kiedy owoce staną się szkliste, a skórka miękka, dodaję marchew i ponownie doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia dodaję cukier i gotuję następną godzinę. Dżem przybiera konsystencję bardzo gęstej masy, Marchew jest całkowicie rozgotowana, a widoczne są tylko kawałki pomarańczy. Gorący nakładam do słoików, odwracam je do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Można nim przełożyć piernika lub inne ciasta. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
riccardo47 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam Anulka czy mogę zapisać się na jeden gotowy słoik Jeśli wszystkie robisz takie słodkie i przepyszne cudeńka , na sam widok boję że utopię się w własnej ślinie Cytuj ...i owoc żywota Twojego,je ZUS... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lutego 2014 Aniu-dzięki za przypomnienie że nawet zimą można produkować przetwory.Jutro zakupy i do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agus Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lutego 2014 Aniu dżem wygląda rewelacyjnie , a smakuje na pewno tak dobrze jak te które od Ciebie już dostaliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lutego 2014 Aniu, moje pytanie to, czy pomarańcze nadają się wszystkie czy są ograniczenia. Boję się aby nie było posmaku goryczki.Ogólnie to apetycznie ten dżem wygląda i zastanawiam się czy do tego dżemu gdybym gotowała np dodać trochę cynamonu. Jak myślisz? Pasowała by taka kompozycja? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lutego 2014 cynamon i imbir jak najbardziej z pomaranczami ,nie wiem jak to z marchewka jeszcze bo marmolade robilam tylko z pomaranczy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2014 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2014 Aniu kochana narobilas mi smaka a teraz nie mam swoich pomaranczy( znaczy sasiadki pomaranczy bo moje drzewko mlode jest) , poczekam do zimy, ale przepis zachowam Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Ma być jędrny i twardy jak ogórek małosolny, choć w smaku w żaden sposób go nie przypomina. Większa ilość będzie zrobiona późną jesienią, aby na zimę starczyło. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Czerwca 2014 @Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Tez jestem ciekawa jaka zalewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Czerwca 2014 @Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? Electra.. podaję przepis na zalewę2.5 litra wody2 łyżki soli1 łyżka cukrucukier powoduje, iż kalafior nie ciemnieje, a do słoika dodaję liście chrzanu, bo korzeń niech sobie jeszcze rośnie na działce, przyda się do ogórków. Dałam również 4 ząbki czosnku i dużo świeżego koperku. Słoiki muszą stać w miarę ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym. Po dwóch lub trzech dniach wykładam na talerz, polewam oliwą z oliwek i posypuję drobno posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś lubi czosnek kiszony tak jak ja to też może go zjeść. Na zimę, podobnie jak ogórki kiszone, nie pasteryzuję tylko po kilku dniach wynoszę z kuchni do piwnicy. Kilka osób jadło moje ogórki i mogą potwierdzić, iż są zjadliwe. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Super!dzieki jutro wysylam TZ na pole po liscie chrzanu ,koperek mam wlasny balkonowy ,musze sprobowac bo kalafiora z octu smak znam ale nie kiszonego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Bardzo ciekawie zapowiada się ten kalafior kiszony na pewno zrobię)pozdrawiam.... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? Aniu tego nie wiem , bo z innymi nie próbowałam, ale na jesień spróbuję jeszcze z brokułami.Za 2-3 dni pokażę jak się wyglądają kalafiory małosolne. Smaku niestety nie jestem w stanie opisać.... nie jest to mój pierwszy raz ... już w poprzednim sezonie robiłam. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 12 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Anuś ciekawie się zapowiada Twój kalafiorek,kiszonego jeszcze nie robiłam i nie jadłam Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem.... Pis... no i się doczekałeś Zdjęcie zrobione wczoraj, bo jeden słoik już pojechał Smak lepszy, niż w poprzednim sezonie, kiedy robiłam po raz pierwszy. Kalafior jest nadal biały, chrupiący. Dodałabym jeszcze więcej czosnku.Życzę smacznego Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Anus ,to i ja sie skusz chyba i zrobie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ten przepis wrzuciłam kiedyś na forum, a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14I zdjęcie gotowego produktu .. reszta słoików już w piwniczce Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis. Pis a jak mozesz to prosze zapodaj. Ja z Anusi przepisu robilam, ale dla mnie za slodka zalewa jest. Chyba triszke innego smaka mam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 A mogę jutro, bo kartkę z segregatora LP mam w swoim gabinecie przetwórczym.... ? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Oczywiscie Pis, i dziekuje. Ja takie zalewy stosuje nie tylko do ogorkow, ale i do salatek mieszanych. Wlasnie tak zrobilam wg Anusi. U nas jest oet slabszy od polskiego, chyba to moglo zawazyc na slodkosci zalewy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.